Kép forrása: canva.com

Büszke vagy az angol elméleti tudásodra, de ha arról van szó, hogy magabiztosan beszélj angolul, máris elfog a szorongás? Mi tudjuk, hogy olykor a megszólalás a legnehezebb, nem véletlenül hiszünk annyira a 100% beszéd, 0% könyv módszerben.

A gördülékeny beszédhez legtöbb esetben egyetlen dolog hiányzik: az önbizalom. Ezt pedig komoly munka felépíteni, kiváltképp, ha újjáépítésről beszélünk, mert esetleg valamilyen rossz tapasztalat kérdőjelezte meg korábban, hogy mire is vagy képes.

Ha úgy gondolod, ebben a témában már úgysem tudunk újat mutatni, hiszen te már mindent kipróbáltál, és a helyzet reménytelen, azért arra kérünk, olvass tovább, és légy teljesen őszinte magaddal! Biztos, hogy mindent megtettél? Be is tartottad a tanácsokat, vagy az első kudarc után újra feladtad? Ne feledd, sosem késő újra megpróbálni!

Ahhoz, hogy kiderítsük mi gátolja az önbizalmad kiteljesedését, először meg kell találnunk, hogy mi gátol téged a beszédben.

1. Rossz beidegződések, félelem

Ez bizony kemény dió. Az ember képes megmakacsolni magát, ha rossz élmények érik, ilyenkor tudat alatt is bekapcsol az önszabotázs, és elkezdjük megkérdőjelezni a készségeinket, tudásunkat. Előfordult már, hogy mikor angolul társalogtál úgy érezted, hogy mivel nem tudod magad elég választékosan kifejezni, ezért nem is értik, amit mondasz? Rossz élményeid vannak az iskolai angolórákról? Sokszor a nem megfelelő módszerek vagy a kevésbé figyelmes tanárok is okozhatnak belső bizonytalanságot, ennek pedig akár évekkel később is érezheted a hatását. Erre csupán egy jó megoldás létezik: a rossz élményeket jókkal kell felülírni, ebben pedig mi szakértők vagyunk.

2. Pozitív megerősítés hiánya

Akár hiszed, akár nem, pozitív külső megerősítésre mindenkinek szüksége van. Akkor pedig különösen, ha az önbizalma szinte a nullával egyenlő. Ehhez azonban egy olyan elfogadó és támogató közegre van szükség, ahol a pozitív visszajelzés természetes és magától értetődő. A Speak! beszédközpontú angolóráin ezt minden alkalommal megtapasztalhatod, ugyanis mi kifejezetten figyelünk arra, hogy minden diákunk folyamatosan kapjon visszacsatolást a tudásáról. Persze ez nem minden, hiszen azt is tudjuk, hogy a legnagyobb dicséret az, ha az ember azt érzi, megértik őt. Remek érzés megtapasztalni, mikor a sok tanulás és gyakorlás végre eredményt hoz, és a párbeszéd egyre gördülékenyebbé válik. Ahogy egyre több ilyen élmény ér, szép lassan az önbizalmad is meg fog erősödni!

Nincs nyelvérzéked? Ne dőlj be ennek a kijelentésnek! Mi a Speak! Nyelviskolában abban hiszünk, hogy bárki képes megtanulni angolul a megfelelő módszerrel. 

3. Kevés alkalom a párbeszédre

Az órákon mindig rengeteg alkalmad lesz megszólalnod, ilyenkor azonban előfordulhat, hogy egy picit “belekényelmesedsz” ebbe a helyzetbe. Arra gondolunk, hogy ettől még akadhatnak kétségeid a beszéddel kapcsolatban, és előfordulhat, hogy az angolórákon kívül még mindig nehezen kezdeményezel beszélgetést. Ha úgy érzed, veled is pontosan ez történik, és inkább kerülöd az alkalmakat, mikor meg kell szólalnod angolul, azt javasoljuk, hogy próbálj meg szép lassan haladni. Beszélgess először azokkal, akik a környezetedben szintén tudnak angolul, olyanokkal, akik mellett komfortosan érzed magad. Szép lassan bővítsd a kört, gyakorolj másokkal, így idővel az sem fog gondot okozni, hogy teljesen idegenekkel beszélgess önfeledten, bármiről!

4. Gyakorlás, ismétlés hiánya

Nem győzzük hangsúlyozni, gyakorlás nélkül senki sem fog hatékonyan megtanulni angolul. Ha még mindig nem megy a beszéd, az azt is jelentheti, hogy nem gyakoroltad eleget. Nem elég csak az írásbeli gyakorlás, és sokszor előfordul, hogy arra nagyobb hangsúlyt fektetnek a diákok. A kezdeti bizonytalanságot csak akkor tudod teljesen elengedni, ha folyamatosan adsz esélyt magadnak a gyakorlásra, ez pedig szorosan kötődik a 3. pontunkhoz: beszélned kell ahhoz, hogy megtanulj beszélni! Minél ismerősebb egy-egy helyzet, annál magabiztosabban veheted a felmerülő akadályokat, így válik majd az angol kommunikációd is gördülékennyé és természetessé.

Fejlesztenéd az angoltudásod, feltuningolnád a beszédkészséged? Ha az önbizalmadat is erősítenéd, beszédközpontú óráinkon igazán jól fogod magad érezni! Próbáld ki te is, milyen a Speak! Nyelviskola diákjaként egy online angol nyelvtanfolyam! Első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This