Kép forrása: canva – canva.com

A moziba járók két jól elkülöníthető csoportba oszthatók. Egyesek a külföldi filmeket szinkronizálva szeretik megnézni. Egyrészt nem szeretnek olvasni a történet figyelése közben, másrészt bíznak a változatos magyar nyelv hozzáadott értékében. Mások viszont pontosan az utóbbi miatt szeretik eredeti nyelven élvezni az előadásokat. Szerintük az eredeti, legtöbbször angol nyelven nézett filmek adják vissza pontosan, hogy mit szeretnének megjeleníteni a filmvásznon a színészek játékával a rendezők. Ha szeretnénk ezt kipróbálni, de nem beszéljük (elég jól) a nyelvet, akkor érdemes az idei mozimaraton előtt beiratkoznunk egy angol nyelvi képzésre.

Nehéz manapság új történettel előállni, valami váratlan fordulatot vinni egy új mozifilmbe. A forgalmazók azonban évről évre megpróbálják ezt, több-kevesebb sikerrel. Egy jól eltalált történet, egy hatalmas kasszasiker emiatt több folytatást is megélhet. Nem lesz ez másként 2022-ben sem: több már kultikussá vált film kap újabb részt, vagy számtalan, már sorozattá vált klasszikus bővül új taggal. Az alábbiakban megpróbáljuk összeszedni, hogy mely filmeket várhatják a legtöbben az idei évben.

A kaptár – Raccoon City visszavár

Kezdhetjük az évet rögtön egy kis borzongással. A világ legnagyobb bevételt termelő, videójátékból lett filmsorozata méltó folytatást kapott, ezúttal azonban Milla Jovovich, vagyis Alice nélkül. A korábbi filmek hangulatát azonban csalhatatlanul hozza az alkotás. A főhős szerepét ezúttal Az Útvesztő trilógia és A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja filmekből megismert Kaya Scodelario formálja meg kiválóan. Aki szerette a videójátékot vagy az első hat részt, az garantáltan élvezni fogja, aki nem látta a korábbi részeket, az talán ne ezzel kezdje a felzárkózást.

Sikoly

Január, úgy látszik, a horrorfilmek hónapja. Ekkor kerül ugyanis a mozikba az ötödik felvonás a Ghostface-t viselő sorozatgyilkos elől menekülő fiatalokat bemutató sorozatból. A korábbi szériák rajongói örülhetnek: amellett, hogy új arcok is veszélybe kerülnek, újra felbukkannak az előző részekben megmenekülő szereplők. Neve Campbell vagy Courteney Cox sokadszor veheti fel a harcot a szellemálarcos figurával, ráadásul David Arquette is a segítségükre lesz. Együtt izgulhatunk, hogy újra sikerül-e túlélni a találkozást…

Batman

Márciusban érkezik a denevérember következő kalandja. Érdekes húzásra vállalkoztak a készítők: a mindig mély hangú, izmos, macsó Bruce Wayne, azaz Batman megformálása olyan színészeknek sikerült eddig, akiknek korábbi munkásságába tökéletesen beleillett a karakter – gondoljunk csak Christian Bale-re, George Clooney-ra vagy éppen Val Kilmerre. Most azonban olyan színészt választottak, aki hasonló szerepekben még nem tudta megmutatni magát. Az Alkonyat sorozat romantikus vámpírjaként híressé vált Robert Pattinson vajon felnőtt egy ilyen ikonikus szerephez? Tavasszal megtudhatjuk. Egy dolog biztosnak tűnik a korábbi szériákból kiindulva: akármi történik, Gotham City valahogy megmenekül a gonosztevők karmaiból.

Legendás állatok: Dumbledore titkai

J. K. Rowling továbbra sem tétlenkedik. A Harry Potter-könyvek és a filmek sikerei után immár a harmadik részben követhetjük Göthe Salmander kalandjait Eddie Redmayne megformálásában. A történet ott folytatódik, ahol a második rész véget ért. Főhőseink néhány ügyetlen mágus, valamint a korábbi epizódokban megismert, esetlen mugli. Újra felbukkan azonban egy tehetséges, fiatal, ámbár zűrös életű varázsló, aki igyekszik segítségükre lenni Grindelwald és a többi gonosz mágus elleni harcban. Ő természetesen nem más, mint Albus Dumbledore – a szerepre Jude Law vállalkozott. Áprilisig kell várnunk, hogy megláthassuk, hogyan folytatódik ez a csodás-misztikus világ.

