Kép forrása: canva – canva.com

Érezted már úgy, hogy beletörik a bicskád az angol nyelvtanulásba? Megfordult már a fejedben, hogy abbahagynád? Ezzel nem vagy egyedül. A nyelvtanulók élete bizony nem csak játék és mese, a nyelvtanulás egy fárasztó és frusztráló utazás, ami tele van hullámhegyekkel és völgyekkel, elakadásokkal és elindulásokkal. Éppen ezért látogatunk most el a stand-up világába. Feszültségoldásként, humoristákat hívok segítségül, akik, ha hiszed, ha nem, szintén elakadnak időnként a nyelvtanulás útvesztőiben.

Az angol nyelv elsajátítása egy izgalmas és szórakoztató kihívás. Mindegy, hogy az angolszász kultúra megismerésének vágya vagy új karriercélok hajtanak. Rengeteg jó okot találhatsz arra, hogy belevágj.

Sokan mégis hamar feladják. A kezdeti lelkesedés múlásával egyre több negatív gondolat fészkeli be magát a nyelvtanulók fejébe. Lehet, hogy nem is olyan jók a képességeim? Egyáltalán nekem való ez a nyelv? Annyi minden más dolgom lenne, tényleg kell ez nekem? Folyékonyan beszélni, én? Mikor jutok én egyáltalán el oda? És különben is, miért nem elég három igeidő az angoloknak?

A nyelvtanulás bizony egy feszültségekkel teli utazás, ami nem csak sikerélményekkel van kikövezve. Az elején még csak picit rögös az út, később már egész hegyeket kell megmászni. Van, hogy az ember azt érzi, egyhelyben toporog, máskor meg nem érti, hogy került vissza a startmezőre. Ezek mind a tanulási folyamat velejárói. Elakadások és elindulások, megmászható, de frusztráló hegyek.

Amikor a nyelvtanulás útvesztőire gondolok, az a Jóbarátok epizód jut eszembe, amiben Phoebe franciául tanítja Joey-t. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Phoebe teaches Joey French

Én is sokszor voltam már Joey. Többször, mint szerettem volna. De amikor ezt a jelenetet látom, mégis jót nevetek magamon. És ez segít, hogy nekivágjak a következő hegynek.

Persze senkitől sem várható el, hogy egy új kifejezést vagy fogalmat rögtön az első alkalommal megtanuljon. Sőt még az sem, hogy második vagy harmadik próbálkozásra rögzítsük a tanultakat. Ahhoz, hogy új tudásokra tegyünk szert, bizony, az új ismereteket minél szorosabban bele kell szőnünk az emlékezetünkbe. Ehhez pedig sokszor kell látnunk, hallanunk és használnunk az adott nyelvi fordulatot. Minél sűrűbbre szövöd ezt az új nyelvi hálót, annál könnyebben fog menni a felidézés.

Ahogy a hegymászók sem futnak neki fejjel a Mount Everestnek, úgy neked is érdemes taktikusan megközelítened a nyelvtanulást, és biztonságos alaptáborokat építened, ahova visszatérhetsz, amikor feltöltődésre van szükséged. Nekem ilyen alaptábor a humor.

Bosszús vagyok, amikor nem jut eszembe egy kifejezés vagy amikor rosszul ejtem ki a szavakat. Frusztrál, ha nem értek valakit, de az is, ha engem nem értenek. Arról nem is beszélve, hogy milyen kellemetlenül érzem magam, amikor félre-értenek.

Mégis úgy gondolom, hogy kár lenne, ha ezek miatt a pillanatnyi sikertelenségek miatt megfosztanám magam a rengeteg örömtől és lehetőségtől, amit az angol nyelv ad. Persze, ehhez először valahogy ki kell mászni a gödörből és vissza kell nyerni a motivációt a gyakorláshoz.

