Nyelvtanulás énekelve? A karaoke istenei besegítenek

A karaoke nem csak a csapatépítő bulik tökéletes kelléke– hidd el, semmi nem hozza olyan közel egymáshoz a munkatársakat, mint a hamisan éneklő ordító főnök látványa –, hanem a nyelvtanulásé is.

A karaoke (kah-rah-oh-keh) forradalom Japánból indult hódító útjára ’70-es években, és világszerte hamar népszerűvé vált. Amatőrök, fürdőszobaénekesek és félprofik milliói jönnek össze estéről estére klubokban, kocsmákban, hogy összemérjék az énektudásukat, vagy csak simán jól érezzék magukat.

Bár a karaoke alapvetően szórakoztató műfaj, kegyetlenül hasznos nyelvtanulási eszköz is lehet, ha okosan használod.

A mai cikkben megmutatom, hogyan énekeld ki az angoltanulás kék madarának szájából az ínycsiklandó sajtot.

Hogyan segít a karaoke az angoltanulásban?

A zene önmagában gyorsítja és mélyíti a tanulási folyamatot, ha pedig mindezt angolul csinálod, akkor jelentősen javíthatod vele a nyelvtudásodat is.

A dalszövegeken keresztül tengernyi új szót és kifejezést tanulhatsz meg, a zenehallgatás jól edzi a hallás utáni szövegértési készségedet, és segíthet fluent-re csiszolni a kiejtésedet.

Zárójel: egy angol dal nyelvtani gyakorlásnak sem rossz, bár ha ezen a területen szeretnél fejlődni, akkor körültekintőnek kell lenned a dalválasztásban, mert bizonyos számok – nyelvhelyességi szempontból – direkt el vannak rontva.

A karaoke sokkal többet adhat, mint egy dal meghallgatása.

Mivel nincs énekhang, ezért kénytelen vagy te ráénekelni a zenei alapra, vagyis neked kell „hangilag” és szövegesen is megformálnod a dalt. Abban is betonbiztosnak kell lenned, hogy helyesen ejted és mondod ki a dalban szereplő szavakat – legalábbis akkor, ha nem szeretnél beégni közönség előtt.

Ezért érdemes az elején olyan dalt választani, amit jól ismersz, kismilliószor hallottál már, betéve ismered a ritmusát, és álmodból fel keltve is el tudnád mondani a szöveget. Még így is kihívás lesz, de legalább nem felkészületlenül lépsz be az oroszlán barlangjába.

A karaoke-ban az a legnagyszerűbb, hogy öntudatlanul szívod magadba az tudást, hiszen éneklés közben a zenére és a dalszövegre összpontosítasz, nem pedig arra, hogy az egészet angolul csinálod.

5+1 hely, ahol (majdnem) kockázatmentesen használhatod a karaoke-t angoltanulásra

Megmutatom azt az 5+1 platformot, ahol bátran próbálgathatod a karaoke-t, mint nyelvtanulási eszközt.

1) Sing King Karaoke

Azért hallgatsz rádiót, mert mindig szereted tudni, hogy mi az aktuális sláger? Akkor irány a Sing King Youtube-csatornája, ahol garantáltan megtalálod a legújabb zenék karaoke verzióját.

Az oldal naponta frissül [amikor ezt a cikket írtam, akkor éppen 9 perce került fel a legújabb dal az oldalra – a szerk.], és a legfrissebb dalok mellett a slágerlisták korábbi éllovasait is könnyen elérheted rajta.

Ráadásul nem csak a jelen és a múlt slágerjeinek instrumentális verziójával, hanem igényes akusztikus és zongorafeldolgozásokkal (cover) is találkozhatsz az oldalukon.

Rászolgál a nevére, tényleg király csatorna.

2) The KARAOKE Channel

A magát szerényen „A karaoke csatornaként” nevező Youtube oldal kétségtelenül az egyik legnagyobb karaoke platform, bár a maga 795 558 feliratkozójával elbújhat a Sing King 3 milliót meghaladó követőtábora mögött.

