Habár semmi sem pótolhatja a hosszútávú külföldi tartózkodással járó előnyöket, ha a nyelvtanulásról van szó, ez a lehetőség viszonylag keveseknek adatik meg. A kényszer nagy úr, és ha túl akarsz élni, kénytelen-kelletlen meg fogsz tanulni angolul, ha angolszász nyelvterületen vagy.

Igen ám, de mi van akkor, ha ezt nem teheted meg? Ne aggódj, megosztunk veled néhány olyan praktikát, amivel a nap legalább néhány órájára egy kicsit anyanyelvi környezetet tudsz teremteni magadnak egy kis önszorgalommal és kitartással. Lássunk is hozzá!

Ne szégyellj gyerek lenni

Az egyik legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet az az, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy pontosan azt adja át az adott idegen nyelven, amire magyarul gondol. Nem hajlandó kompromisszumokat kötni. Magyarul nagyon választékos, és angolul is már rögtön ezt akarja elérni. Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a dolgok sajnos a dolgok nem így működnek.

Amikor egy idegennyelvet tanulsz, gyakorlatilag végigmész ugyanazokon a szakaszokon, mint az anyanyelved esetében, csak már felnőtt fejjel és sokkal gyorsabban. Nyilván nem fogsz éveken keresztül próbálni hangokat formálni, ahogy az ábécé elsajátítása sem fog sok időt igénybe venni.

Felnőtt ember vagy, aki a sokféle gondolatát szeretné kifejezni egy idegen nyelven. Viszont ez időbe telik, és ugyan nyilván nem kell dedósként kezdened, az angoltanulásodnak ugyanúgy van egy gyerekkora. Nem fogsz rögtön regényeket olvasni, bonyolult témákról beszélgetni és összetett mondatokat alkotni. Ezt el kell fogadnod.

Éppen ezért ne zárkózz el attól, hogy a gyerekcipőben járó angoltudásodat néha úgy is kezeld, mint egy gyereket.

A tanulmányaid elején, és középszint előtt amúgy bármikor érdemes egy kicsit visszanyúlni az alapokhoz: hallgass és ismételj gyerekdalokat, versikéket. Akár tanulj is meg néhányat. Olvass Grimm-meséket angolul. Mindben az a közös, hogy egyszerű, könnyen érthető és emészthető, és alapvető, fontos szókinccsel rendelkeznek és sokat tudnak segíteni, hogy jó ütemben fejlődj.

Ne legyél rest rajzfilmeket vagy animációs filmeket nézni. Annyi van már belőlük, hogy Dunát lehetne rekeszteni, ráadásul a legtöbb ma már minőségi darab, viszonylag egyszerű, de hasznos nyelvezettel. Keress hozzá angol feliratot, és járj utána mindennek, amit nem értesz.

Természetesen egy bizonyos szint után ezek a dolgok már nem fognak annyit segíteni, mint kezdők esetében. Számukra viszont páratlanul hasznos módszer. Vetkőzd le a gátlásaid, és a haladásod érdekében merj egy kicsit újra gyerek lenni!

Tedd otthonossá az angolt

Azokról a dolgokról beszélünk a leggyakrabban, amik körülvesznek minket a mindennapokban. Miért ne kezdenéd az otthonoddal?

Saját tapasztalatból tudom, hogy felsőfokú tudással rendelkező nyelvtanulók is hiányosságokat tudnak szenvedni olyan szavakból, amik az anyanyelvükön alapnak számítanak, nemes egyszerűséggel azért, mert nem igazán folytatnak hétköznapi beszélgetéseket angolul, így sose jött fel a téma.

Nézz szét az otthonodban, és készíts listát magyarul mindenről, amit látsz és körülvesz. Valamilyen szempontból kezdd el kategorizálni őket, mondjuk helyiségek szerint, így legalább a helyiségek neveit is megtanulod.

Ne csak a nagy és kirívó dolgokra koncentrálj, menj rá a részletekre, az utolsó rajzszögig számít minden. Így már lesz egy korrekt szókincsed azokról a dolgokról, amikkel mindennap találkozol.

Ha igazán komolyan gondolod, akár cetliket is készíthetsz és rájuk ragaszthatod, hogy mindig legyen egy vizuális segítség, amivel könnyebben belevésődik az agyadba.

Ha igazán elkötelezett vagy, akár ki is tapétázhatod (angol) cetlikkel a lakásodat.

Oké, így van egy óriási listád, tele főnevekkel. Mihez kezdj ezután? Keress a főnevekhez olyan igéket, amik passzolnak hozzájuk.

Minden főnévhez rendelj legalább egy igét, lehetőleg azt, amire a leggyakrabban használod az adott dolgot. Mit csinálsz a tányérral? Elmosod. Mit csinálsz az olvasólámpával? Bekapcsolod. És a kanapéval? Ráülsz. Így az igékhez tartozó prepozíciókat, azaz elöljárószavakat is jól be lehet gyakorolni. A listádat így kiegészítetted egy csomó igével, és egy jó részüket több főnévhez is fogod tudni használni.

Hogyan vigyünk szó szerint több színt a szókincsünkbe?

Ideje mellékneveket keresni. Kezdd a színekkel. Ha az összes alap színt tudod, keress árnyalatokat. Ahogy magyarul, úgy angolul se mindegy, hogy valami tűzpiros vagy vérvörös.

A melléknevek tekintetében a lehetőségek száma szinte végtelen. Listázz ki méreteket, anyagok nevét, különböző tapintásokat. Vezessenek az érzékszerveid. Gondolj bele, mi a véleményed arról a tárgyról. Ronda, fekete szék. Kellemes, régi festmény.

A listát a végtelenségig lehetne folytatni. Legyél tisztában vele, hogy az otthonod egy kiaknázatlan kincsesbánya az angoltanulás szempontjából. Ha lakótárssal, a pároddal vagy családtagokkal osztod meg az otthonod, vond be őket is legalább időnként, Fedezzetek fel és tanuljatok együtt.

Hogyan használhatod a munkádat angoltanulásra? Hogyan töltheted a leghasznosabban a lakásod és a munkahelyed közötti ingázással, vagy az autóvezetéssel töltött időt? Erről és még sok nyelvtanulási praktikáról és technikáról tovább olvashatsz hamarosan megjelenő kiadványunkban, amely 2018 márciusának végén “kerül a polcokra”. 

Ha nem érsz rá addig, mert neked most van szükséged a létező legtöbb segítségre az angoltanuláshoz, jelentkezz be ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérőnkre, és vágj bele a beszédközpontú és tankönyvmentes nyelvtanulásba.

Sallam Samir, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This