Kép forrása: canva – canva.com

Minden évben, október 31-én, Mindenszentek előtti este, a hagyományok szerint Halloween ünnepét tartják. Míg korábban az angolszász országokban volt elterjedt, addig mára az egész világon a legkülönbözőbb maskarákba, vicces vagy ijesztő jelmezekbe bújnak az emberek, hogy együtt szórakozzanak. Mesefiguráknak, szörnyeknek, boszorkányoknak, kalózoknak vagy éppen hírességeknek öltözött sokaság jellemzi az ünnepet, elsősorban persze az Egyesült Államokban, de nálunk is egyre több programot szerveznek a Halloween köré. Akinek nincs kedve a tömeghez, azoknak viszont kellemes szórakozást nyújthat egy témába vágó mozifilm.

A Halloween persze elsősorban a borzongásról szól, ha a filmekre gondolunk, így jól gondoljuk meg, hogy az egész család láthatja-e a választott mozit. Szerencsére a készítők mindenkire gondolnak, így sok olyan halloweeni alkotással is találkozhatunk, amelyeket a kicsik is nyugodtan megnézhetnek, ráadásul ezek számukra is igen szórakoztatóak lehetnek. Mivel nálunk ez az ünnep még csak az utóbbi években kezd beépülni a köztudatba, Amerikában viszont lassan kétszáz éve hagyomány, ezért a filmekben is előfordulhatnak olyan fordulatok, amelyek csak eredeti nyelven érthetőek. Emiatt pedig nem árt, ha angolul nézzük a műveket. Ha ehhez még fejleszteni szükséges az angolod, akkor a Speak! Nyelviskola egy online nyelvtanfolyama megoldás lehet. Ezután indulhat a mozimaraton: következzenek a legkísértetiesebb filmek, amelyeket bátran nézhet a család apraja-nagyja, hiszen nem is annyira rémisztőek.

Beetlejuice – Kísértethistória

Az 1988-ban bemutatott vígjáték egy hóbortos szelleműzést dolgoz fel, sok vicces jelenettel. Az évezred utolsó éveinek legkeresettebb színészeinek alakítása teszi felejthetetlenné a produkciót: láthatjuk Alec Baldwint és Geena Davist borzongani, a címszereplő, Michael Keaton kiváló játéka emeli a filmet klasszikussá, de bontogatja a szárnyait a még csak 17 éves Winona Ryder is. A rendező, Tim Burton egyébként is szereti a Halloween témájához kapcsolódó filmeket: későbbi rendezései közül a „Karácsonyi Lidércnyomás” vagy az „A halott Menyasszony” szintén szerepelhetett volna a listánkon, de a 2012-es „Frankenweenie – Ebcsont beforr” sem áll távol az ünneptől.

Addams Family – A galád család

Manapság mindenki igyekszik megfelelni az elvárásoknak, a legtöbben nem szeretnek kitűnni a tömegből. Ez azonban cseppet sem igaz az Addams Family tagjaira, akik abban találják meg az örömöt, ha mindenki ijesztőnek és különcnek nézi őket. Ha azonban megismerjük a szereplőket, megtudhatjuk, hogy egyáltalán nem gonoszak, sőt nagylelkűek, nagyon szeretik egymást, és a családért minden megtesznek. A filmet 1991-ben mutatták be, később folytatás is készült belőle. Halloween estére ideális családi mozi.

Casper

Ha hinni szeretnénk a szellemekben, akkor mindannyian, de a gyerekek főleg, úgy szeretnénk elképzelni őket, mint az 1995-ös filmben Caspert. A korán eltávozott gyermek nem akart ugyanis semmi mást, csak barátkozni. Nem szeretett rémisztgetni, ijesztgetni, ő csak unatkozott és játszani szeretett volna valakivel. A mindig vidám, jószívű szellem végül talál is magának társat, amelyet a goromba bácsikái nem igazán néznek jó szemmel. Korosztálytól függetlenül az egyik legjobb családi film Halloween idején.

