Kép forrása: gpointstudio – freepik.com

Tengernyi aggály rejtőzik a szülői fejekben a videójátékok kapcsán. Úton-útfélen csak az árnyoldalaikkal és hátulütőikkel találjuk szembe magunkat, leginkább a függőség és az agresszió területeivel hozzuk kapcsolatba őket. Pedig egészséges mennyiségű felhasználás mellett rengeteg pozitív hatást is rejtenek, az egyik ilyen például, hogy kiválóan fejleszthetik az angol nyelvi készségeket. Vajon mik a kategória top termékei az angolozás kapcsán? Érdekel? Tarts velünk!

Take it easy!

A legtöbb ember a nyelvtanulást a szavak szótározásával, az órákon át görnyedve egy könyv felett gubbasztás szörnyű mumusával társítja. Furcsa, ha ettől rögtön felmegy a pumpánk, és a hátunk közepére se kívánjuk a nyelvi okulást? Pedig elárulunk egy titkot: tanulni bizony nem csak így lehet! Sokkal gyakrabban és hosszabb ideig fogod áhítani az ismeretszerzés élményét, ha egy olyan tevékenység közepette műveled, amit szívedből szeretsz. Teszem azt, miközben éppen megmented a világot, vagy harcosként bosszút állsz néhány gazemberen, de tulajdonképpen bármivé válhatsz, amire csak vágysz. Egyet kell tenned: dobj be egy számodra szórakoztató videójátékot, és közben fejleszd az angol nyelvi olvasást, a hallás utáni szövegértést és a beszédkészségedet. Több száz történetalapú játék létezik, ami számos természetes angol nyelvtanulási lehetőséget tár elénk. Szeretnél pár tippet?

Fejleszd egy készségedet, és az összes javulni fog!

Soha ne felejtsd el, hogy egyetlen nyelvi készséged fejlesztése az összes többire is hatással lesz. Gondolj csak bele, ha többet olvasol, ezáltal sokszor látod egy adott szó leírt képét, egy idő után írásban is erősebb leszel. Amennyiben egy szöveg meghallgatására és megértésére koncentrálsz, beszédben is fejlődsz, hiszen természetes kiejtést hallasz. Az olvasás és a hallgatás egyaránt bővítheti a szókincsbeli és a nyelvtani ismereteidet is. Ha úgy érzed, hogy bekapcsolnád a feliratot könnyítésképpen, ne érezd magad zavarban. Sok anyanyelvi beszélő is ugyanezt teszi, hogy véletlenül se hagyjon ki alapvető információkat, és amúgy is: a hallgatás közbeni olvasás tovább árnyalja a beszéd rutint.

Miért jók a videójátékok az angol gyakorlásához?

Először is azért, mert interaktívak, és a tevékeny részvétel pedig segíti a jobb összpontosítást. Fontos az is, hogy valós élethelyzeteket utánoznak, vagyis szimulációra törekszenek. El akarják hitetni, hogy ami a játékban történik, az valóban veled történik, ezáltal a nyelvtudásodat is olyan környezetben kamatoztathatod, ami közelebb áll a mindennapi élethez. Addiktívak, vagyis gyorsan függővé tesznek, ami a nyelvgyakorlás szempontjából inkább előny, mint hátrány, hiszen élvezetessé teszik számodra a tanulást. Az opcionális reakcióelemekkel szuperül gyakorolhatod a különböző tematikájú szókincseidet. És nem utolsó sorban lényeges elem, hogy a saját tempódban játszhatod, így a befogadás és felfedezés léptékeit a saját sebességedben végezheted.

Nézzünk pár angolt fejlesztő videójátékot!

Level – Beginner (Kezdő szint)

Influent – Ebben a játékban egy modern lakást fedezhetsz fel, ahol minden kattintható. Van egy eszköz az objektumok beolvasásához, aminek jóvoltából a játék eredeti kiejtéssel megmondja az adott tárgy nevét, majd időalapú vetélkedők segítségével teszteli is a memóriád. Tökéletes segítség a mindennapi életben fellelhető tárgyak megismerésére.

