Kép forrása: freepik – freepik.com

Miközben azon tanakodtam, hogy miről szóljon a következő bejegyzésem, eszembe jutott, hogy mivel néhány nap múlva ismét aktuális lesz számomra, talán hasznos lenne beavatni titeket abba, hogyan készülök egy-egy vizsgára az angol nyelvtanfolyamok során. Már rutinos rókának érzem magam a témában, ezért megosztom veletek a tapasztalataimat, hogy a lehető legjobban teljesítsetek a számonkérések során. 

A vizsga szó már önmagában is ijesztő, és talán neked is a gyomorgörcsös iskolai emlékek ugranak be róla először, amikor még azt hittük, az életünk múlik egy-egy témazáró vagy felelet eredményén. Ilyen élmények után nem is csoda, ha a jól ismert vizsgadrukk ismét meglátogat minket. Ha érzem, hogy kezd eluralkodni rajtam az izgulás, azt mantrázom, hogy a számonkérés az én javamat szolgálja, hiszen alapvetően abban segít, hogy kiderüljön, miben kell még fejlődnöm. Attól nem kell tartania senkinek, hogy a Speak!-es tanárok diákokat reggeliznek a vizsgák folyamán, hiszen erről szó sincs. Tapasztalatból mondhatom, nem arra kíváncsiak, hogy mit nem tudunk, hanem éppen azt a tudást szeretnék előcsalogatni, amit már megszereztünk. Számomra az is nagyon megnyugtató, hogy nincsenek előre be nem jelentett számonkérések, és sosem kell az egész osztály előtt felelnem, hiszen a vizsgák során csak én és a tanárom vagyunk jelen, így a lámpaláztól egyáltalán nem kell tartanom. Egészen máshogy hangzik így a dolog, nemde?

Persze ahhoz, hogy jól teljesítsünk fontos, hogy az angol tanfolyam alatt szorgalmasak legyünk. Most pont olyan voltam, mint a stréber tanuló a suliból, pedig ez tényleg így van, és a saját dolgodat könnyíted meg, ha óráról-órára készülsz, és folyamatosan lépést tartasz a tanulnivalóval. Persze tudom, hogy ez nem mindig kivitelezhető, és az élet bármikor közbeszólhat. Sokszor előfordult velem is, hogy nem maradt már energiám a házi feladatra, vagy a munkám miatt nem volt időm megtanulni az új kifejezéseket. Sőt, hihetetlen, de az is megtörtént nem egyszer, hogy egyszerűen csak lusta voltam készülni. Az általános iskolában volt egy tuti módszerem erre az esetre. Ha tudtam, hogy a suliban másnap számonkérés lesz, lefekvés előtt a tankönyvet a párnám alá tettem abban reménykedve, hogy éjszaka a tananyag szimplán csak besétál a fülemen keresztül a fejembe. Szerencsére azóta ennél hatékonyabb módszereim is vannak.

Magolás helyett tanulj játékosan

Az új szavak és kifejezések megtanulásában nekem leginkább a Quizlet segít, amihez minden Speak!-es diák hozzáférést kap az online angol tanfolyama során. A szólistákat addig gyakorlom, amíg szükségesnek érzem, de mindig akad 3-4 kifejezés, ami csak azért sem akar megmaradni. Ezeket lejegyzetelem, aztán haladok tovább. Azt vettem észre, hogy ha valami nem megy, jobb, ha adok magamnak egy kis időt, és később visszatérek rá. Sokat segít, ha nemcsak magamban ismételgetem őket, hanem hangosan is kimondom a kifejezéseket a jelentésükkel együtt. Ha még így sem megy, van egy utolsó trükk a tarsolyomban. A kifejezést megpróbálom egy nagyon emlékezetes, akár vicces példamondatba illeszteni. Amikor eszembe jut, hogy miről szólt a mondat, általában a kifejezés is pillanatokon belül beugrik!

Ismétlés a tudás anyja

A nyelvtani szerkezetek gyakorlásában a legnagyobb segítség, ha minél több példamondatot alkotok, és jelentésükkel együtt értelmezem és memorizálom őket. Felkészülés közben mindig előveszem az órákon vett példamondatokat is, sőt, a korábban megírt házikból is sokat lehet tanulni ilyenkor. Nekem bevált, hogy mindig átnézem a tanárom által ellenőrzött leckéimet, és kijegyzetelem a hibáimat. Ilyenkor rendszerint kiderül, hogy melyek azok a dolgok, amik nehézséget okoznak, így a jövőben jobban tudok koncentrálni a tipikus hibák elkerülésére. Egyébként a korábban már említett módszerem itt is tökéletesen alkalmazható, ha valami nem megy, lehetőleg egy szellemes példamondattal próbálom meg emlékezetesebbé varázsolni.

Praktikus tanácsok

Ha őszinte akarok lenni, sokszor meggyűlik a bajom azzal, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyok. Valljuk be, ez nem igazán segít, ha a vizsga időpontja vészesen közeleg, ezért megpróbálok mindig egy tartható időbeosztást készíteni magamnak. Jellemzően egy-egy napot szánok külön a megtanulandó kifejezésekre és a nyelvtani szerkezetek gyakorlására is. Mivel folyton jegyzetelem, hogy mi megy a legkevésbé, ezért általában előre látom, mennyi időt fog igénybe venni a tanulás, így könnyebb priorizálni is a tananyag egyes részeit.

Tudom, sokan úgy tartják, hogy közvetlenül a vizsga előtt már felesleges magolni, de én mindig is az a típus voltam, aki az utolsó pillanatig szorongatja a füzetét. Ez azóta sem változott sokat, de rá kellett jönnöm, hogy engem megnyugtat, ha még egyszer átismétlem a jegyzeteimet, mielőtt élesben is beszámolok a tudásomról. Ha izgulós vagy, hasznos lehet, ha te is találsz egy hasonló kis rutint, amitől egy kicsit megnyugszol a vizsgák előtt!

Ne feledd, a vizsga nem arról szól, hogy bárkit is lenyűgözz. A legfontosabb, hogy magadnak bizonyíts, és érezd, hogy egyre közelebb kerülsz a céljaid megvalósításához! Minden siker növelni fogja az önbizalmadat, és motiválni fog, hogy tovább haladj előre!

Győzd le a félelmeidet, és tanulj angolul egy szuper csapatban! Mi már nagyon várjuk, hogy csatlakozz hozzánk, és együtt érjük el az angoltanulással kapcsolatos céljaidat a Speak! Nyelviskolában! Az első lépés, hogy kitöltöd az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This