Így beszélj az angol királynővel – 5 tipp az elegáns angol beszédhez

Van egy jó hírem, ha fontos üzleti tárgyalásra készülsz, vagy részt kell venned egy protokolláris eseményen (who knows?), ahol a dress code is fel van tüntetve a meghívón. Ennek az 5 tippnek a követésével angolul is sármosan és elegánsan fogsz beszélni.

Az elegáns angol beszédhez részben pontosan ugyanaz kell, ami az elegáns magyar beszédhez is.

  • Beszélj érthetően.
  • Használj kerek, lezárt mondatokat.
  • Ejtsd ki tisztán a szavakat.
  • Készülj rá, mit fogsz mondani.
  • Minden beszélgetőpartnerrel tartsd fenn a kapcsolatot.
  • Ne kezdj bele végnélküli felsorolásokba amiknek sosincs vé…

Ha ez pipa, akkor jöhet a haladó szint, amivel igazán fancy lesz a beszédstílusod.

elegans-angol-beszed-2

A következő 5 tipp akkor lesz hasznos, ha már tudsz kerek egész mondatokat mondani angolul

1) Az elegancia a mondatok között rejtőzik

Az elegáns angol titka, hogy az elkészült mondataidat egymáshoz kapcsolod erre megfelelő, logikailag helyes kötőszavakkal.

Pl. a „továbbá” jelentésű „furthermore” vagy „moreover” segít, ha szeretnél még egy plusz mondatot kapcsolni a gondolatmenetedhez.

A „Not only that” akkor jöhet, ha szeretnél egy másik gondolatba kezdeni, ami nem kapcsolódik szervesen az előzőhöz, de azért nem teljesen oda nem illő.

Több tucat ilyen nyelvi formula létezik, aminek az elsajátításával „Downton Abbey”-s lesz a beszédstílusod.

2) A suta töltelékszavak az ellenségeid

Az elegáns kötőszavak, és a fölösleges töltelékkifejezések közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

A nem elegáns töltelékszavak közé tartoznak a klasszikus hümmögések (yeah, uhm, geez), vagy a rövid benyögések (like, well, yeah, so).

Ezek azért nem szerencsések, mert olyanok, mintha töltőképernyőként használnád őket, amíg fel nem villan a monitoron a lényegi információ.

A suta töltelékszavak használata olyan érzetet kelt, mintha nem készültél volna fel rendesen a beszélgetésre, ezért legjobb lesz, ha (ideiglenes) törlöd őket a szótáradból.

3) Azt mondd, amit tudsz

Ez a tipp csak akkor érdekes, ha nem az anyanyelveden beszélsz. A gondolat lényege, hogy ha elegánsan akarsz beszélni, akkor csak olyan szavakat és nyelvtani szerkezeteket használj, amikben betonbiztos vagy.

Lehetsz úgy elegáns, ha nem használod a beszédedben mind a 12 igeidőt – mivel az angolok sem használják mindet.

Azokat alkalmazd, amik odaillőek, és ne életed legfontosabb üzleti vacsoráján próbáld ki a tegnap este tanult szavakat – mert csúnya égési sebeket szerezhetsz.

royal-elegans-angol-beszed-1

4) Ne ijedj meg az egyszerű mondatoktól

A magyar nyelv szerkezete szerencsére – vagy sajnos – lehetővé teszi, hogy akár írásban, akár élőbeszédben, olyan hosszú mondatfüzéreket állítsunk össze, amelyek Fábry Sándort megszégyenítő módon tekergőznek anélkül, hogy különösebb hatást érnének el, érzelmeket, gondolatokat váltanának ki a hallgatóságban, vagy az olvasókban…

Épp mint az eggyel ezelőtti mondat.

Az angolok szeretik a rövid, tiszta mondatokat, és csak jó okkal díszítik ki a kommunikációjukat.

Éppen a rövid mondatok miatt van annyi lehetőségük a mondatok összekötésére (lásd 1. tipp).

A tanácsom: ne szégyelld a rövid, lényegretörő mondatokat, mert az elegancia része a letisztult stílus.

5) Az elegancia a kérésben csúcsosodik ki

Az udvariasság és az elegancia leginkább a kérésekben, kérdésekben mutatkozik meg.

A „Can I use the toilet?” és a „Would you be so kind as to allow me to visit your restroom?” két extremitása között, rengeteg udvariassági fokozat van. És mindnek megvan a helye.

Az előbbit használd a kocsmában, az utóbbit pedig az angol királynő jelenlétében. A kettő között elhelyezkedő „May I use your bathroom?” nagyjából minden „úri helyen” megállja a helyét.

A lényeg, hogy mindig a lehető legudvariasabb, engedélykérő hangnemet használd, és így egyetlen Lordnak, vagy Ladynek sem lesz ellened kifogása.

Ha néha a kerek, egész mondatok alkotása is problémát okoz, vagy szeretnél még erőt és önbizalmat gyűjteni az angolul való megszólaláshoz, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel már 2500 + embert megtanítottunk angolul beszélni. Első lépésben jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, ahol kötelezettségek nélkül mutatjuk meg azt az utat, ami a magabiztos és elegáns kommunikációhoz vezet:

banner_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola
Hubai Gergely, tanár
Speak! Nyelviskola

 

Share This