Jurassic World: Világuralom

Ha a pandémia miatt nem lesz csúszás, akkor nyár elején újra megcsodálhatjuk, hogyan kell velociraptort szelídíteni. Legalábbis erre tippelünk, ugyanis nem sokat lehet tudni a még mindig készülő filmről. A Jurassic World harmadik, befejező részétől nem is nagyon várunk mást: lesz majd sikítás, még több menekülés, esetleg egy-két új dínó, kiváló effektek és a jól megszokott zene. A végén pedig úgyis kiderül, hogy igazából az ember a gonosz, és nem kellett volna az egészbe belevágni. De sebaj, visszatér egy-két Jurassic Park-szereplő, hogy ezt elmondják. Végül Chris Pratt és a kis barátai majd rendet tesznek a T-rex segítségével. A látvány miatt így is kiváló mozira számítunk.

Mission: Impossible 7

Tom Cruise ősszel újra visszatér a világ egyik leghíresebb titkosügynökének szerepében. Végre, ugyanis az eredeti bemutató 2021 júliusára volt kitűzve, azonban itt tényleg közbeszólt a világjárvány. Az alkotók azonban addig sem tétlenkedtek, a hetedik rész premiere után csak néhány hónapot kell várni a következő, nyolcadik részre, az ugyanis előreláthatólag 2023 júliusában kerül a mozikba. Érdekesség, hogy a kényszerű halasztás miatt pontosan huszonöt (!) évvel az első felvonás bemutatója után nézhetjük meg a M:I 7-et. Az idő gyorsan telik, Tom Cruise viszont, úgy tűnik, nem öregszik. Reméljük, még sokszor láthatjuk Ethan Hunt szerepében, ahogy megmenti a világot.

A blog megírásakor, sajnos még nem készült hivatalos trailer a Mission: Impossible 7-hez. 🙁

Avatar 2

Az Egyesült Államokban idén, nyolc nappal karácsony előtt megtörténik az, amire tizenhárom éve vár a közönség: akkor kerül ugyanis a mozikba a hatalmas sikerű film második része. A rendező, James Cameron nem kapkodta el, évek óta tolódik a bemutató, annak ellenére, hogy az első rész hihetetlen bevételt generált. Ha lehet hinni a statisztikáknak, akkor tíz éven keresztül vezette a vonatkozó ranglistát – a Marvel által parádésan felvezetett Bosszúállók: Végjáték taszította le a trónról 2019-ben. A második részről a mai napig nem tudhatunk sokat, csak információ-morzsákat csepegtetnek a készítők. A szereplőgárda nagy része marad, a történet várhatóan Pandora óceánjaiban fog elsősorban játszódni, és várhatóan újra szoríthatunk majd a Na’vi faj túléléséért. A többi egyelőre csak találgatás, éppen ezért idén jobban várjuk a karácsonyt, mint valaha.

A felsorolásnak itt nem szabadna véget érnie, számtalan film kerül ugyanis a mozikba, amely érdekesnek tűnik. Nem áll le például a már emlegetett Marvel Studio a filmekkel: januárban még vetítik a Pókember legújabb részét, májusban érkezik a Doctor Strange új mozija, már júliusban megnézhető lesz a Thor negyedik epizódja, míg novemberre várható a Fekete Párduc második felvonása. A gyerekekre is gondol Hollywood: a Hotel Transylvania mellett a Csizmás Kandúr és Minyonok is a vászonra kerülnek. Sőt, két korábbi mellékszereplő is egész estés mozit kap. A Toy Storyból megismert Buzz Lightyear és a Jégkorszak nem teljesen ép elméjű harcos menyétje, Buck. Kalandfilmekből sem lesz hiány: érdekesnek ígérkezik a Tom Holland, Mark Wahlberg duóval készült Uncharted, vagy a Sandra Bullock és Channing Tatum párosával fémjelzett The Lost City.

Szerencsére elég széles a választék, így azt gondoljuk, hogy ebben az évben is megtalálhatja mindenki a számára legjobb filmeket. Próbáljuk meg ezeket angol nyelven végignézni, amely sokat segíthet a nyelvtanulásban is. Ha ez nehezen megy, akkor pedig keressétek a Speak! Nyelviskola angol tanulási lehetőségeit és első lépésként töltsétek ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This