„Tudom, hogy már tanultam, miért nem jut eszembe mégsem?”

Veled is van, hogy angolul próbálsz megfogalmazni egy mondatot és abba futsz bele, hogy sehogy nem jut eszedbe egy adott szó vagy mondatszerkezet?

Pedig biztosan tudod, hogy már tanultad. Lehet nem is egyszer. Igazán be kéne, hogy ugorjon, de hiába vársz.

Frusztráló, ugye? De mi okozza ezt? Veled lenne a gond? Vagy valami teljesen más áll a háttérben?

Két oka lehet, de azonos a gyökerük

Én azt látom, hogy a fenti jelenség hátterében 2 ok állhat. Ezek ugyan különbözőnek tűnnek, de mégis ugyanonnan erednek.

Mégpedig a módszerből, amivel az angolt tanulod.

Szóval ne osotorozd magad, a hiba nem benned van és nem is feltétlenül a tudásodban. Egyszerűen a hibás módszer miatt nem jönnek elő a tanultak – különösen azokban a helyzetekben, ahol gyors reakcióra lenne szükséged.

1. sz. ok: a szorongás

Talán ez a leggyakoribb dolog, ami ahhoz vezet, hogy éles helyzetben egy épkézláb mondatot se sikerüljön összerakni. Rengeteg nyelvtanuló szenved tőle.

Azért nem ugrik be semmilyen szó, vagy mondatszerkezet, mert rá vagy feszülve a helyzetre. Lever a víz és már előre azon izgulsz, hogy nehogy elhibázz valamit és hülyének nézzenek. Ismerős?

Könnyen lehet, hogy nálad is ez áll a háttérben, mivel a hagyományos nyelvtanulási módszer sokszor ehhez az állapothoz vezet.

Hogy miért? Azért, mert kifejezetten a hibákra van kiélezve. Így szinte csak negatív visszajelzést kapsz, pozitív megerősítést nem sokat. Valamint nagyon kevés, vagy akár nulla gyakorlás van az órákon, emiatt aztán nem vagy felkészülve arra, amikor beszélned kell.

Nem csoda, ha ezek után leblokkolsz egy éles helyzetben. De hidd el, nem veled van a baj.

2. sz. ok: a gyakorlás hiánya

A második, szintén nagyon gyakori ok, ami a „nem jut eszembe, pedig tudom, hogy már tanultam” jelenség hátterében áll a gyakorlás hiánya.

Idézz fel egy iskolai angolórát. A tanár leadja az anyagot, magyaráz kicsit az adott mondatszerkezetről és lediktál egy adag megtanulandó kifejezést, amiket szépen felírsz a szótáfüzetedbe. Aztán megcsináltok pár feladatot a munkafüzetben, illetve kapsz egy kis házit is.

És következő alkalommal már szaladtok tovább is az anyagban. Csakhogy pont a legfontosabb lépés marad így ki: ez pedig a GYAKORLÁS.

Nem feladatok kitöltésére gondolok, hanem arra, hogy ténylegesen, szóban begyakoroljátok a tanult mondatszerkezetet és az új szavakat.

Legyél 1 percre énekes

Képzeld el egy percre, hogy belépsz egy énekkarba és pont új dalt tanultok. A tanár elmagyarázza a dal eléneklésének elméletét. Majd lediktálja neked a teljes dalszöveget és a kottát. Végül pedig közösen megoldotok pár feladatot, amik a dalszöveget és a kottát kérdezik ki.

Elméletben mindent megkaptál a dalhoz. De  ezek után el mernéd énekelni közönség előtt?

Szerintem nem. Baromira hiányozna a gyakorlás. Enélkül nem lenne elég bátorságod.

Na így van ez az angoltanulással is. Nagyon kell a szóbeli gyakorlás.

Így már tiszta

Most már érted, hogy mi áll annak a hátterében, amikor leblokkol az agyad és az sem jut eszedbe, amit már megtanultál: a hibás, elméleti módszer, amivel tanítottak.

Nem benned van a hiba, hanem az elavult oktatásban.

Csak akkor hibáztathatod magad, hogyha ezek után úgy döntesz, hogy a megszokott módon tanulod tovább az angolt. Így ugyanis biztosan ugyanolyan elkeserítő eredmények és küszködés vár.

Ha viszont úgy döntesz, hogy adsz magadnak egy esélyt, akkor keresned kell egy hatékonyabb módszert. Mi a 100% beszédben és 0% könyvben hiszünk. Ezzel meg tudunk tanítani folyékonyan és magabiztosan beszélni angolul. Próbáld ki:

banner_button

Piroska Dóra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This