Névjegy: Ákos, a Hónap diákja, vírus fehérjék szerkezeti biológiájával foglalkozó kutató, vegyész szakon végzett az ELTE-n majd folytatta a doktor iskolát és ledoktorált szerkezeti gén kémia szakon és utána növényi vírusok szerkezetével foglalkozott és ehhez a szakmához nem elég a középfokú nyelvvizsga, amit az egyetemen szerzett, úgy látta beragadt a középfokú szintre, mindig is érezte, hogy ez nem elég ez a szint és tovább kéne lépni, önerőből azonban nem ment, bár voltak próbálkozásai, de nem találta megfelelőnek. 

 

SpeakMan: Neked mi volt anno a célod, amikor beiratkoztál hozzánk?

Ákos: Az volt a célom, hogy ugyanúgy megtanuljak angolul beszélni, ahogy magyarul is tudok, és nem csak beszélni, hanem tudjak írni, fogalmazni angolul, mint ahogyan magyarul is.

SpeakMan: Milyen volt a szintfelmérő és a bemutatóóra? 

Ákos: Nagyon izgultam és abban bíztam, hogy nagyon magas szintet fogok megütni, de a valóság igazolódott, hogy középfokú szinten maradtam. A bemutatóóra nagyon energikus pörgős volt, soha nem láttam még ilyet.

SpeakMan: Milyen volt az első órád? 

Ákos: Reményekkel teli volt, viszonylag sokan voltunk a csoportban, B2-1-en kezdtem, mindenki nyitott volt, látszott az embereken, hogy valaki elszántan akart tanulni, valaki csak a munkája miatt, hogy meglegyen. A korcsoport nagyon széles volt, egészen a fiatal korosztálytól a középkorúig abban a kezdőcsoportban, amikor elkezdtem.

SpeakMan: Miből merítesz motivációt? 

Ákos: Önmotivált vagyok ebből a szempontból, egy élményt mondok el, említettem hallgatok podcasteket, élőben is szoktam a BBC rádiónak nagyon sok csatornája van, az egyik kedvencem a BB Radio 4 extra, ahol mindenféle rádiójátékok, kabarék mennek eredeti brit színészekkel és talán a B2-5-ös kurzus eleje felé történt meg az az élmény, hogy hallgattam egy angol nyelvű rádiókabarét és elröhögtem magam, értettem a poént, és életemben először fordult elő velem, hogy egy az egyben egy éles angol poént értettem, persze még mindig úgy érzem, hogy az elején vagyok és nagyon sok mindent nem értek, amit gyorsan mondanak, főleg a stand-up-osokat nagyon nehéz érteni. A dalszövegekből egyre többet értek és most kezd kinyílni előttem a világ. Életemben nem volt arra lehetőség, hogy hosszabb időt külföldön legyek, sajnos így adódott, viszont egy két hetes konferenciákon, tanfolyamokon részt vettem, de ott is éreztem, hogy nem elég ez a középfokú nyelvtudás meg tudtam magam értetni, de még mindig nem volt elég ahhoz, hogy megelégedve legyek.

SpeakMan: Mivel biztatnád azokat az embereket, akik még nem mertek belevágni a nyelvtanulásba?

Ákos: “Teljesen mindegy, hogy mi a szakmája, mivel foglalkozik, egy másik világ fog előttük kinyílni.”

Szeretnéd tudni miért szenvednek a magyarok a szenvedő szerkezettől? Hogy mi a gond a nyelvvizsga-központú oktatással? Vagy, hogyan kell helyesen (és könnyen) használni a befejezett jelent vagy a függőbeszédet? Vagy, hogy miért nem oké a tippelgetős szintfelmérő? Akkor iratkozz fel YouTube csatornánkra, hogy elsőként értesülj, ha új videóbloggal jelentkezünk:

Share This