Tanárainkkal készített interjúnk ma részében Ruskovits Alexandrával beszélgettünk. Szandi elmesélte, hogy Hogyan tanult meg angolul? Merre járt már a világban és hogyan boldogult az angollal? Mért lett angol tanár?  Hogyan éli meg az online angolt? és még sok minden mást.

Szandi! Mondj pár dolgot magadról!

Székesfehérváron születtem és jelenleg vidéken élek. Imádom, viszont már hiányzik a nagyváros ritmusa. Miután leérettségiztem felköltöztem Pestre ahol elvégeztem egy BA anglisztika képzést és mivel mindig is vonzott a fordítás belevágtam abba is, rögtön az államvizsga után. Amikor éppen nem fordítok vagy tanítok akkor a legtöbb időmet a családommal és barátaimmal töltöm. Imádok kirándulni, fotózni és utazni.

Mikor döntötted el, hogy megtanulsz angolul?

Már általánosban, mikor nyelvet kellett választani. A német és az angol közül kellett választani és én már akkor az angol mellett tettem le a voksom.

Mi motivált ebben?

Rengeteg filmet, főleg meséket néztünk a szüleimmel, amik sokszor eredeti angol szinkronnal mentek és én is kedvet kaptam hozzá.

Hogyan tanultál meg angolul?

Közoktatás nagy szerepet játszott az angol tanulásomban és persze a nagyszerű tanáraim. A heti angol órák mellett még eljártam plusz nyelvvizsga felkészítő órákra és a létező összes média tartalmat angolul igyekeztem fogyasztani.

Milyen az angol kiejtésed? Kitől vagy hol sajátítottad el?

Sokszor említettem már a filmeket, de megint csak ide nyúlhatok vissza 😀 Rengeteg Sherlock Holmest néztem és ott ragadt rám igazán az akcentusom.

Hol jártál eddig külföldön? Mennyi időt voltál ott? Mit csináltál? Hogyan tudtad használni az angolt?  Hol volt a legkönnyebb angolul megértetni magad és miért?

Jártam már Londonban, Franciaországban, Erdélyben, Bécsben és még sorolhatnám. A legtöbb időt Londonban töltöttem, kétszer volt lehetőségem ellátogatni oda hosszabb időre és mindegyik alkalommal vakációztam. Leginkább útbaigazítás és az örök kedvenc, small talk volt amin az angolomat gyakoroltam.

Hogyan használod az angolt most a mindennapjaidban?

Elsősorban tanításban, de több anyanyelvi beszélővel is levelezem akik frissen tartják az angol tudásom minden nap. 😀

Mi a legpozitívabb élményed eddig az angollal kapcsolatosan?

Tudni kell, hogy nem voltam túl jó előadó középiskolában. Viszont amikor az egyetemen előadásokat tartottam sorban kaptam a dicséreteket, hogy szépen és magabiztosan használom a nyelvet, ami nagyon sokat dobott az önbizalmamon.

Miért lettél angol tanár?

Mert szeretném, ha mindenki magabiztosan beszélhetne angolul és megtapasztalhatnák, hogy milyen érzés amikor szó szerint kinyílik előttük egy új világ.

Hogyan lettél a Speak! tanára és mikor?

2020. decemberében kezdtem el tanítani a Speak!-ben. Hosszas keresgélés után rátaláltam az iskolára. Nagyon megtetszett a módszer, mivel ha egy dolog nagyon megy, az a beszéd.

Milyen az életed, a munkád a Speakben a belépésedtől?

Sokkal izgalmasabb, mint előtte. Rengeteg jófej emberrel ismerkedtem meg, mind a tanárok, s mind a diákok személyében.

Hogyan élted meg az elmúlt közel egy évet? Mi volt ebben a legrosszabb és a legjobb?

Nehezen. Ugye már mondtam, hogy imádok kirándulni így a bezártság nehéz volt, de a tanítás visszahozta az emberi interakciót az életembe, amit annyira hiányoltam.

Mit jelent Neked az online oktatás? Mit szeretsz az online oktatásban és mit nem?  

Rugalmasságot. Mivel én is képzem magam, ezért nagyon jó volt, hogy milyen rugalmasságot kínál az online felület. Amit nem szeretek az talán az, hogy kicsit személytelen tud lenni, de erre nem igazán van példa a jó hangulatú órák mellett.

Hogyan változtatta meg a mindennapjaidat az online angol oktatás?

Jelentősen növelte a jókedvem, azt kell mondanom. Minden nap azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek az otthonom kényelméből.

Számodra mi a legnagyobb különbség az online és a személyes kontakttal járó órák közt?

A legnagyobb különbség számomra, hogy még nem volt szerencsém személyesen órát tartani, de égek a vágytól, hogy mielőbb erre is sort keríthessünk. Az online órákat nagyon szeretem, mert a hangulat mindig elfedi, hogy igazából egy képernyőt nézünk órákon keresztül. Csak úgy repül az idő.

Csoportos órák vagy magánórák? Melyiket miért szereted vagy nem szereted? Melyiket kinek ajánlod?

Személy szerint, mindegyiket szeretem. Mindegyiknek van előnye. Ha valaki jobban szeret csoportosan tanulni annak a csoportokat. De ha valakinek szűk az időbeosztása, akkor neki inkább a magán órákat ajánlanám.

Melyik áll hozzád közelebb és miért? 

Kicsit úgy érzem mintha a kedvenc gyerekem kéne kiválasztani. 😀 Mindegyikben ugyanazt tudnám kiemelni. A szoros kapcsolatot, ami kialakul a tanárok és a diákok között, legyen az magán vagy csoportos óra.

Mesélj pár olyan „szpíkes” sikersztorit, amire igazán büszke vagy?

Nagyon sok van, de az egyik legemlékezetesebb amikor egy magándiákommal nyelvvizsgára készültünk és belőtt magának egy szintet, amit el szeretett volna érni. Egy pár héttel a vizsga után kaptam egy emailt, hogy két szinttel jobban sikerült neki, mint amire elsőre számított. Nagyon büszke voltam.

Szerinted miért jó a Speak!-ben diáknak lenni?

Mert úgy tanulnak a diákok, hogy nem tanulnak. Humorosan, beszélgetve, amit máshol nem lehet.

S miért jó  a Speak!-ben tanárnak lenni?

Mert minden nap kicsit közelebb segíthetek valakit a céljához, ami nagyon jó érzés.

Mi motivál Téged napról napra?

A visszajelzések. Amikor azt hallom, hogy „de jó, megértettem a sorozatot amit néztem” vagy „letudtam fordítani az újságcikket amit olvastam.” Ezek mindig hajtanak előre.

Hogyan látod magadat 5 év múlva?

Mindenképpen szeretnék az angollal és az emberekkel foglalkozni, nagyon megfogott a tanítás és szeretném valahogy a fordítást is beépíteni az életembe.

A Speak!-et?

A nyelvtanítás élén. A hasznos módszer mindig megfogja fogni az embereket.

És Magyarországot, az angol nyelv tudása oldaláról?

Ha kicsit átalakítjuk akkor egyértelműen javulni fog, de erre sajnos nem látok a közeljövőben lehetőséget.

Ha Te is szeretnél bátrabban, jobban és választékosabban beszélni angolul, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.Kijavítjuk, utána felhívunk, kiértékeljük közösen és adni fogunk pár tanácsot annak érdekében, hogy fejlődhess az angol beszédben.

Share This