Viszont itt is több ezer karaoke videót érhetsz el, és egy baromi különleges weboldalt is elérhetsz innen, ami karaoke-fanatikus számára maga a megtestesült mennyország.

Az oldalt mobilon keresztül is használhatod, rákötheted TV-re, ha takarítás közben, vagy egy házibulin jönne rád az énekelhetnék, és le is töltheted az oldalról a dalokat a telefonodra, vagy a laptopodra.

3) Karaoke Version

Ez a weboldal (szinte) kimeríthetetlen forrása a karaoke daloknak, és egészen az 1950-es évekig visszamenőleg tudsz a számokban keresgélni. Műfajra, évre, előadóra, és címre is rá tudsz keresni, bizonyos dalokat ingyen is letölthetsz, de átlag 2 dollár körüli összegért bármilyen számot leszedhetsz az oldalról.

Különleges funkciója az oldalnak, hogy a daloknál ún. biztonsági énekkel ellátott verziót is meg tudsz vásárolni, ahol az eredeti énekes hangja halkan „behallatszik” a számba, ami kezdőbb karaoke énekesnek nagy segítség lehet.

Ezen az oldalon is végtelen mennyiségű cover-t érsz el, és a gitárra, basszusgitárra, zongorára áthangszerelt verziók mellett olyan dalt is találsz, ahol csak a ritmust adó dob szólal meg.

Sőt, a „CUSTOM BACKING TRACK” menüpontban belenézhetsz az egyes dalok hangsávjaiba is, és 3 dollárért saját karaoke verziót szerkeszthetsz belőlük.

4) Sing Snap

A Sing Snap egy nagyon érdekes weboldal, mivel a gyors és ingyenes regisztrációt követően a zenei alapokra úgy is rá tudsz énekelni, hogy a rendszer rögzíti (!) a felvételt.

Ez egy szuper nyelvtanulási lehetőség, hiszen önmagad visszahallgatásával észrevehetsz olyan kiejtésbeli, vagy intonációs hibákat, amik mellett menet közben lehet, hogy elsiklanál.

Az oldal csak a hangodat és a zenei alapot rögzíti, így akkor is érdemes kipróbálnod, ha kellemetlenül érzed magad a kamera előtt. A Sing Snap hatalmas választékot kínál a gyakorláshoz, amivel garantált a változatos éneklés angolozás.

5) Red Karaoke

A Red Karaoke egy nagyon népszerű karaokealkalmazás, amit okostelefonra, táblagépre, vagy akár PC-re is letölthetsz. Az app – hasonlóan az eddig bemutatott csatornákhoz és weboldalakhoz – számtalan

A Red Karaoke minden dalból két változatot tárol: egy „énekes”, és egy karaoke verziót.

Az „énekes” változatban az eredeti előadóval együtt énekelsz, miközben a kijelzőn pörög a szöveg. Ezzel érdemes kezdeni, amíg kívülről-belülről meg nem ismered, és tanulod a dalt. Utána jöhet a karaoke verzió is, ahol a megszokott módon csak a zenei alapot és a dalszöveget kapod meg.

Ez az alkalmazás is rögzíti a próbálkozásaidat, így utólag tudod magad korrigálni, ha egy-egy szó megformálásában bizonytalan voltál.

+1) Irány a színpad

Ha már eleget gyakoroltál, akkor nyomás egy karaoke buliba, és tedd próbára élesben a tudásodat. Ha van hangod azért, ha nincs hangod azért érdemes legalább egyszer megtapasztalni ezt az élményt 😊

Ha a karaoke-t kevésnek érzed, és magasabb sebességi fokozatba szeretnél kapcsolni a nyelvtanulással, akkor próbáld ki beszédközpontú és tankönyvmentes tanfolyamainkat. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy közösen meg tudjuk nézni, honnan kell elindulnod a tanulásban (+azonnali ajándék vár rád a regisztráció után):

button

Share This