Itt jön képbe a humor. Az angoltanulás legalább annyira elképzelhetetlen humor nélkül, mint amennyire maga a brit és amerikai kultúra. A humor nem csak abban segít, hogy feloldja a hibázás okozta feszültséget, hanem abban is, hogy olyan nyitott, fesztelen állapotba kerüljünk, amiben jobban rögződnek a tanultak.

Te is érezted már úgy nyelvtanulás közben, hogy egy hároméves szintjén kommunikálsz? Bengt Washburn Salt Lake City-ben, Utah államban született egy „kis” (7 gyerekes) Mormon család ötödik gyermekeként. Az Egyesült Államok Légierejének egyik tisztjét vette feleségül, ezért az elmúlt tizenegy évben családjával 6 különböző városban élt. Legutóbbi költözésükkor Stuttgartot cserélték le a Virginia államban található Spriengfield városára. Előtte Németországban három évig éltek. Itt tanult meg Bengt németül. Hogy milyen sikerrel, az a videóból kiderül:

Bengt Washburn on learning German vs. learning Chinese

Ahogy haladsz előre a nyelvtanulásban, egyre több rétegével ismerkedsz meg az angolnak. Egyre komplexebb dolgokat kell megoldanod. Már nem elég csak a szavakat megtalálni, azokat a megfelelő sorrendbe és igeidőbe is kell tenni. Ez pedig nehéz. Ne hidd, hogy amit csinálsz, az egyszerű. Az agyad rengeteg dolgot végez egyszerre egy olyan nyelvvel, ami nem jön természetesen. Tehát, ha nem sikerül elsőre, nem baj. Minél többet gyakorolsz, annál könnyebb lesz.

Újabb kihívások és megtorpanások mindig lesznek, azzal segítesz magadnak a legtöbbet, ha tudatosan felkészülsz ezekre a helyzetekre. Például arra, hogy mi vár rád, ha megszerzett tudásoddal külföldre költözöl, és nem megy majd minden olyan simán, mint ahogy elképzelted.

Ismo, egy finn humorista, aki a 2010-es évek végén költözött Amerikába. Stand-up előadásaiban előszeretettel csinál viccet az őt ért kultúrsokkból és becsületes nyelvtanulóként, alapos elemzésnek veti alá az angol nyelvet.

Ismo: Ass Is The Most Complicated Word In The English Language

Nem könnyű dolog a nyelvtanulás. A kommunikáció egy teljesen új módját tanulod meg, és olyan kapcsolatokat hozol létre az agyadban, amik korábban nem is léteztek. Ez időt vesz igénybe, és emiatt nem érdemes rosszul érezned magad.

Amikor eljutsz arra a pontra, hogy már bonyolultabb mondatokat fordítasz, nem számít, hogy még lassabban megy, büszke lehetsz magadra, hiszen igazán komplex problémákkal foglalkozol. Ne feledd, azért jönnek az újabb és újabb kihívások, mert már sikerrel gyűrtél le jó pár „rögöt”. Ha csalódott vagy, mert gyakrabban rontod el az új dolgokat, mint a régen tanultakat, akkor állj meg, tekints vissza a kisebb hegyekre, amiket már megmásztál. Soha ne becsüld alá a fejlődést, amit elértél. Mindig lesz egy újabb pont, ahonnan majd büszkén pillantasz vissza az elért eredményeidre.

Zárszóként itt hagyom neked Elon Gold stand-up előadásának egy részletét. Az amerikai humorista a betűk és a különböző akcentusok különös kapcsolatába ad igazán szórakoztató betekintést.

Elon Gold: Stand-up Comedy Accents and Languages

Reméljük, hogy a sok nevetés meghozta a kedved -az angol nyelvtanuláshoz. Ha szeretnél fesztelenül, jó hangulatban tanulni angolul, akkor válaszd a Speak! Nyelviskola online angol óráinak egyikét és első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Szefcsik Dóra
Vendég szövegíró

Share This