Folytatjuk tanárainkkal az interjúsorozatot. Ma Molnár Lilla, a Speak! Nyelviskola tanára árulja el: Hogyan tanult meg angolul? Hogyan került Angliába és mit csinált ott, milyen élmények élték? Mért lett angol tanár?  Hogyan éli meg az online angolt? és még sok minden mást .

Mondj pár dolgot magadról!

Zalaegerszegen születtem, van egy nővérem és egy húgom. 18 éves koromban felköltöztem Pestre, azóta több helyen éltem külföldön is. Imádok utazni, nagy szerelmem a szörfözés! Az angoltanítás mellett színházakban, különböző produkciókban, főként musicalekben szerepelek. Bár közgazdászként végeztem, de a színpadon érzem igazán otthon magam.

Hogyan jött az éneklés az életedbe?

7 éves korom óta táncolok, így ez által kerültem be 12 évesen életem első darabjába. Ekkor teljesen elvarázsolt a színház, a zene, és autodidakta módon gyakoroltam otthon. Imádtam mindig kihívások elé állítani magam, nehéz dalokat tanulni, de ekkor még nem gondoltam komolyan. Aztán 20 évesen az egyik táncos castingon 2 dalt is kötelező volt vinni, így megkértem az egyik színésznő barátnőmet, hogy segítsen felkészülni. Bár azon a castingon nem jutottam tovább, de rájöttem, hogy ha ebbe belefektetem az energiát, akkor lehet benne(m) potenciál. 

Hol léptél fel eddig offline vagy online, milyen szerepeket játszottál, énekeltél, táncoltál?

A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban töltöttem 6 évet, szerepeltem a Valahol Európában című darabban, Footloose, Made in Hungária, Mágnás Miska stb. Több tánc előadást is készítettünk, lehetőségem volt kipróbálni magam főtáncosként is. Erasmusnak köszönhetően Dublinban a Musical Society darabjaiba is beválogattak, az külön nagy élmény volt. Tavaly a Mancsőrjárat című előadással turnéztunk Magyarországon és Romániában, ezután pedig leszerződtem a Budapesti Operettszínházzal fél évre. Idén a Passió című produkcióban vehettem részt Herendi Gábor rendezésében.

Milyen „versenyen” szerepeltél sikeresen és mit adott neked ez a verseny?

Életem első énekversenye 2019-ben volt, az Országos Musical versenyen 3.helyezést értem el. Ekkor tapasztalhattam meg először, hogy milyen teljesen „egyedül, csak a hangommal” kiállni a színpadra. Idén a Houdini Broadway Musical versenyén indultam, ahol bekerültem a top 10-be. Ebből a musicalből tavaly készítettünk egy audiobook-ot, az egyik karakter dalát dolgoztuk át egy zeneszerző barátommal. Az audiobook elkészítése az egyik legizgibb projekt volt, hálás vagyok, hogy beválasztottak. 7 országból küldtük New Yorkba a rendezőnek az általunk felénekelt részleteket, és a végén összeállt a mű a dialógusokkal, dalokkal. (Fent van Spotify-on, Youtube-on stb.)

Hogyan tanultál meg angolul?

Rendes közoktatási rendszerben, a közgáz felvételimhez kellett a nyelvvizsga és az emelt érettségi. Szorgalmas voltam, így megtanultam, de nem volt a tudás mögött magabiztosság. Emiatt döntöttem az Erasmus mellett, szerettem volna anyanyelvű emberektől megtanulni a valódi, igazi angol nyelvet, nem pedig a könyvekben foglaltakat. 😀

Hogyan használod az angolt a mindennapjaidban?

Sok külföldi barátom van, velük való kapcsolattartáshoz szinte minden nap használom. Angolul énekelek, és minden sorit, filmet angol nyelven nézek.

Mi a legpozitívabb élményed eddig az angollal kapcsolatosan?

A Mancsőrjárat című előadást amerikai-ausztrál csapat tanította be, értelemszerűen angolul folyt a mindennapi kommunikáció velük. Mivel a magyar szereplők többsége nem beszélte a nyelvet, így a rendező asszisztense és „rögtönzött szinkrontolmácsa” is lettem egyben, ez igazi elismerés volt számomra.

Merre jártál már a világban, ahol hasznát vetted az angolnak?

Olaszországban végeztem a szakmai gyakorlatomat, egy középsuliban tanítottam üzleti angolt, így ott egyértelműen hasznos volt. 😀 De utazásaim során imádok új emberekkel kapcsolatokat építeni, tapasztalatokat cserélni, és ez az angol nélkül nehéz lenne.

