Kép forrása: canva – canva.com

Alig egy hónap, és itt a karácsony! Most már biztosan te is a lázas készülődés kellős közepén tartasz, listákat írsz, az ünnepi menüt tervezgeted és a karácsonyi ajándékok beszerzésén töröd a fejed. De magadról se feledkezz meg! Ha szeretnél a következő évben aktívan tenni az angoltudásod fejlesztéséért, itt az idő, hogy megírd a kívánságlistádat Jézuskának! Ha nem tudod, mi is segíthet a gyakorlásban, mi összegyűjtöttünk neked néhány hasznos ajándékot, amelyekkel aktívan gyakorolhatod majd az angolt. De akár ihletet is meríthetsz, és te is megajándékozhatsz valakit, aki szintén szeretne megtanulni angolul.

1. Kiruccanás egy angolul beszélő országba

A puding próbája az evés, a tudásod tesztelésének legfőbb helyszíne pedig egy külföldi ország, ahol élesben próbálhatod ki, milyen angolul kommunikálni. Biztosan van olyan hely a bakancslistádon, ahová mindenképpen szeretnél eljutni, és ráadásul még angolul is beszélnek… Legyen szó egy hosszú hétvégéről, vagy egy hosszabb utazásról, mindenképpen hasznos lehet egy kicsit kilépni a komfortzónádból. Ott már csak rajtad áll, van-e bátorságod megszólalni angolul, de mi mindenképpen arra biztatunk, hogy tedd meg! A szállodában, az étteremben, a múzeumokban és bárhol, ahol csak lehetőséged adódik rá. Hidd el, nagyon büszke leszel magadra, és utána már nem is lesz annyira ijesztő angolul kommunikálni.

2. Angol nyelvű könyvek

Nagy falatnak tűnhet egy egész könyvet kiolvasni angolul, pedig hidd el, nem is olyan ijesztő. Ráadásul rengeteg olyan könyvet fedezhetsz fel, amelyek magyarul nem jelentek meg! Az angolul tanulók többsége ódzkodik attól, hogy belevágjon, hiszen valóban nagyobb elkötelezettség, mint mondjuk megnézni egy sorozatrészt eredeti nyelven. Viszont ha a tudásszintednek megfelelő, és számodra is izgalmas olvasnivalót választasz magadnak, akkor igazán sokat tehetsz a fejlődésedért! Olvasás közben kigyűjtheted az ismeretlen szavakat, szótározhatsz, vagy hagyatkozhatsz magadra, és megpróbálhatod a kontextust figyelembe véve felépíteni a jelentést. Akár hangoskönyvet is választhatsz, így a hallásértésedet is felturbózhatod! Csak biztatni tudunk, hiszen az olvasás értékes elfoglaltság, bármilyen nyelven.

3. Streamingszolgáltatás-előfizetés

Ha eddig még nem kötelezted el magad, ez egy remek alkalom, hogy streaming-előfizetést kérj karácsonyra! Így korlátlanul a rendelkezésedre állnak majd a különböző tartalmak, rátalálhatsz az érdeklődésednek megfelelő műsorra, sorozatra vagy egész estés filmre. Újranézheted a régi kedvenceidet, vagy megnézhetsz valami egészen újat, így két legyet üthetsz egy csapásra: remekül szórakozhatsz, és még a nyelvtudásodat is fejlesztheted, amennyiben eredeti nyelven, angolul nézed őket. És miért ne tennéd? Nem is gondolnád, mennyit segíthet ez a gyakorlat. Ha bizonytalannak érzed magad, először magyar felirattal kezdj hozzá, idővel válts angolra, és ha nagyon belejöttél, felirat nélkül is bevállalhatod a filmeket, sorozatokat.

4. Angol nyelvű társasjáték

Szeretsz társasozni? Akkor remek ajándékötlet számodra egy új játék, amivel a barátaid bevonásával együtt is gyakorolhatjátok az angolt! Kifejezetten olyan játékokat érdemes választani, ahol nagy szerepet kap a beszéd, tehát kicsit interaktívabb. Ismerősi körben könnyebb lesz feloldódni, így nem kell attól félned, hogy angolul kell megszólalnod, hiszen egy csónakban eveztek majd! Elsőre biztosan kicsit extra kihívás lesz angolra váltani, de figyeld meg, könnyen bele fogtok jönni a játékba, és észre sem fogod venni, hogy nem magyarul társalogsz. Szuper opció például a Tabu, a Dixit, a Fedőnevek, a Rettegés éjszakája, a Cards Against Humanity, vagy a What Do You Meme. De ezen kívül is rengeteg vicces, szórakoztató party játék közül válogathatsz!

5. Újságelőfizetés

A nyomtatott média kezd kimenni a divatból, pedig olyan hangulatos a kedvenc magazinunk és egy bögre forró tea társaságában elütni az időt! Ha közben még egy kis angolozás is belefér, az pedig maga a tökély. A legnépszerűbb újságok idegennyelvű változatai segíthetnek abban, hogy fejlesszék a szókincsedet és az olvasási készségedet, egy előfizetéssel pedig bebiztosíthatod, hogy minden héten, vagy hónapban friss olvasnivalóhoz juss. Persze manapság már online is elérhető minden, így ha neked úgy kényelmesebb, akár a telefonodon is olvasgathatsz.

6. Nyelvtanuló mobilalkalmazás

A karácsonyi ajándéknak nem kell drágának vagy extravagánsnak lennie. Ami igazán számít, hogy szívből adjuk, és a megajándékozott érezze, hogy az ajándékunkat kifejezetten neki szánjuk. Ezért szuperek a praktikus ajándékok, egy nyelvtanuló esetében például egy nyelvtanuló mobilalkalmazáshoz tartozó előfizetés igazi kincset ér! Persze sok ingyenesen elérhető verzió van, de sokkal hatékonyabb, ha reklámok és korlátozások nélkül használhatod őket, így igazán a tanulásra fókuszálhatsz. Így minden nap fixen gyakorolhatod az angol nyelvet, és folyamatosan szinten tarthatod a tudásodat bárhol, bármikor.

7. Speak! online nyelvtanfolyam

Eddigi ötleteinkkel megalapozhatod az angoltanulásodat, színt vihetsz a gyakorlásba, de hosszú távon nem tudsz majd a megfelelő tempóban fejlődni. Szükséged lesz egy még nagyobb kihívásra, ahol folyamatosan próbára teheted magad, újat tanulhatsz és egyre magasabb tudásszintre érhetsz. Jobb helyet nem is találhatnál a gyakorlásra a Speak! Nyelviskolánál! Ha félsz megszólalni, engedd, hogy bebizonyítsuk: a nyelvérzék csak egy mítosz, és bármire képes vagy. Fogadjunk, hogy a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel eddig sosem látott fejlődésen megy majd át a nyelvtudásod! 

Mindig hasznos valami újat tanulni! Szeretnél megtanulni angolul? Ha ez a célod, akkor a legjobb helyen jársz, nálunk ugyanis a tankönyv felett görnyedést teljesen elengedtük, helyette inkább annyit beszélünk és gyakorlunk, amennyi a csövön kifér. Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és csatlakozz hozzánk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This