Kép forrása: canva – canva.com

Történt már veled olyan, hogy annyira belemerültél valamibe, hogy nem vetted észre az idő múlását? A hétvégék sokkal gyorsabban telnek számodra, mint a hét összes többi napja? Egy számodra kedves emberrel töltött nap, vagy egy jó film megnézése után előfordulhat, hogy úgy érzed, az idő sokkal gyorsabban telt el, mint mondjuk akkor, amikor a buszra vársz a megállóban, vagy éppen egy átlagos hétköznapot töltesz a munkahelyeden. De mit is jelent pontosan a flow élmény és hogyan lehet a segítségedre az angol nyelvtanulásban?

A szó eredete

A flow jelentése ,,áramlat”. A flow élmény jelenséget úgy írják le sokan, mint egy áramló vizet, ami tovább és tovább sodorja őket. Pszichológiai értelemben pedig egy adott jelenségben való lebegést, áramlást értünk alatta.

A flow egy olyan állapot, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik. Ezt a gondolatot először Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg, és tökéletesen átfogja azt az élményt, amit a Speak!-ben is biztosítunk számodra, ha kellő energiát és időd fektetsz a tanulásodba. De mi is az a flow élmény, és hogyan járul hozzá a Speak! ahhoz, hogy Te is átélhesd?

Az emberek a flow élményt saját képességeikkel összhangban lévő feladatok megoldásakor érzik, amikor egy általuk egyértelműen megfogalmazott célt igyekeznek teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy egy olyan feladatot hajtanak végre, ami a képességeikhez mérten nem túl könnyű, és nem is túl nehéz, de fókuszáltságot igényel. A tűpontos szintfelmérésünk segítségével olyan szintről kezdheted meg a tanulásodat, ami kellő kihívással, újdonsággal rendelkezik, azonban nem fogunk téged beledobni a mélyvízbe.

Ha tanultál már nálunk, vagy jelenleg is nálunk tanulsz, akkor tudod, hogy tanulás közben szinte megszűnik az én tudat az órák alatt, az időérzékelés megszűnik, és amikor a tanárod a házi feladatot beszéli meg veled a következő órádra, gyakran felmerülhet benned: El is telt 90 perc? Ilyen gyorsan? Ez az egyensúly a képességeid és a feladatok nehézsége közötti összhangnak köszönhető. Hidd el, hogy a tanárod is sokszor ugyan ezt éli át!

A flow élmény során az általad végzett tevékenység belülről jutalmaz, nem megterhelő, hiszen sikerélményt nyújt, így teljesen elmerülsz abban, azonosulsz azzal, amit csinálsz – ez esetben az angol tanulás folyamata során. Egyes hozzáértők szerint ilyenkor nagyobb az energiánk, a koncentráló képességünk és ezáltal sokkal hatékonyabbak vagyunk, mint amikor a hagyományos, megszokott módon dolgozunk valamin. A flow segít, hogy örömet találjunk a legtöbb rutintevékenységben: ilyen az angol nyelvtanulás is.

6 tipp, ami segíthet Neked

Íme 6 tipp, ami segíthet Neked is abban, hogy megteremtsd a flow élményhez szükséges körülményeket, hogy még hatékonyabb legyen a tanulásod:

 1. CÉL
  Határozd meg a céljaidat, és legyen világos, hogy mit szeretnél. Miért fontos, hogy megtanulj angolul? Fogalmazd meg a célod, ami motiváltan tart akkor is, amikor kihívásokkal kell szembenézned!
 • VISSZAJELZÉS

Fontos, hogy azonnali visszajelzést kapj a teljesítményeddel kapcsolatban, hiszen ez fog elsősorban sikerélményt biztosítani, és ezáltal fogod tudni, hogy merre is tartasz éppen a célod elérésének folyamatában. Minden visszajelzéssel közelebb jutsz majd a célodhoz.

 • NEHÉZSÉGI SZINT

Fontos, hogy a képességeidnek megfelelő nehézségi szintű feladatokat végezz el. Ha valami túl nehéz, az feszengést okoz, elveszi a sikerélményed. Ha viszont nem kihívás számodra egy feladat, az könnyen unalmassá válik, elvéve ezzel a motiváltságodat. Az arany középút valahol a kettő között van.

