Kép forrása: canva – canva.com

Az internetnek köszönhetően ma már lubickolunk a jobbnál jobb, ingyenesen elérhető angol tartalmakban. Rengeteg angol tananyag és applikáció lapul csupán pár kattintásnyira. Napokat lehetne eltölteni a különböző appok, videós tananyagok, játékos websitok válogatásával. Mi most megspóroljuk neked ezt az időt és ajánlunk három bevált platformot angol tanuláshoz.

Cambridge Dictionary +Plus

A Cambridge Dictionary +Plus az egyik legismertebb online szótár, a Cambridge Dictionary nyelvtanulási platformja. Tanulj új szavakat, javítsd a nyelvtanodat, és tölts le ingyenes kvízeket és szólistákat!

Regisztráció után saját szólistákat hozhatsz létre, illetve böngészheted mások publikussá tett szószedeteit is. Ehhez nem kell mást tenned mint belépni a fiókodba és a szótárban rákeresni azokra a kifejezésekre, amiket szeretnél magadnak kigyűjteni. Minden szó mellett találsz egy „Add to word list” ikont, amivel hozzáadhatod őket az általad létrehozott listákhoz. Az így készített szószedeteket elérheted online vagy lementheted magadnak egy automatikusan létrehozott Excel file-ban.

És ez még nem minden!

A választott vagy akár az általad összeállított szólistákra épülő kvízek segítségével a tanulás eredményességét is ellenőrizheted. Válassz egy kvízt, és teszteld magad!

Szószedetek

Nyelvtani kvízek

Képi kvízek

Pinterest

A Pinterest egy 2010-ben indult közösségi képmegosztó platform, ami lehetővé teszi, hogy virtuális táblákat hozzunk létre és ezekre különböző témák mentén képeket, videókat és linkeket gyűjtsünk. Számos kategóriában böngészhetünk és menthetünk el számunkra tetsző tartalmakat.

A platformot sokan használják lakberendezési inspirációk, divatötletek, vagy éppen receptek gyűjtésére, de ugyanilyen remekül bevethető angol tanuláshoz is.  Lubickolhatsz a színes-szagos tananyagokban, témák szerint rendszerezheted a kedvenc tartalmaidat, követhetsz hasonló érdeklődési körű felhasználókat és akár másokkal együtt is  szerkeszthetsz táblákat.

Ha szereted a képes tematikus szótárakat, összehasonlító infografikákat, magyarázó ábrákat, vicces képeket és idézeteket, akkor élvezettel fogod böngészni az oldalt.

British vs. American English

Spotify

Hála a Spotify-hoz hasonló online zenei platformoknak, ma már szinte a világ összes zenei tartalmához és podcastok hihetetlenül változatos kínálatához férhetünk hozzá az okostelefonunk segítségével. A szolgáltatás több mint 60 országban elérhető és a legtöbb funkciója ingyenes, tehát nincs szükségünk előfizetésre ahhoz, hogy nagyszerű angol nyelvű tartalmakat hallgathassunk.

A „Spotify” név egyébként a „spot” és az „identify” szavak ötvözéséből született (mindkettő azt jelenti, hogy meglátni vagy megtalálni valamit). A Spotify algoritmusa a már hallgatott vagy kedvencnek jelölt tartalmaink alapján újabb hallgatnivalót ajánl fel nekünk, így pár keresés után már automatikusan felbukkannak az érdeklődésünknek megfelelő tartalmak.

A hallás utáni szövegértés fejlesztéséhez például szuperül használhatod kedvenc zenéidet. Ötvöznéd a zenehallgatást az angolozással? A legtöbb angol nyelvű zeneszám mellett találsz egy „lyrics” címkét, ami azt jelzi, hogy a szám hallgatása közben követheted a szöveget a képernyőn. Ezt a funkciót remekül ki tudod használni a nyelvi készségek fejlesztéséhez és a szókincsed bővítéséhez. Az már csak rajtad múlik, hogy milyen zenékkel dobod fel a hangulatodat tanulás közben!

Best of English Rock Playlist

Hogyan használd a három platformot együtt?

Kombináld a három szolgáltatás előnyeit. Készíts Pinterest táblákat a téged érdeklő témákról, böngészd az angolos inspirációkat, keress izgalmas infografikákat, nyelvtani összefoglalókat vagy gyűjtsd össze kedvenc dalszövegeidet és mélyítsd el a tudásodat a témához kapcsolódó podcastokkal! Amikor a tanulás során új kifejezésekkel találkozol, mentsd el őket egy új listába a Cambridge Dictionary +Plus segítségével, és ha eleget gyakoroltál, tedd próbára magad játékos kvízekkel!

A hasznos nyelvtanulási praktikák mellé motiváló társaságot és felkészült tanárokat is keresel? Kedvet kaptál ahhoz, hogy a Speak! Nyelviskola online angol óráit válaszd? Első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Szefcsik Dóra
Vendég szövegíró

Share This