Hogyan kérdezz vissza angolul, ha nem értesz valamit? – Speak! Angol Nyelviskola

 „Mi van ha külföldivel beszélek és nem értem?” Kérdezz vissza! „De az nem ciki?” Egyébként sem, de a Speak! Angol Nyelviskola mai bejegyzése után 100%, hogy nem lesz az.

Ha bizonyítékot szeretnél arra, hogy nem ciki visszakérdezni, akkor nézd meg, hogy az angoloknak hány különböző kifejezésük van a visszakérdezésre. Készen állsz? Akkor ess neki!

Sorry. Excuse me. – Elnézést.

Indíthatsz így is, de én ezt annyira nem kedvelem. Nincs miért elnézést kérni, ha valamit nem értesz, de ha úgy érzed ettől jobban csúszik a következő kérdés, nyugodtan kezd valamelyikkel a kettő közül.

Could you repeat that? – Meg tudnád ismételni?

Ha valamit nem értesz, akkor használd ezt a kérdést. És itt jön a trükk, amivel elkerülheted a ciki helyzetet. Mondd meg neki, hogy miért szeretnéd hogy megismételje.

Lehet pl. ez:

I didn’t understand you. – Nem értettelek meg.

Bárkivel előfordul. Nincs probléma.

I didn’t catch you. – Nem értettelek.

Ez magyarul ugyanazt jelenti, mint az előző, de annyi plusz van benne, hogy azért nem értetted, mert túl gyorsan beszélt. Nem tudtad „elkapni” amit mondott.

I didn’t get what you say. – Nem értettem mit mondasz.

Itt is van egy leheletnyi különbség. Ez azt jelenti, hogy a gondolatmenetet (vagy annak egy részét) nem érted. Lehet, hogy ennek nyelvi okai vannak, de lehet hogy a beszélgetőtársad csak túl nagy fába vágta a fejszéjét.

visszakerdezes-angol-nyelviskola

I couldn’t hear you. – Nem hallottalak.

Lehet, hogy külső okok miatt kérdezel vissza, pl. épp akkor ment el egy busz, vagy valami csörömpölt a háttérben. Bármikor előfordulhat ilyen is.

Could you go again? – Meg tudnád ismételni?

Ha külső okok miatt nem hallottad a társad szavait, akkor ezzel a kifejezéssel arra kérheted meg, hogy pontosan ugyanazt mondja el még egyszer. Remélhetőleg nem húz el a közelben még egy kocsi 🙂

Could you speak louder / slower? – Tudnál hangosabban / lassan beszélni?

Vedd a kezedbe az irányítást. Mondd el a beszélgető partnerednek, miért nem értetted amit mondott. Biztos szívesen elismétli az adott paraméterek betartásával.

Could you rephrase that? – Át tudnád fogalmazni ezt?

Ez is egy bátrabb kérés. Azért nem értetted a társad, mert olyan szavakat, kifejezéseket használsz, amiket Te még nem ismersz. Ha tényleg el akarja mondani a dolgot, akkor biztos szívesen megfogalmazza másképp is a mondandóját.

Thank you! – Köszönöm!

Ez ne maradjon el. 🙂

Most nézd végig a listát magyar szemmel.

Magyarul hányszor használjuk ezeket a kérdéseket? És nem ciki, ugye? Akkor angolul, miért lenne az?

Az amerikaiak, angolok és bárki rajtuk kívül, aki angolul beszél már hozzászokott, hogy ez egy világnyelv.

Bárkivel bármilyen szinten előfordulhat, hogy nem ért valamit – sőt tőled is visszakérdezhetnek bármikor, ha ők nem értenek valamit.

A visszakérdezés nem ciki: nem kell attól tartani, hogy bárki ezért kevesebbre fog tartani.

A lényeg hogy beszélj – és ha még egyszer elmondod a mondatot, akkor azzal csak többet gyakorolsz.

Ha pedig szeretnél megtanulni lazán visszakérdezni, és folyamatosan, szinte gondolkodás nélkül angolul beszélni, akkor jelentkezz a Speak! Angol Nyelviskola ingyenes szintfelmérőjére, és ismerd meg 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel profi kommunikátort faragunk belőled:

banner_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola
Hubai Gergely, tanár
Speak! Angol Nyelviskola

Share This