Kép forrása: freepik – freepik.com

Ha szerinted az adventi kalendárium csak a gyerekeknek való, gondold újra! Minden nap tehetsz azért, hogy egy kicsit közelebb kerülj az angollal kapcsolatos céljaid eléréséhez, éppen ezért egy Karácsonyi adventi kalendáriummal kedveskedünk neked. December 1-24. között minden napra jut egy feladat, ami ünnepi lázba hoz, és még az angoltudásodat is fejleszti. Ugye velünk tartasz?

1. Beköszöntött a tél, tanulj meg néhány jeges kifejezést angolul! Olvasd el egy korábbi bejegyzésünket, és gyarapítsd a szókincsedet!

2. Írj levelet a Jézuskának vagy a Télapónak! Évekkel ezelőtt csináltál ilyesmit utoljára, igaz? Ha van kedved egy kicsit újra gyermeknek érezni magad, ragadj papírt és tollat, majd fogalmazd meg angolul, hogy mi a szíved vágya idén Karácsonykor. Ez az elfoglaltság segít, hogy kicsit lelassulj az ünnepi pörgésben, újra felfedezd a fontos dolgokat, és nem utolsó sorban fejlesztheted vele az íráskészségedet is.

3. Kezdj el egy új sorozatot, lehetőleg olyat, ami kötődik valahogy a Karácsonyhoz! Persze az is rendben van, ha a kedvenc sorozataid Karácsonyi epizódjait nézed újra, de ha teheted, angol nyelven hajtsd végre a feladatot! Ha nincs ötleted, szeretettel ajánlom a Dash & Lily című sorozatot, a Jóbarátok karácsonyi epizódjait, vagy a The Office sorozat „Christmas Party” részét.

4. Vásárolj, vagy készíts saját kezűleg Karácsonyi üdvözlőkártyákat! Idén azonban angol nyelvű üzenetekkel töltsd meg a lapokat, és így továbbítsd őket a szeretteidnek.

5. Itt az ideje kitalálni, hogy kinek mit ajándékozol idén kKrácsonyra! Ha nincs ötleted, próbálj meg külföldi oldalakról inspirálódni! 

6. Válassz magadnak egy ünnepi olvasnivalót angol nyelven! Lehet az egy izgalmas krimi Agatha Christie-től, vagy akár egy rövidebb novella is. Az én kedvencem Dickens klasszikusa, a Karácsonyi ének, ami kellően rövid és ünnepi hangulatú ahhoz, hogy beleférjen ebbe a kihívásba!

7. Válaszd ki a kedvenc magyar Karácsonyi dalodat, és próbáld meg lefordítani angolra! Vajon hogy hangzana a Mennyből az angyal vagy a Kis Karácsony, nagy Karácsony angolul?

8. Idézd fel az egyik legemlékezetesebb Karácsonyodat! Egy szép emlék a gyerekkorodból, a legkülönlegesebb ajándék, amit valaha kaptál, vagy egy vicces történet, amit sokszor emlegettek a családdal. Bármi is jut az eszedbe, fogalmazd meg angolul, és meséld el valakinek!

9. Tornáztasd az agyad néhány Karácsonyi nyelvtörővel! Minél gyorsabban tudod elmondani őket hiba nélkül, annál jobb! Gyakorolj, nevess, és vond be a családot is. A mi kedvencünk ez a három nyelvtörő: 

  • Seven Santas sang silly songs.
  • How many deer would a reindeer reign if a reindeer could reign deer?
  • There’s chimney soot on Santa’s suit.

10. Keress angol nyelvű Karácsonyi verseket és a kedvenceidet próbáld meg lefordítani! Az is szuper, ha általad ismert magyar versek angol verzióit olvasgatod, a lényeg, hogy Karácsonyi költemények legyenek!

11. Gondolkodj azon, hogy mi legyen idén az ünnepi menü, és nézz utána, hogy hívják a kedvenc fogásaidat angolul! A hozzávalók angol megfelelőit is tudod? Ha nem, keress rájuk, és jegyezd fel őket!

12. Rendezz társasjáték-estet a barátaiddal vagy a családdal! Válasszatok olyan játékokat, amiket angolul is könnyedén tudtok játszani, mint például az Activity vagy a Tabu.

