Óriási mennyiségű angoltanulási anyag elérhető az interneten és rengeteg szeminárium és nyelviskola kínál képzéseket.

Azt gondolhatnánk, hogy aki ma meg akar tanulni angolul, annak könnyű dolga van emiatt.

Pedig a rengeteg információ a legtöbb esetben inkább negatívan hat. Nézzük meg ezt egy példán keresztül:

Juli és tudás tengerének veszélyes találkozása

Juli tudja, hogy ha megtanul angolul beszélni, akkor rögtön előléptetik és ezzel sokkal izgalmasabb feladatok, valamint magasabb fizetés járna. Így aztán óriási lelkesedéssel nekivág a tanulásnak.

Vesz egy tankönyvet, amiről jókat hallott. Majd olvas egy cikket arról, hogy milyen könnyen lehet nyaralás közben szótanuló kártyákkal fejleszteni magunkat – így rendel szótanuló kártyát is. Közben egy barátnője mesél neki egy szuper nyelvtanuló alkalmazásról, amit ő már tölt is le a telefonjára. Esténként pedig mindig elolvas 1-2 cikket, ami a nyelvtanulás helyes módszertanáról szól.

Aztán eltelik pár hónap és Julinak fájdalmas felismerése támad.

Hiába a rengeteg módszer és tanulás, Juli mégsem tud megszólalni angolul

Tudod mi volt a hiba, amit elkövetett? Talán rossz tankönyvet választott? Vagy nem tanult elég alaposan?

Szerintem a kudarca mögött két ok húzódik:

  1. Szétaprózta magát.
    Annyifelé próbált figyelni, hogy valójában semmivel nem tudott elég időt tölteni. Persze hasznos a telefonos alkalmazás és a szótanuló kártyák is, de sokkal többet érne, ha kiválasztana egy tanulási módszer és abba elég időt és gyakorlást rakna.
  2. Elfelejtette a legfontosabbat: a gyakorlást!
    A nyelvtudás alapja a beszéd! Így aki nem gyakorolja, gyakorolja és gyakorolja folyamatosan a beszédet, annak nem sok esélye van arra, hogy megtanulja a nyelvet. Arra meg főleg nem, hogy magabiztosan tudja beszélni, hiszen ezt a tudást nem lehet elméletben elsajátítani.

Így kéne csinálnia Julinak

Ha Juli szeretne megtanulni angolul beszélni, akkor drasztikus változásokra lesz szüksége.

Először is keresnie kell EGY azaz egyetlen beszédközpontú módszert és idejének nagy részét ebbe fektetnie. Olyan módszerre van szüksége, ami rengeteget gyakoroltatja, különben bele fog fulladni az elméleti tudás tengerébe.

Ha ezzel megvan, akkor a szabad idejében aztán előveheti a szótanuló kártyákat, vagy épp a mobilalkalmazást. Hiszen ezek is sokat segítenek, de fontos, hogy ne aprózza szét magát 5-6 féle különböző tanulási módszerrel.

Emellett még fontos, hogy lássa milyen szintről indul és milyen szintre szeretne eljutni. Mert ha ez nincs kitisztázva, akkor lehet, hogy olyan módszert választ, ami a tudásához képest túl magasszintű, vagy épp túl alacsonyszintű.

Mi ezért mindig egy szintfelméréssel kezdünk, ahol átbeszéljük céljaidat is. Ezután indulhatsz csak tovább módszerünkkel, ami 100% beszédből és 0% könyvből áll.

Próbáld ki mennyire más élmény így tanulni, gyere el az ingyenes szintfelmérőre:

button

Share This