Kép forrása: master1305 – freepik.com

Neked mi jut eszedbe a kosztümös filmekről? Ha csupán a nyálas, túlragozott lányregények, akkor a listánk éppen neked szól, most ugyanis megpróbáltuk a klasszikusok mellett olyan filmművészeti alkotásokat is összegyűjteni, amelyek nem éppen konvencionálisak. Nem is szaporítjuk tovább a szót, íme a kedvenc angol kosztümös drámáink azoknak, akik csak most ismerkednek a műfajjal, vérbeli rajongóknak, és azoknak is, akik eddig azt gondolták, ez nem az ő stílusuk.

Büszkeség és balítélet

Pride & Prejudice (2005)

Nem éreztük volna kellően hitelesnek a listánkat, ha nem rögtön egy Jane Austen feldolgozással indítanánk a sort. Bár számos adaptáció készült már a regényből, be kell vallanunk, hogy nálunk a 2005-ös Joe Wright-féle rendezés a tuti befutó. Számos gondosan megkomponált jelenet, elképesztő kosztümök, lehengerlő filmzene, mi másra nem is nagyon vágyunk. Az angol írónő életművének legismertebb, a legtöbb kritikus szerint legjelentősebb műve több mint 200 évvel ezelőtt jelent meg, de a mai napig megállja a helyét klasszikus stílusával, szellemes dialógusaival és romantikus történetével. A 18. század vidéki Angliájában járunk, ahol a Bennet család mindennapjaiba nyerhetünk betekintést. A szülők eltökélt szándéka, hogy mind az öt lányukat férjhez adják, lehetőleg minél előbb, ez a törekvés azonban számos nehézségbe ütközik, kiváltképp Elizabeth esetében. A történet remekül rávilágít az emberi kapcsolatok kuszaságára, és arra, hogy egy apró félreértés mekkora befolyással lehet az életünkre.

Jane Eyre

Jane Eyre (2011)

Mindenkit buzdítunk az olvasásra, de néha olyan adaptációkba botlunk, amelyeket vétek lenne kihagyni. Charlotte Brontë írónő 1847-ben, álnévvel kiadott regénye szintén szerves részét képezi az angol irodalomnak, ám a 2011-es filmes feldolgozása is megér egy misét. A sejtelmes mű középpontjában az árván maradt Jane Eyre és a Thornfield Hall kastély ura, Mr. Rochester különös viszonya áll, melyet egy baljós árny kísér végig. Bár első pillantásra egy mindent feldúló szerelem históriáját látjuk magunk előtt, valójában nagyobb hangsúly kerül a főszereplő önismereti küzdelmeire és belső viszályaira, hősnőnk karaktere a viktoriánus világ értékrendjéből felemelkedve találja meg a saját útját. Cary Fukunaga rendező elképzelése hűen követi az eredeti mű hangulatát: gótikus romantika, homályba rejtőző titkok és mindent elsöprő érzelmek törnek maguknak utat a filmben.

Emma

Emma (2020)

A 2020-as brit filmvígjáték–filmdráma, amelyet Autumn de Wilde rendezett ismét egy Jane Austen feldolgozás, ami üdítően friss hangulatával új színt vitt a kosztümös drámák megszokott műfajába. Pasztellszínű, édes és könnyed, akár egy habos sütemény. Hősnőnk ezúttal Emma Woodhouse, a fiatal, gyönyörű ám kissé elkényeztetett fiatal lány, aki elhatározta, hogy nem akar férjhez menni, ugyanakkor előszeretettel boronálja össze a hozzá közel álló, egyedülálló fiatalokat. Minden a terv szerint halad, egészen addig, míg Emma féltékenysége és elfojtott érzelmei elő nem törnek. A film remekül figurázza ki a kor szellemiségét, a társadalmi osztályok közötti áthidalhatatlannak tűnő különbségeket, és természetesen a felnőtté válás minden kínját, amit csak egy csinos, gazdag és rendkívül naiv hölgy a 19. században átélhetett.

A kedvenc

The Favourite (2018)

Előre leszögezzük, ez a történelmi dráma egyáltalán nem az, aminek látszik. A film középpontjában Anna királynő áll, aki az angol-francia háború kellős közepén is tud időt szakitani kedvenc elfoglaltságaira. A kacsafuttatás, az ananászfogyasztás, és a palotán belüli szerelmi sokszögek tartják benne a lelket, és még azt sem hajlandó belátni, hogy a udvarhölgyei csupán azért keresik a kegyeit, hogy minél feljebb kerülhessenek azon a bizonyos társadalmi ranglétrán. Komikus és groteszk események követik egymást, miközben a néző hol a földön fetreng a röhögéstől, hol a könnyeit nyeli a sajnálattól. Yorgos Lanthimos rendező nem éppen visszafogott, és semmiképpen sem tradicionális elképzelése a királyi udvarról olyan moziélmény, amit vétek lenne kihagyni.

Egy lányról

An Education (2009)

Egy picit talán kilóg a sorból listánk utolsó résztvevője, ez a történet ugyanis sokkal közelebb van a mai dátumhoz, mint a korábban bemutatott alkotások. A hatvanas években járunk London külvárosában, egy meglehetősen esős napon. A 16 éves Jenny az iskolából hazafelé belebotlik az ellenállhatatlanul sármos és művelt Davidbe, aki teljesen felforgatja a fiatal lány életét. Minden álmát valóra váltja, aki a szerelem rózsaszín ködjében teljesen megfeledkezik arról, ki is ő valójában. Nem tudunk rá neheztelni, ez a történet bennünk is felidézi azt a tomboló szerelmet és szabadságvágyat, amit tinédzserként tapasztal meg igazán az ember, ám jól tudjuk, hogy sokszor ezeknek a pillanatoknak nagy ára van, és néha a dolgok egyáltalán nem azok, mint aminek elsőre tűnnek. Nick Hornby remek érzékkel nyúlt az érzelmek és a társadalmi elvárások témájához, az így kibontakozó történet pedig majdnem az Oscart is elhozta.

Az angol filmek bája akkor jön át igazán, ha eredeti nyelven nézed őket! Tudjuk, ehhez nem kevés gyakorlás kell, de mi azért vagyunk, hogy ebben is segítsünk téged online angol tanfolyamaink során. Az első lépés, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This