Kép forrása :freepik – www.freepik.com

Egyáltalán nem mersz megszólalni angolul? Vagy azért már megy a beszéd, de azért magabiztosnak még nem érzed magad? Akkor hadd segítsek 2 tippel az „angol önbizalmad” fejlesztésében:

Előre leszögezem, ezek a tippek elképesztően egyszerűek lesznek.  Elsőre talán legyintesz majd, hogy „Oké, ez nem újdonság”. De arra kérlek gondolj bele, hogy tényleg betartod-e a őket. 😉 Mert pont olyan hatásosak, mint amilyen egyszerűek.

1) Pozitív megerősítés

Az egyik legnagyobb nyelvi önbizalom növelő az, amikor megtapasztalod, hogy mások tökéletesen értik az angolod, és el tudsz beszélgetni velük.

Ezért élvezik a diákjaink a Speak! Nyelviskola beszédközpontú óráit is annyira. Hiszen jó megtapasztalni, hogy egy kis segítséggel és gyakorlással megértitek egymást és tudtok párbeszédet folytatni.

De ha szeretnél komoly pozitív megerősítést kapni, akkor érdemes az angolóráidon és az ismerősi körödön kívül keresgélned. Hiszen az még többet fog adni, ha azt érzed, hogy olyanok is megértenek, akikkel alig ismeritek egymást, és nem vagytok összecsiszolódva.

Szóval azt javaslom, hogy próbálj meg minél több új ember előtt angolul beszélni! Tudom elsőre ijesztőnek tűnik, de hosszú távon jót fog tenni az önbizalmadnak.

Hogy pár tippet adjak ehhez:

  • Menj el bulizni a Gozsdu udvarba és állj le dumálni a külföldiekkel.
  • Ha egy turista útba igazítást kér, akkor ne csak segíts neki, beszélj is vele pár mondatot. Kérdezd meg honnan jött és hogy tetszik neki az országunk, ezzel garantáltan be is indítod a beszélgetést.
  • Keress kifejezetten angol nyelvű programokat és csapj bele. Budapesten rengeteg ilyen lehetőséged van, szerveznek például külföldieknek szóló társasjáték esteket, és sok hely tart ismerkedős-beszélgetős esteket.

2) Gyakorolj és ismételj

A magabiztosság másik legfontosabb alapja a gyakorlás és a folyamatos ismétlés. Ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni.

Gondolj bele, hogy amikor először vezettél mennyire bizonytalan voltál. Aztán ahogy sokat gyakoroltad természetessé vált. És pár év után szinte biztos, hogy eljutottál odáig, hogy már magabiztosan ülsz a volán mögött. De ehhez az kellett, hogy újra és újra megismételd ugyanazokat a dolgokat.

Ugyanez a helyzet az angollal is. Ha még nem érzed magad magabiztosnak, akkor még nem gyakoroltad eleget. Ezért a legjobb amit tehetsz, hogy gyakorolsz, ismételsz, és gyakorolsz.

Ha nem megy a beszéd, akkor nem gyakoroltad eleget

A legtöbb magyar nyelvtanulónak pont azért okoz gondot az angol beszéd, mert ezt a részét nem gyakorolják eleget. Rengeteget gyakorolnak írásban, de kevés idő jut a valódi gyakorlásra, azaz arra amikor beszélniük kell. Amit esetleg mégis begyakorolnak azt pedig sokszor nem ismétlik át a későbbi óráik során, így ez a tudás sem épül be kellően az ismétlés hiánya miatt.

Ha szeretnél igazán rágyúrni a beszédkészségedre, akkor a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel imádni fogod az angoltanulást! Ismerd meg és próbáld ki a módszert:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This