Képet készítette: Szebényi Zsolt – @szebzsolt

Csapatunk tagjaival készített interjúnk mai részében Budai Bogival beszélgettünk. Bogi elmesélte, hogy Merre járt már a világban? Hogyan tanult meg angolul? Hogyan használja az angolt a mindennapjaiban? Mi motiválja napról napra? Milyen az élete, a munkája, amióta a Speak oszlopos tagja? Hogyan látja magát, a Speaket és Magyarországot 5 év múlva és még sok minden mást.

Bogi! Mondj pár dolgot magadról! (hobbik, tanulmányok, család, stb., Írj bátran és bőségesen)

Jelenleg Budapest szívében lakom, a belvárosban, így közel van a Speak! Nyelviskola és az egyetem is. A hobbijaim közé tartozik a festés, és a fotózás. Mivel vegetáriánus vagyok, szeretek új recepteket kipróbálni és kísérletezni a konyhában. Van egy 10 éves magyar vizslám, aki egészen kicsi kora óta a társam, így vele sokat járok kirándulni, nagyokat sétálni. Sokan nem tudják rólam, de barista végzettségem is van, nagyon szeretem a speciality kávét és gyakran járok kóstolókra, kávétúrákra. Így ha valaki betéved a Speak!-be, biztosan meg tudom kínálni egy finom kávéval.:)

Hogyan tanultál meg angolul?

10 éves koromban kezdtem el angolt tanulni, de igazán jól akkor tanultam meg angolul, amikor bekerültem az egyetemre, ahol angol nyelven folyt a képzés, így folyamatosan rá voltam kényszerítve a nyelvhasználatra. A szaktársaimmal, anyanyelvű tanáraimmal való kommunikáció, a beadandók, illetve az első szakdolgozatom megírása segítette a legjobban a fejlődésemet.

Hol jártál eddig külföldön? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál? Hogyan tudtad használni az angolt?  Hol volt a legkönnyebb angolul megértetni magad és miért?

Többnyire turistaként jártam külföldön; voltam már Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, Horvátországban és Olaszországban. Ezek közül az angolt többnyire Ausztriában és Olaszországban kellett használnom. Olaszországban vannak barátaim, akiket még egy középiskolás Erasmus program keretein belül ismertem meg, velük azóta is tartom a kapcsolatot, és amikor tehetem meglátogatom őket (vagy éppen ők engem). A legkönnyebben Olaszországban tudtam magamat megértetni, ahol velem egy idős fiatalok körében használtam a nyelvet.

Mi a legpozitívabb élményed eddig az angollal kapcsolatosan?

Az angol nyelv tudása egy szupererő. Ahogyan megtanulja a nyelvet az ember, szépen lassan megnyílik a világ: rengeteg lehetőség és újdonság van benne. A nyelvészeti tanulmányaim során pedig olyan dolgokat is megtanultam róla, amibe soha nem is gondoltam volna bele: például, hogy a különböző anyanyelvű emberek valamilyen szinten máshogy látják a világot, hiszen a nyelvünk meghatározza a gondolkodásunkat is. Így az angol nyelv tudása is új nézőpont lehet a világ szemlélésekor.

Hogyan használod az angolt most a mindennapjaidban?

Az egyetemen angolul kommunikálok az összes tanárommal és szaktársammal, valamint minden filmet és sorozatot angol nyelven nézek. Az olasz barátaimmal pedig szintén angolul tartom a kapcsolatot.

Miért, hogyan és mikor lettél a Speak! csapatának tagja?

2021 júniusában csatlakoztam a nyelviskola csapatához. Előtte vendéglátásban dolgoztam egy franchise cukrászdában, ami már nem jelentett számomra kihívást, így az alapszakos diplomám megszerzése után szerettem volna egy olyan helyen dolgozni, ami jobban kapcsolódik a további tanulmányaimhoz. Mindenképpen nyelviskolában szerettem volna dolgozni, így jelentkeztem a Speak!-hez, ahol már az állásinterjú is egy nagyon pozitív élmény volt.

Milyen az életed, a munkád a Speakben a belépésedtől? Mit szeretsz benne legjobban? Mi az, ami szomorúvá tesz a munkában?

Amióta a Speak!-ben dolgozom, teljesen megváltozott az életem. Ez az első munkahelyem, ahol teljes munkaidőben dolgozom, és azt érzem, hogy értékes tagja vagyok a csapatnak. Minden nap hozzáteszek valamit ahhoz, hogy az iskola előre lépjen, és a diákok elégedettek legyenek, és ez jó érzéssel tölt el. A Speak! mellett egyetemre is járok, de a szuper csapatnak köszönhetően tudom csinálni a kettőt egyszerre.

Ami szomorúvá tesz, az az, amikor valaki rajta kívülálló dolog miatt nem tudja folytatni nálunk a tanulást. Az ilyen eseteknél mindig próbálunk valamit kitalálni a vezetőséggel közösen, hogy mégis folytassák a diákok a tanulást.

Hogyan élted meg az elmúlt közel két évet, amióta pandémia van? Mi volt ebben a legrosszabb és a legjobb?

