3+1 módszer, amellyel az angol tanfolyam mellett fejlesztheted az angolodat

Amikor rászánjuk magunkat arra, hogy beiratkozzunk és rendszeresen el is járjunk egy tanfolyamra, és a kitartásnak sem vagyunk híján, sokan a végletekig bízunk a kiválasztott módszer hatékonyságában.

Tény és való, hogy napjainkban már nagyon sok és sokféle módszer elérhető, és ezek között vannak hatékonyabbak és kevésbé hatékonyak, sőt embere válogatja, hogy kinek melyik „jön be”, de azért azt semmiképp ne várjuk, hogy a tanfolyamon a fejünkbe töltik majd a tudást.

Az igazság az, hogy a tanfolyamokon használt módszerrel legalább azonos súllyal esik a latba, hogy mi magunk milyen munkát végzünk az órákon kívül.

Az otthoni tanulás módszerei, intenzitása ugyanolyan jelentőséggel bír, mint az órai munka, hiszen a megértésen túl mindig ott van a bevésés és a gyakorlás szerepe, amire a tanfolyamon nem mindig jut elég idő.

Nézzük, milyen eszközökkel és módszerekkel egészítheted ki a tanfolyami tanulást otthon, útközben, a munkahelyeden vagy bárhol máshol ahhoz, hogy a lehető legintenzívebben haladj a nyelvtanulásban!

1) Találj célt!

A kutatások szerint a hatékony nyelvtanuláshoz nem elég egy homályos vagy általános indok.

A lelkesedés, elhivatottság és a nyelvhasználathoz kapcsolt, lehetőleg érzelmi alapon kitűzött cél megsokszorozza a hatékonyságot.

Ha nem tudsz hirtelen a szögről egy külföldi udvarlót leakasztani, jól teszed, ha kitűzöl magadnak valami olyan célt, amelyet a nyelv révén szeretnél elérni.

Lehet ez az angol tanfolyam végére jutalomként kitűzött utazás, amelynek során nélkülözhetetlen lesz az elsajátított nyelv használata, vagy egy olyan feladat, amelyet csak a nyelv birtokában leszel képes abszolválni.

A lényeg, hogy fűtsön a lelkesedés.

2) Keress társakat!

Bármilyen feladatot is tesz elénk az élet, megkérdőjelezhetetlen, hogy sokkal gördülékenyebben és magasabb szinten tudjuk társak segítségével megoldani.

Miért jó, ha másokkal együtt haladsz a nyelvtanulás rögös ösvényein?

Ha más tanulókat választasz társul, kiválóan tudjátok egymást támogatni lelkileg, hiszen valószínűleg hasonló nehézségekkel kerültök szembe.

Ha egyfajta hálót alkottok egymás között, mindig azt tudjátok támogatni, aki valamilyen oknál fogva elgyengül: nehézségei támadnak, elveszíti a lelkesedését, nem ért valamit, eltűnik a szeme elől a cél.

A társak jelenléte inspirál, hogy „összekapd magad” ha ellustulnál, jó példával járhatnak elöl, ötleteket adhatnak, ha elakadsz. Megnyugtat, ha látod, hogy másnak is vannak nehézségei és problémái, hittel tölt fel, ha azzal is szembesülsz, hogy mindenki előbb-utóbb felül kerekedik ezeken.

Ha anyanyelvi társakat találsz, ők tudnak segíteni a nyelv rendszerének, logikájának megértésében, kijavítják a hibáidat, lehetővé teszik, hogy a tanfolyamon kívül is gyakorolj.

Sőt igazi hajtóerőt jelenthetnek akkor, ha téged elkezd feszíteni a feléjük kívánkozó mondanivaló.

3) Használd a nyelvet úton, útfélen!

Lélekszakadva rohanó világunkban gyakran hajtogatjuk, hogy nincs időnk semmire.

Nem ritka, hogy ennek esik áldozatul a nyelvtanulás is: pl. nincs időnk megírni a leckét egyik óráról a másikra, vagy éppen képtelenek vagyunk bemagolni a feladott szókincset.

Gondold végig az életed, vedd végig egy napod, hogy a folyamatos rohanás közben mennyi üresjárat van. Ülsz a buszon reggel munkába menet, vársz az ebédedre az étteremben, malmozol a tárgyalóban mert késik az ügyél, vagy éppen üldögélsz az orvosi váróban.

Használd ki ezeket a perceket!

Tölts a telefonodra szókikérdező alkalmazásokat (Anki, Quizlet), dugj a zsebedbe néhány szókártyát, és tanulj!

Ha nincs nálad semmi, váltsd át tudatosan a fejedben zajló párbeszédet angolra! Nézz körül, sorold fel a látott tárgyakat, szólítsd meg magadban a körülötted nyüzsgő embereket, vagy fordítsd le a hallott párbeszédeket.

+1 Merülj el a nyelvben!

Akik kreatív szellemi munkát végeznek, jól tudják, hogy akkor „indulnak be a dolgok”, ha az embert átitatták az adott projekthez tartozó információk.

Tégy így az angoltanulással is!

Ragaszd körbe a lakásod a tárgyak angol neveivel, ha pedig már mindent tudsz, válts jelzős szerkezetekre, bővített kifejezésekre, mondatrészletekre, végül mondatokra vagy idézetekre.

Az ember önkéntelenül elolvassa a szembe jövő feliratokat, így a kiírt szavak szinte önként kúsznak a fejedbe, nem is beszélve arról, hogy a vasalóra tűzött cetli látványa kiváló horogként fog beakadni a vizuális memóriádba is.

Ha még nem találtad meg a jó megközelítést, amivel igazi sikertörténet lehet az angol tanfolyam, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel tankönyvek és nyilvános szereplés nélkül tanulhatsz meg angolul beszélni. Első lépésben jelentkezz be ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérőnkre itt:

banner_button

Share This