Kép forrása: wayhomestudio – freepik.com

Sok a vita manapság arról, hogy az emberek a telefonjukba bújva töltik a szabadidejüket, és a mobiljuk képernyőjére meredve távolodnak el a való világtól. Mi nem látjuk ennyire sötéten ezt a jelenséget, és úgy vagyunk vele, hogy mértékkel ezzel sincs semmi probléma. Sőt! Néhány alkalmazás használatának kellemes mellékhatása is lehet, például az, hogy megtanulsz angolul! 

Ebben a blogbejegyzésben 5 olyan alkalmazást gyűjtöttem össze, amik nekem nagyban segítették a fejlődésemet. Ja, a legjobbat a végére hagytam: egyik sem kifejezetten nyelvtanulás céljából kifejlesztett applikáció, így használatuk közben észrevétlenül tehetsz szert a gyakorlatban is használható angoltudásra!

TikTok

Bár már én is kezdek kilógni a felhasználói átlagkorosztályból, a TikTokot egy igazán szórakoztató platformnak tartom. Tény, hogy az alkalmazás képes beszippantani az embert, de úgy gondolom, hogy ez bármilyen más közösségi média oldalon megtörténhet. Az algoritmus már szuperül ráérez, hogy milyen tartalmak érdekelnek, így tényleg nagyon élvezetes a videók nézegetése, melyek több mint 90%-a angolnyelvű. Már csak emiatt is rendkívül edukatív, de a leghasznosabb mégiscsak az, hogy itt első kézből értesülök az új szlengekről. Ha az ember ezeket szótárakból lesi el, az is egy működőképes módszer, de élesben, a videón keresztül látni, hogy milyen helyzetekben alkalmazzák a mindennapi életben, szerintem nagyon hasznos! A rengeteg felhasználó közül rengetegen készítenek kifejezetten nyelvtanulással kapcsolatos tartalmakat is, ezek a videók közvetlenül segítik a fejlődésemet. Rengeteg új szóval, idiómával gazdagodtam mióta használom, sőt, a kiejtésem is sokat fejlődött, arról nem is beszélve, hogy a humoromat is formálta, így sokkal viccesebben is ki tudom már fejezni magam.

Letterboxd

Ha te is filmfanatikus vagy, mint én, akkor ez az alkalmazás mindenképp ott kell legyen a mobilodon! A lényege, hogy “becsekkolhatod” azokat a filmeket, amiket megnézel, akár visszamenőleg is. Értékelheted őket, megírhatod a saját kritikádat, tematikus listákat készíthetsz, és böngészhetsz a többi felhasználó közzétett tartalmai között. Sokat beszélünk róla a Speak!-ben, hogy mennyire hasznos az angol nyelvű filmeket eredeti hanggal nézni, mert a szókincs és a hallás utáni értés is rengeteget fejlődik közben. Ez az alkalmazás kiegészítheti ezt az élményt, gyakorolhatod az íráskészséget és az olvasott szöveg értését is, mindezt úgy, hogy közben észre sem veszed, hogy tanulsz. A filmes szakzsargon megértéséhez is nagyon hasznos lehet, de ezt már csak tényleg azoknak a mozimániásoknak súgom meg, akik olyan elvetemültek, akárcsak én.

June’s Journey

Bevallom, nem igazán szoktam a mobilomon játszani, néha-néha rákapok valamilyen agyzsibbasztó játékra, de általában hamar megunom őket. A June’s Journey viszont már több mint egy éve van a telefonomon, és nem tudok tőle szabadulni, annyira klassz. A koncepció nagyon egyszerű: June egy magándetektív, aki mindenféle izgalmas bűntényt old meg, miközben sokszor szerelmi szálak bonyolítják a kalandokat. A játék célja, hogy különböző helyszíneken kell nyomokat találni azok neve alapján. Mivel magyarul nem elérhető az alkalmazás, kénytelen voltam angolul játszani, ennek pedig az lett az eredménye, hogy elképesztően sok, eddig ismeretlen szót tanultam meg. Teljesen hétköznapi tárgyak megnevezéseiről van szó, de mégis mindig akad köztük olyan, amikről azelőtt még egyáltalán nem hallottam. Nagyon hasznos, és roppant szórakoztató!

YouTube

Ez az egy talán magától értetődő, hiszen rengetegen használják, de mégis fontosnak tartottam megemlíteni. Én az online angol nyelvtanfolyamok előtt itt gyakoroltam a legtöbbször az akkor még igencsak alapszintű nyelvtudásomat. Évekkel ezelőtt rengeteg külföldi vloggert követtem, és a segítségükkel rengeteg különböző érdeklődési kör és hobbi szakzsargonját sajátítottam el. Kezdve a sminkelős videóktól egészen a barkácsolós oktatóanyagokig, most már tuti, hogy egy drogériában vagy barkácsüzletben sem vesznék el angol nyelvterületen, köszönhetően ezeknek a videóknak. Kifejezetten hasznos, ha te is szeretnél jobban elmerülni a különböző közösségek által használt szakkifejezések világában.

Urban Dictionary

A közvetlen nyelvtanuláshoz talán ennek az applikációnak van a legtöbb köze, ez ugyanis egy hatalmas, folyamatosan bővülő online angol szótár, ahol minden, de szó szerint minden kifejezést megtalálsz, de főleg azokat, amelyek az Oxford Dictionary gyűjteményébe különböző okok miatt már nem fértek bele. Még azokat is fellelheted itt, amikről azt hitted, hogy nem is léteznek. Azért szeretem, mert nem egyszerűen szavakat és idiómákat tanít, hanem akár a különböző emojik mögött megbúvó jelentéseket is! Tehát nem csak a kifejezések meghatározását és szó szerinti definícióját tartalmazza, hanem leírásban meg is magyarázza a használatukat. Ha cifra káromkodásokat keresel, vagy éppen dalszöveget fordítanál, esetleg a tinik szlengjét próbálod megfejteni, akkor a legjobb helyen jársz.

Számos módszer van az angolod fejlesztésére, de a legtutibb, ha kipróbálod Speak! beszédközpontú online angol nyelvtanfolyamait! Csatlakozz a Speak! Nyelviskola diákjaihoz, és tapasztald meg mit hoz ki belőled 100% beszéd, 0% könyv módszer. Az első lépés az ingyenes online angol szintfelmérő kitöltése.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This