Kényeztesd ízlelőbimbóidat, miközben az angoltudásodat is fejleszted. 🙂 Összegyűjtöttem 3 tradicionális skót ételt, amiket ha angol recept alapján készítesz el, akkor pontosan ebben segítenek.

Sziasztok! Olajos Anikó vagyok, a Speak! Nyelviskola angoltanára. A Speak!-es pályafutásom előtt Skóciában éltem, így egy olyan blogot hozok neked, amelyben az angol mellett az ízlelőbimbók is fontos szerepet játszanak. Ez az időszak nehéz mindenki számára, de úgy gondolom fontos, hogy a jó dolgokra koncentráljunk, így hoztam nektek 3 érdekes tradicionális skót kaját, amit az otthon töltött idő alatt a család együtt elkészíthet.

1) Scotch broth

A Scotch broth egy leves, Skóciából származik, de világszerte beszerezhető. A fő összetevők általában az árpa, a bárány-, a birka- vagy a marhahús, a gyökérzöldségek (például sárgarépa, a fehérrépa) és a szárított hüvelyesek (leggyakrabban borsó és vörös lencse). Káposztát és póréhagymát gyakran adnak hozzá röviddel tálalás előtt, hogy megőrizzék a textúráját, színét és ízét. Az arányok és az összetevők a recepttől függően változnak. A legtöbb nagy áruházlánc árul saját márkás konzerv Scotch broth-ot, amit személy szerint sosem próbáltam, de volt lehetőségem egy igazi házi Scotch broth-ot kipróbálni Stonehavenben és elképesztően finom. Rengeteg recept érhető el a neten, és a levesimádóknak kifejezetten ajánlom. Természetesen csakis angol nyelvű receptből dolgozzatok, kattints ide az általam javasolt receptért.

2) Haggis

A haggis Skócia nemzeti étele, amit a Burns-vacsora alkalmával fogyasztanak Robert Burns tiszteletére. Ugyanis a költő versbe foglalta imádatát a haggis iránt. A haggis birkabelsőségekből (főként szívből, májból és tüdőből) áll, amit aprítás után elkevernek hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval, majd az egészet birkabendőbe töltve főzik ki és tálalják. Magyar szájnak érdekesnek hathat az étel, de mindenképp megér egy próbát. Hogy mekkora jelentősége van a haggisnak, arról az is árulkodik, hogy a saját családi receptjét egyik hentes sem árulná el, és minden január 25-én ezt a különlegességet fogyasztják a skótok. A legbátrabbak megpróbálkozhatnak a recept elkészítésével – nyilván angol nyelvű recept alapján például ide kattintva. Vagy kíséreljétek meg Robert Burns: Address to a Haggis című versének angol fordítását (mivel az eredeti skót dialektusban van) lefordítani.

3) Cranachan

Levezetésképpen egy skót desszertet hoztam nektek, amit könnyű elkészíteni és pazarul néz ki üvegpohárban. Ide kattintva megtaláljátok az egyszerű receptet: egy kis skót whisky, tejszínhab, zabpehely, méz, valamint málna, és kész is a Cranachan. A skót desszertek királyának is hívják ezt a mutatós édességet, amit gyakran fogyasztanak a Burns-vacsora zárásaként, és természetesen a skót cukrászdákban fellelhető az év minden napján. Hozzáértők szerint a málna bármilyen más bogyós gyümölccsel is helyettesíthető, az élmény úgy is maradandó. 😊

Vigyázzatok magatokra, egymásra, főzzetek, egyetek, igyatok és persze angolozzatok ebben a rendkívüli helyzetben, és ha ez mind megtörtént, jöhet a jég dupla (skót) whiskyvel!

Ha pedig az intenzívebb angoltanulásra is kihasználnátok ezt az időt, akkor próbáljátok ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert ide kattintva:

Jelentkezem

Share This