 • KONCENTRÁLJ

Ne hagyd, hogy megzavarjanak abban, amit éppen csinálsz. Fordíts 100%-os figyelmet a tevékenység felé, amiben el szeretnél merülni. Ne hagyd, hogy a belső gondolataid, vagy egyéb külső hatások megzavarjanak téged. Ilyenkor jobban teszed, ha félreteszed a telefonodat, és szólsz a környezetedben levőknek, hogy szükséged van egy kis magán szférára, hogy át tudd adni magadat a tanulásnak.

 • MÉLY LEVEGŐ

Mielőtt bármibe is belekezdnél, vegyél egy mély levegőt. Próbáld meg kizárni a mindennapi problémákat, sérelmeket, és alkalmazd a „csőlátás” eszközét, hogy elkerülj olyan tényezőket, amiket az adott pillanatban úgysem tudsz megváltoztatni. Legyen az munkahelyi stressz, vagy megoldandó probléma, az angol óra után is bőven ráérsz vele foglalkozni. Ne add fel a tanulásod rajtad kívül álló okok miatt!

 • ÖNBIZALOM

Fókuszálj a jelenre, ne félj a kihívástól, vagy hogy milyen nehézségeket rejthet magában az adott feladat. Ne félj hibázni! Érezd, hogy kézben tartod a dolgokat. A tevékenység belülről fog jutalmazni, azonnal, biztosítva ezzel a sikerélményt. Ne félj a kudarctól.

(forrás: https://medium.com/@mellowhu/flow-a-tanul%C3%A1sban-d8dc08dcaa6b)

Mi a Speak!-ben hiszünk abban, hogy a fent felsorolt tippek alapvető kellékei a sikeres tanulásodnak, így tanáraink mindig figyelnek arra, hogy ezek adottak legyenek. A Te célod a tanárod célja is, és a visszajelzésekkel közelebb fog téged vinni hozzá. A feladatok nehézségi szintje a szintfelmérésünk után nem lesz kérdés – bízhatsz bennünk! 🙂 Az órákon ügyelj a teljes koncentrációra, és bízz magadban! Ez mindennek a kulcsa. Ha ezek megvannak, tökéletes úton haladsz afelé, hogy flow élményben legyen részed! – Nem mellesleg a nyelvtanulásod is hatékonyabb lesz ezáltal.

Mik azok a tényezők, amik befolyásolják a flow-ban való maradást?

 1. Apátia

Az apátia egyfajta lelki fásultságot, egykedvűséget jelent, a közönyt és a teljes érdeklődés hiányát. Ebben az érzelmi állapotban nehéz a flow élmény előidézése, hiszen alapvető eleme a flow hatásnak, hogy az ember élvezze azt, amit csinál. Ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen egy célod, ami előtted lebeg, amiért érdemes mindezt csinálni!

 • Unalom

Egy másik tényezőként előfordulhat az unalom érzése is. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a nyelvtanulónak egy adott feladat nem elég nagy kihívás, nem köti le a figyelmét, unalmat érez a feladat megoldása során. Azon nyelvtanulók körében is előfordulhat ez a jelenség, akik nem feltétlenül saját akaratukból kezdtek el tanulni, hanem valamiféle külső hatás miatt. Ilyen például egy munkahelyi elvárás, továbbtanuláshoz szükséges papír, vagy éppen egy jobb állás megszerzésének kérdése. Ha ezek közé tartozol, javasoljuk, hogy ragadd meg a lehetőséget, és adj egy esélyt a dolognak – gondold végig, hogy mennyi előnyöd fog származni ebből később.

 • Idegesség

Ha a feladatok túl nehezek, túl nagy kihívást jelentenek, és lehetetlennek érzi a tanuló megoldani őket, ideges lesz. Az idegesség elveszi az energiát és a fókuszt a célokról.  Egy másik tényező lehet még egy szoros határidő, vagy közeljövőben történő számonkérés, ami idegességet szülhet. Ilyenkor érdemes újra a célok felelevenítése, hogy emlékeztessük magunkat, miért is csináljuk mindezt.

(forrás: https://norberthires.com/flow-elmeny/)

(a grafikonon lévő szavak jelentése:

low – alacsony

high – magas

challanges – kihívások

skills – készségek

anxiety – szorongás

boredom – unalom

flow channel – áramlási csatorna)

Szívesen beleásnád magadat jobban a flow élmény működésébe? Nézz meg róla két angol nyelvű videót is:

Ha pedig szeretnél az angol nyelvtanulásba belevágni és kipróbálni a 100 % beszéd, 0 % könyv módszert, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Budai Boglárka
a Speak! Nyelviskola ügyfélszolgálati vezetője és tanára

Share This