Hol volt a legkönnyebb angolul megértetni magad és miért?

Dublinban, mivel az írektől sajátítottam el a nyelvet.

Milyen az angol kiejtésed? Kitől vagy hol sajátítottad el?

Amikor Dublinban megkérdezték, hogy hol tanultam meg angolul, akkor azt mondtam nekik, hogy hát hiszen ott, Írországban. De nem értették az amerikai kiejtésemet. 😀 A filmek és a sorik miatt könnyebben átvettem.

Miért lettél angol tanár?

Mindig is vonzott a tanítás, szeretek embereket motiválni és segíteni őket a céljaik elérésében. A szakmai gyakorlatom során tudtam némi tapasztalatra szert tenni, és ott rájöttem, hogy hiszen én ezt imádom csinálni! Ott a diákok a közoktatási rendszer miatt nem voltak túl motiváltak, így megfogadtam, hogyha egyszer Magyarországon is angoltanításra adom a fejem, akkor tuti, hogy csak magánsuliban fogok tanítani, ahova önszántukból, lelkesen jönnek a tanulók.

Hogyan lettél a Speak! tanára és mikor?

2021. februárban kezdtem el a Speak!-ben tanítani, a suli filozófiájával és értékrendjével az első pillanattól kezdve tudtam azonosulni, és éreztem, hogy itt jól érezném magam és tudnék bőven fejlődni.

Milyen az életed, a munkád a Speakben a belépésedtől?

Nagyon szeretem! Éreztem, hogy jó lesz, hiszen emiatt jelentkeztem, de felülmúlta az elvárásaimat még így is. Szeretek tanítani, ez az egyik szenvedélyem, így nem érzem, hogy nap, mint nap „gürcölnöm” kell. Mindegyik diákom más és más, így változatosak az óráim és egész nap csacsoghatok.

Mit jelent Neked az online oktatás? Mit szeretsz az online oktatásban és mit nem?  

Nagyon rugalmasak tudnak lenni így az órák, egy kis idő után a technika is inkább mellém állt, minthogy az ellenségem legyen. Szeretem a személyes kapcsolódásokat, és azt hittem az elején, hogy nehezebb lesz kialakítani az online térben a jó légkört, de pozitívan kellett, hogy csalódjak.

Milyen online oktatást nem ajánlasz senkinek és miért nem?

Ami aktuális volt nálam tavaly, az a vezetés. Bár tudom, hogy vannak már olyan szoftverek, amik lemodellezik az összes létező forgalmi helyzetet is, de azért mégis csak jobb élőben megtanulni, biztos, ami biztos. 😀

Csoportos órák vagy magánórák? Melyiket miért szereted vagy nem szereted? Melyiket kinek ajánlod?

A Speak-ben még nem tanítottam nagy csoportot, így arról nem tudok nyilatkozni. Főként magándiákjaim vannak, többségük az órák rugalmassága és az egyéni haladási tempó miatt választja a magánórákat.

Melyik áll hozzád közelebb és miért?  

Egyértelműen a magánórák! Szeretem, hogy mindenkivel megvan a személyre szabott tanulási stílusunk, ritmusunk. Minden tanulóval igyekszem jó személyes kapcsolatot kialakítani, és általában sok mindent tudok róluk, jó érzés és megtisztelő, hogy beavatnak az életükbe bizonyos szinten.

Mesélj pár olyan „szpíkes” sikersztorit, amire igazán büszke vagy?

Az egyik diákomnak az volt a fő célkitűzése, hogy letegye a szakmai nyelvvizsgát, és sikerült is májusban! Nagyon örültem, hogy részese lehettem ennek a sikernek. De folyamatosan, minden héten vannak kisebb-nagyobb sikerélmények és visszajelzések.

Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?

Mert úgy tanulnak a diákok, hogy nem érzik, hogy tanulnak. Tényleg élvezhető a nyelvtanulás és látványos a fejlődés.

Mi motivál Téged napról napra?

Az, hogy látom a fejlődést, és hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.

Hogyan látod magadat 5 év múlva?

Ahogyan én is fejlődök, úgy a magamról kialakított képem is folyamatosan változik. Annyi biztos, hogy most is és 5 év múlva is arra fogok törekedni, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból, bármerre is visz az utam.

A Speak!-et?

Egyértelműen a piac élére tör és remélem a külföldi utak is megnyílnak a Speak számára!

És Magyarországot, az angol nyelv tudása oldaláról?

Ha minél több ember jelentkezik a Speak-be, akkor javuló lesz a tendencia a nyelvtudást illetően. 😀

Ha Te is fejlesztenéd az angolod, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket. Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This