13. Tégy egy nagy téli sétát egyedül, vagy azzal, akit a legjobban szeretsz! Lehet ez akár a városban, akár az erdőben, a lényeg, hogy figyeld a körülötted lévő dolgokat! Hánynak ismered a nevét angolul? Ami nem ment, azt jegyezd fel, és később keresd ki a szótárban!

14. Keress a YouTube-on Karácsonyi tematikájú videókat! Ajándékötletek, inspiráció díszítéshez vagy terítékhez, ünnepi receptek, barkácsolás? Bármiről szólhatnak, de mindenképpen angolul nézd őket, hogy gyakorolj.

15. A mesék nem csupán a gyermekek kiváltsága, olvass vagy nézz meg egyet angolul! Válaszd ki a régi kedvenceidet, egy Disney mesét vagy olvass el egy klasszikus történetet Andersen vagy a Grimm testvérek tollából. 

16. Készíts el egy angol süteményreceptet, és miközben sütsz, narráld (közvetítsd) az eseményeket a képzeletbeli közönségnek úgy, akárcsak Nigella a főzőműsorában! Hogy ez mégis mire jó? Gyakorolhatod vele a beszédkészségedet, és persze remekül szórakozhatsz közben.

17. Tanulj meg új Karácsonyi kifejezéseket! Te magad is rákereshetsz ezekre, de mi is összegyűjtöttünk már néhányat korábban ebben a videóban.

18. Hangolódj Karácsonyi dalokkal! Sinatra, Michael Bublé, Mariah Carey: bárkit is hallgatsz szívesen az adventi időszakban, most figyelj jobban a dalokra, és próbáld meg értelmezni a szövegüket! Talán eddig nem is tudtad, de egy-két Karácsonyi klasszikus igazán meglepő dalszöveggel rendelkezik, például a Santa Baby vagy a I Saw Mommy Kissing Santa Claus.

19. Látogass meg egy Karácsonyi vásárt, és tégy úgy, mintha turista lennél! Ehhez az is hozzátartozik, hogy a forralt bort és a kürtőskalácsot angolul kéred. Nem olyan vészes feladat, igaz?

20. Próbálj ki egy új ünnepi italt, de keress hozzá angol nyelvű receptet! Kóstoltad már a Salep nevű finomságot, a törökök kedvencét? Vagy az ünnepi Cola de Mono-t, ami Chiléből származik? Itt az alkalom, hogy megtaláld az új kedvenc receptedet, és közben gyakorold az angolt!

21. Díszítsd ünnepi díszbe a lakást, és közben hallgass egy angol nyelvű podcastot! Így két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen elkészülsz egy ünnepi teendővel, miközben a hallásértésedet is fejleszted.

22. Keress egy új ünnepi hagyományt! Az amerikai és brit ünnepi tradíciók nagyon izgalmasak, új színt vihetsz velük a Karácsonyi ünneplésbe, ráadásul még közelebb érezheted magad a különböző kultúrákhoz! Tudtad, hogy a britek Karácsony este selyempapírból készült színes koronát viselnek? És hogy az USA-ban sokan egy zöld, uborka alakú díszt is elrejtenek a fán? Nézz utána ezeknek a hagyományoknak, és próbáld ki idén azokat, amik tetszenek!

23. Nézd meg a kedvenc Karácsonyi filmedet most kivételesen eredeti nyelven, felirat nélkül! Ha nagyobb kihívást is bevállalsz, akkor válassz egy olyan ünnepi hangulatú filmet, amit eddig még nem láttál.

24. Ma van szenteste, ezért ma csupán annyi a dolgod, hogy átadd magad az ünnepi hangulatnak és együtt töltsd az időt a szeretteiddel. Bónusz pont, ha egy klasszikus csúnya Karácsonyi pulcsiban ünnepelsz, ahogy az amerikaiak és a britek szokták. Boldog Karácsonyt!

Megjött a kedved az angolozáshoz? Akkor csatlakozz hozzánk és légy részese a tudásszintednek megfelelő online nyelvtanfolyamnak! Az első lépés, hogy kitöltöd ingyenes online angol szinfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This