5 egyszerű módszer, amivel felkészülhetsz egy angol telefonbeszélgetésre

Bármilyen kényelmes e-mailben, vagy chaten elintézni ügyes-bajos dolgainkat, különösen a munkahelyen gyakran fordulhat elő, hogy telefonálnunk kell.

Ez gyakran okozhat stresszhelyzetet, mivel a telefonálás sokszor sürgős, esetleg kellemetlen témát érint, másrészt a kevésbé ideális viszonyok miatt akár magyarul sem értenénk meg a hívott félt – hát még angolul.

Szintén a stressz része, hogy a külföldi hívások váratlanul futnak be, amire azonnal, csípőből kell reagálni.

Ezért érdemes felkészülni a legrosszabbra. ez az öt tipp talán segít a lazább, nyugodtabb angol telefonhívások lebonyolításában.

Írd le előre a mondandódat

Ha van időd a felkészülésre, és picit bizonytalannak érzed magad, írd le nyugodtan angolul a mondandódat és a kérdéseidet, hogy ne élőszóban kelljen összeraknod a bonyolultabb mondatokat.

Ha gyakrabban kell külföldi ügyfelekkel telefonálnod, állíts össze egy gyakran használt kifejezések listát és ennek segítségével magabiztosabban beszélhetsz.

Készülj fel a zsargonból

A telefonálásra külön szavak vannak, amiket nem árt ismerned, főleg, ha közvetlen szám helyett egy cégen belüli útvesztőbe küldenek a titkárnők.

A „kapcsolom”, a „tartom” a „foglalt”, a „leteszi” és tucatnyi hasonló kifejezés az angolban másképp van, mint a magyarban (pl. az angolok nem leteszik, hanem felakasztják a telefont), ezért ezekből érdemes külön is felkészülni.

Tanuld meg a neved angolul

Magyarként meg kell szoknunk, hogy a világ többi része nem feltétlenül tud mit kezdeni a nevünkkel, még akkor sem, ha megcseréljük a kereszt és vezetéknév sorrendjét.

Két kérdésre készülj fel a nevedből. Az egyik, hogy van a neved angolul, mert a partnerek gyakran így szólítják a magyarokat is (a György pl. George, az István Stephen és így tovább).

Tanulj meg betűzni

A másik neveddel kapcsolatos fontos előkészület, hogy tanuld meg lebetűzni a nevedet.

Az angolok imádják a betűzést (a gyerekeknek külön sportja és országos bajnoksága van Amerikában), ezért tőled is bármikor megkérhetik, hogy betűzd le a neved – különösen, ha olyan furcsa, mint egy átlag magyar név.

Emellett tanuld meg az e-mail címed lebetűzött verzióját is, ez is hasznos lehet később.

Légy udvarias(abb a szokásosnál)

Mivel a telefon egy viszonylag személytelenebb kommunikációs forma, fontos hogy próbálj minél udvariasabb lenni, ilyenkor ugyanis a társad számára nem fogják a non-verbális jeleidet (mosoly, testtartás stb.).

Ez azt jelenti, hogy kérdésekben a „Could” és a „May” szavak lesznek a legfontosabb barátaid.

Ha a legalapvetőbb angol mondatok se jutnak eszedbe, és nem csak izgulsz, hanem egyenesen rettegsz a telefonálástól, akkor próbáld ki beszédközpontú online tanfolyamainkat, tanulj meg felszabadultan beszélni, és nyűgözd le a főnöködet a következő konferenciahíváson.

Első lépésben jelentkezz be ingyenes és kötelezettségmentes online szintfelmérőnkre itt:

banner_button

Hubai Gergely
oktatási szakértő, vendégszerző

Share This