Elfog a szorongás, amikor angolul kellene megszólalnod és egyszerűen leblokkolsz?  Jó lenne, ha sikerülne ezt legyőzni valahogy és többé nem kötődne ennyi negatív érzés az angolhoz? Akkor ez a cikk neked szól. 🙂

Először is szögezzük le, hogy az egészséges mértékű félelemmel nincs semmi gond. Persze az az ideális, ha sikerül legyőzni, de ne érezd azt, hogy valami baj van veled, hogyha nem mersz megszólalni angolul. Hiszen félelem nélkül a bátorságot se tudnánk értékelni. Ha nem úgy indulnál neki, hogy nehezen megy a beszéd, akkor nem lenne akkora élmény, amikor először tudsz valakivel egy jót beszélni angolul. Márpedig az ilyen élményeknek hatalmas motiváló ereje van, szóval szükséged lehet rájuk ahhoz, hogy kitarts.

Na de pontosan mit kell tenned, akkor ahhoz, hogy legyőzd a félelmet és átélhesd ezeket a pozitív élményeket?

1) Találj egy támogató közeget, ahol nem érzed cikinek, ha valami nem megy

Hidd el, hogy nagyon sok múlik azon, hogy kivel, vagy kikkel tanulsz. Egy jó tanár soha nem fog kicikizni, vagy leértékelni, maximum kedvesen kijavít. És folyamatos pozitív megerősítéssel is segít téged abban, hogy egyre bátrabban menjen a beszéd.

De az is rengeteget számít, hogy milyenek a tanulótársaid. Ha egy jó csapattal együtt tanulsz, akikkel pontosan egy tudásszinten vagytok, akkor nem fogod cikinek érezni, ha valami nem megy. Hiszen látni fogod, hogy társaidnak is vannak hiányosságai, de mind azért vagytok ott, hogy fejlődjetek és támogassátok egymást. Mi ezért ajánljuk mindig jó szívvel a kiscsoportos angolórákat (még online tanulásnál is).

2) Válassz olyan módszert, ami tényleg beszédközpontú

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni.

Olyan ez mint az autóvezetés, nem fog menni ha csak az elméletet veszed át. És először valószínűleg ijesztő lesz a gyakorlat, de a megfelelő tanulási módszerrel és oktatóval ezen fokozatosan túl tudsz lendülni.

Valószínűleg párszor elrontod majd, de ha látod, hogy senki nem cikiz ki érte, csak segítenek, akkor nem lesz gond. Így a gyakorlás által fokozatosan legyőzheted a félelmeid, hogy magabiztosan menjen a beszéd – pont úgy, ahogy a vezetésnél is felülkerekedtél a kezdeti ijedtségen.

Ha eldöntötted, hogy legyőzöd a beszédtől való félelmet, akkor engedd meg, hogy segítsünk elindulni egy ingyenes online szintfelmérővel. Hiszen ahogy fent is írtuk: kulcsfontosságú, hogy olyanokkal tanulhass együtt, akik veled egy szinten vannak (így nem fogod cikinek érezni, ha valami nem megy).

Kattints ide a szintfelmérőért!

Share This