Elvarázsolt kastély

1001 szellem és Eddie Murphy a családjával együtt összezárva egy romos kastélyban a Disney 1993-as családi vígjátékában kiváló szórakozást nyújt egy hűvös őszi estén. Remek díszlet, rémisztő maszkok, ami miatt 12-es korhatáros besorolás alá esik ugyan, de szülői felügyelettel a mai gyerkőcöknek könnyen befogadható látványvilággal él a film. Misztikus rejtélyeket, földöntúli kalandokat ígér a kíváncsiaknak, remek választás a halloweeni mozikínálatból.

Libabőr

Szintén 12-es karikát kapott, de szerencsére nagyon messze áll a klasszikus halloweeni horroroktól a Libabőr című 2015-ös film. A különc író, akit Jack Black személyesít meg, nagy titkot őriz, amely egy véletlen folytán kiderül, és az általa megírt rémtörténetek szereplői ellepik a békés városkát. Főhőseink pedig ezt nem nézhetik jó szemmel, így megpróbálják visszakergetni a gonosz törpéket, a farkasembert és az óriási szörnyeket oda, ahonnan jöttek. Sikerrel járnak vagy sem? Elő a nassolni valót és derítsük ki a családdal együtt!   

Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak

Ha kicsit szétnézünk az animációs filmek világában, sok olyan alkotással találkozhatunk, amelyekben természetfeletti lények szerepelnek. Az egyik ezek közül a Hotel Transylvania, amelyben a híres-neves Drakula, mint szállodaigazgató jelenik meg, aki megpróbálja biztosítani a halandómentes szórakozást a hozzá betérő szörnyeknek. Igen ám, de nem mindenki fél ezektől a teremtményektől, és megjelenik közöttük Jonatán, a fiatal turista. Ezután következik a rengeteg bonyodalom, vicces félreértés, és a végén azon kapjuk magunkat, hogy Drakula mellett a vérfarkas, a múmia, a láthatatlan ember, de még Frankenstein is a barátunkká válik.

Coco

A 2017-es amerikai-mexikói koprodukció a november 2-ára eső mexikói halottak napján játszódó történet. Mindenszentekkel ellentétben a Dia de los Muertos során ők nem csak a halottaikra emlékeznek, sokkal inkább az életet ünneplik. Két verzió is készült a filmből, az első bemutatóra ugyanis Mexikóban került sor és természetesen spanyol nyelven jelent meg. Néhány hetet kellett várni az amerikai megjelenésre, ahol már angol színészek adták a hangjukat a szereplőknek. A két Oscar-díjat is kiérdemlő történetben a kis Miguel a holtak világába csöppen, ahol egy családi rejtélyt próbál felderíteni, ránk pedig eközben sok nevetés vár, amíg elérünk a megható befejezésig.

Az élet könyve

Az animációs film 2014-ben jelent meg, és szintén a szellemvilágba kalauzol minket, ahol főhősünknek komoly próbákat kell kiállnia, hogy újra láthassa szerelmét. Az eredeti, angol produkcióban olyan remek színészek kölcsönözték a szereplők hangjait, mint Channing Tatum, Zoe Saldana, Christna Applegate vagy Ice Cube, de felbukkan Danny Trejo, sőt a három tenor egyikét, Placido Domingót is hallhatjuk. Az Oscar-díjas mexikói rendező, Guillermo del Toro által jegyzett alkotás számos díjat bezsebelt, annál is többre jelölték. Valóban remek szórakozást nyújt az egész családnak Halloween estére.

Reméljük tetszett a lista és megtaláltátok a kedvetekre való angolszász halloweeni szórakozást ezek közül. Ha azonban más filmek is érdekelnek, amelyeket szeretnél eredeti nyelven megnézni, de még fejleszteni kellene az angolod, akkor válaszd a Speak! Nyelviskola online angol óráinak egyikét és első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This