Level – Intermediate to advanced (Középfokú szint)

Fallout 3 – Gondolkodtál már azon, hogy mi lenne, ha egy atomháború elpusztítaná a világot? A Fallout-sorozat ad némi kreativitást az ilyen képzelgéseidhez. Több résszel rendelkezik, de a Fallout 3-at széles körökben a legjobbnak tartják, híres a realisztikus párbeszédeiről is. Az amerikai és brit akcentusok tárházával ideális eszköz a természetes angol beszéd tréningezéséhez.

Level – Advanced (Haladó szint)

FirewatchEgy Henry nevű emberként játszol, aki a wyomingi erdő közepén tüzeket keres. A játék során a felügyelőd folyamatosan rádión keresztül beszél hozzád, így alapvetően a játék két ember közötti beszélgetésen alapszik. A történet előrehaladtával nyilván egyre többet megtudtok egymásról és a helyről, így felfedezésre kerülnek izgalmas és sötét titkok is. A játék BAFTA-díjat nyert, forgatókönyveit és hangjátékait népszerű tévésorozatok szakemberei készítik. A játékban szereplő humor és szarkazmus miatt kifejezetten haladóknak szól.

ESL Games – English as a Second Language Games

Az ESL Games interaktív online játékokat kínál az angol, mint második nyelv tanulásához és tanításához. A játékokkal élvezetes módon segítheted megteremteni a hidakat a szókincsbeli és a nyelvtani készségeid között. Ezek a kapcsolatok pedig jelentősen felgyorsíthatják a nyelvtudásod kiépítésének folyamatát. Játék közben, mintegy észrevétlenül, órákat csacsoghatsz a többi játékossal, ezzel egyszerűen elsajátítod, hogyan kell angolul beszélgetni emberekkel. Így rövid idő múlva magabiztosan és természetesen fogod használni a nyelvet.

Ha csak a telefonodra keresel egy jó alkalmazást, akkor is van ötletünk!

HelloTalkA HelloTalk applikáció 2017-ben elnyerte a Google Play legjobb alkalmazása díját, a világ egyik legtöbbet letöltött, magas minősítésű közösségi appja. Amennyiben az angol kiejtésedet szeretnéd fejleszteni, úgy ideális alternatívát kínál, hiszen a szoftver a különböző országokból származó emberekkel történő valós kommunikáción alapszik videóüzenetek és chatek útján. A beszélgetőtársakat a rendszer választja ki számodra, figyelembe véve az ismereteidet, a kommunikáció célját és a kiválasztott preferenciáidat.

Mielőtt bármilyen játékot választanál, mindenképpen nézz meg egy online játékmenetet, hogy tudd, milyen angol nyelvet használ és hogyan. Továbbá fontos azt is megemlíteni, hogy a videójátékok pozitív hatásai kizárólag egészséges mennyiségű használat mellett jelentkezhetnek. Amennyiben videójátékokkal játszol, figyelj rá, hogy tartsd az egészséges limitet, a játék ne menjen a szociális kapcsolataid vagy a munkahelyi teljesítményed, tanulmányaid rovására. A videójáték-függőség egy olyan mentális zavar, amely rengeteg fiatalt érint világszerte – kerüld el ezt a problémát! A játékfüggőség okozta motivációt és lelkesedést irányítsd át a nyelvtanulási törekvéseidbe, és persze maradj mindig örök gyerek!

A videójáték szuper eszköz az angol nyelvi sémák gyakorlásához, de ne felejtsd el, hogy önmagában egyik sem fog megtanítani angolul beszélni. Szerencsére itt vagyunk mi és a 100 % beszéd, 0 % könyv módszer, amivel a gyakorlatba is könnyen átültetheted azokat a kifejezéseket, amiket a játékokból, vagy a többi gamertől tanultál! Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, csatlakozz egy online angol tanfolyamunkhoz, és kápráztasd el a clan közösségét!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This