Az elmúlt két év nehéz volt számomra. Ez az időszak nekem a lediplomázásról szólt, majd az újabb egyetemre való jelentkezésről, ami az online térben sokszor nyomasztó és átláthatatlan volt. Az alapszakos diplomámat a Pécsi Tudományegyetemen szereztem meg és oda is jártam, így sajnos kétszer is meg kellett tapasztalnom azt, hogy néhány napon belül kellett otthagynom mindent és mindenkit, mert el kellett hagynunk a kollégiumot a vírushelyzet miatt, illetve online kellett lediplomáznom. Ami pozitív volt ebben, hogy az online oktatás lehetővé tette, hogy többet dolgozzak, így ki tudtam repülni a családi fészekből, hogy elkezdjem az önálló „felnőtt” életemet.

Mit jelent Neked az online oktatás? Mit szeretsz az online oktatásban és mit nem?

Számomra az online oktatás az egyetemen eleinte nagyon átláthatatlan volt: minden tanár más felületen tartott órát, és más felületre töltötte fel az anyagokat, így szinte átláthatatlan volt, hogy melyik tárgyra hogyan kell készülni és milyen felületen lesz az óra. Szerencsére mostanra már a tanárok is tapasztaltabbak, így már nem olyan vészes a helyzet, mint az elején.

Hogyan változtatta meg a mindennapjaidat az online oktatás?

Jelenleg ez a tanulási forma előnyömre válik, hiszen így a Speak!-ből is be tudok jelentkezni az órákra, és nem kell napközben utazgatnom a városban.

Hogy látod a diákok hogyan haladnak az online angollal? Mit szeretnek benne és mit nem?

Én úgy látom, hogy belejöttek az online angol tanulásba, és sokaknak előnyt jelent, hogy online tanítunk: egyre több olyan diák tanul nálunk, aki alapvetően külföldön él, és nem is lenne számára más opció megfelelő. Amit nem szeretnek a diákok, hogy nincsen személyes kontakt a tanárral és a többi diákkal, illetve előfordul az is, hogy otthon nincsenek meg a megfelelő körülmények számukra, ami biztosítaná a zavartalan tanulást.

Számodra mi a legnagyobb különbség az online és a személyes kontakttal járó órák közt?

Így, hogy online mennek az órák, egyáltalán nem találkozom a szaktársaimmal, mert mindenki másik országban vagy városban él. Így sajnos a kapcsolatépítés is nehezebb.

Csoportos órák vagy magánórák? Melyiket kinek ajánlod?

A csoportos online angol órákat azoknak ajánlom, akiknek van idejük többet tanulni és szeretnének megismerni új embereket, akik hasonló cipőben járnak.

Az online angol magánórák pedig azoknak kedveznek, akik kevésbé érnek rá és rugalmasságra van szükségük, vagy pedig olyan egyéni igényeik vannak, amihez egy külön tanár szükséges, és személyre szabott órák.

Mesélj pár olyan „szpíkes” sikersztorit, amire igazán büszke vagy?

Mindig jó érzéssel tölt el, amikor valaki aggódva hív fel minket valamilyen fajta egyéni kérdéssel, kéréssel, és meg tudom nyugtatni, illetve megoldani a problémáját néhány perc alatt.

A decemberi adománygyűjtésünkben rengetegen részt vettek, és számos könyvet, plüssállatot és társasjátékot gyűjtöttünk össze rászoruló gyermekeknek. Ezeknek az összepakolása, rendszerezése összekovácsolta a csapatot egy jó cél érdekében.

Ahogyan telik az idő, egyre több diák ismer meg engem, és már szinte barátként üdvözöl, amikor felhívom őket valamilyen adminisztrációs okból. Ez mindig nagyon jól esik.

Tavaly novemberben részt vettem az első Speak!-es szülinapon, és nagyon jó volt mindenkivel személyesen találkozni. Bár online tartjuk a kapcsolatot a tanárokkal, a személyes találkozó abszolút pozitív élmény volt mindenkinek, és nagyon várom a következő ilyen eseményt.

Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?

Jófej tanáraink vannak, nagyon jó a módszerünk, és mindenre tudunk valami megoldást!

Mi motivál Téged napról napra?

Van egy szuper munkahelyem, szerető családom, barátaim, és lehetőségem van mindemellett tanulni, sportolni. Jó dolog, hogy ezt elmondhatom magamról.:)

Hogyan látod magadat 5 év múlva?

Remélhetőleg folyékonyan beszélek majd olaszul, meglesz a 2. diplomám, és elhelyezkedhetek majd egy olyan területen, ahol a nyelvtanulás kutatása központi figyelemben lesz továbbra is.

A Speak!-et?

Sok-sok diákot kívánok magunknak és személyes kontaktot a tanáraink és diákjaink között.

És Magyarországot, az angol nyelv tudása oldaláról?

Remélem, hogy az online oktatás az elérhetősége miatt még több embert közelebb visz a céljaihoz, vagy éppen hozzánk, hogy aztán megtanuljon angolul!:)  

Ha Te is szeretnéd, hogy Bogi egyengesse az angol tanulásod Nálunk. Ha szeretnél bátrabban, jobban és választékosabban beszélni angolul, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This