Évvégi angol szokások

1. Ha Angliában telelsz, december 6-án ne várd a Mikulást, hiszen velünk ellentétben az angol kultúrkörben nem ünneplik Szent Miklós napját.

2. A gyerekek december 24-e (Christmas Eve) estéjét általában a barátokkal közösen töltik, majd lefekvés előtt még a gyerekek a kandalló vagy az ablak közelébe függesztik a hosszú, piros vagy csíkos gyapjú zoknikat, mert a karácsony éjjelén Santa Claus – a mi Mikulásunk rokona? – vagy Father Christmas a kéményen át a kandallóba ereszkedik, hogy megtöltse apró ajándékokkal és édességgel. Ez az ormótlanul nagy kötött zokni hazánkban is egyre elterjedtebb, igaz, nálunk inkább Mikulás napján kap fontos szerepet.

3. A protestáns angolszász kultúrkör nem ismeri a Szenteste fogalmát. Ők 25-én mennek templomba és aznap reggel ajándékozzák meg egymást.

4. A gyerekek számára kínzó is lehet, hogy Angliában már 24-én este kikerülnek az ajándékok a fa alá, amiket azonban csak másnap reggel bonthatnak ki.

angol-szokások

5. Míg nálunk halászlé és esetleg kacsa van a Karácsony esti vacsorán, addig Angliában ebéd van 25-én melynek a menüje merőben eltér a miénktől: gesztenyével töltött pulyka, zöldségköret, krumplipüré. Hozzá jófajta fehérbort isznak. Az ebéd fénypontja az ízletes, fészeres karácsonyi puding, aminek a receptje kincset is érhet akár, hiszen sok családban generációk óta öröklődik.

6. A hagyományosan konzervatív angol társadalomban ezen a napon elmaradhatatlan esemény a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi.

angol-szokások-királynő

7. December 26-a a Boxing Day, Karácsony másnapja, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg. Neve arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt, tartalmát a szegények között osztották szét.

8. Angliában már több mint ezer éve ünneplik a karácsonyt, ezért a szigetországban az európaitól teljesen eltérő szokások alakultak ki. A díszítéshez használt mályvarózsa, repkény és fagyöngy szimbólumok már a „sötét” középkorban meghatározóak voltak.

9. A fagyöngyág alatti csókolózás például eredetileg pogány szokás volt. A karácsonyfa-állítás Viktória királynő uralkodása idején, a tizenkilencedik század közepén terjedt el – és a mai napig is nagy népszerűségnek örvend.

angol-szokások-fagyöngy

10. Anglia legnépszerűbb karácsonyfája London szívében, a Trafalgar téren található. Oslo városa 1947 óta minden évben egy óriási fenyőfát ajándékoz Londonnak, ezzel köszönve meg azt a segítséget, amit Anglia nyújtott Norvégiának a második világháború alatt.

11. Az újév első napján az Angolok felkerekednek és meglátogatják rokonaikat, barátaikat, hogy személyesen kívánjanak egymásnak boldog újévet.

12. Trandícionálisan háromszög alakú sütiket sütnek a háziasszonyok, ez kifejezetten újévkor hagyomány.

13. London éjfélkor az Auld Lang Syne című daltól hangos, de a brit fővárosban a buli 1 órakor véget ér, amikor a puboknak be kell zárniuk.

angol-szokások-ujev

14. Újévkor az angol házigazdák kinyitják a hátsó ajtót az óra első ütésére, ezzel kiengedve az óévet és a 12. ütésre pedig kinyitják a bejárati ajtót, ezzel beengedve az újesztendőt.

15. Angol hagyomány, hogy éjfélkor a szerelmeseknek meg kell csókolniuk egymást egy fagyöngy alatt ezzel biztosítva örökre (avagy arra az évre) szerelmüket. Ennek érdekében az egész házon szinte mindenhol lógnak a fagyöngyök.

 

Share This