Külföldi munka – mire figyeljek?

Sokan szép karriert futnak be, mások keserű csalódásként élik meg a külföldi munkavállalást. Ahhoz, hogy ezeket elkerüld, a következőkre érdemes odafigyelni!

1. Nyelvtudás nélkül nem megy!
Az első lépés, ha külföldön szeretnél dolgozni a stabil nyelvtudás: ennek hiányában ne is indulj útnak! Tanácsos a munkavállalási céllal kiszemelt ország nyelvén legalább erős középfokon tudni, még könnyű fizikai munkák esetén is. Ha nem magabiztos és kommunikációképes a nyelvtudásod sokkal kiszolgáltatottabb vagy, legyen szó egyszerű hivatali ügyintézésről, közlekedésről vagy a munkaszerződésed aláírásáról.

2. Szakképesítés nélkül ígérnek álomfizetést?
Kerüld az összes olyan munkalehetőséget, ahol nyelvtudás és szakértelem nélkül is jelentős összegeket kínálnak fizetés gyanánt.

külföldi-munka-angol

3. Ne fizess közvetítői díjat!
Nem árt tudni: a külföldi munkavállalásra készülőtől munkaközvetítésért pénzt kérni még regisztrációs díj címén is törvénybe ütköző. A munkaközvetítőnek mindig a külföldi megbízó fizet a szolgáltatásért nem a munkavállaló.

4. Elmaradt az interjú?
A közvetítőirodák többségénél magyar és angol nyelvű önéletrajzon, a külföldi cég személyes vagy telefonos állásinterjúján keresztül vezet az út a külföldi munkavállalásig. Ezért óvakodjunk, ha a kiutazást megelőzően nem került sor még állásinterjúra még telefonon keresztül sem.

5. Láss tisztán!
Munkába állás előtt tisztázd a munkaszerződés és a szállás részleteit. Nem mindegy, milyen feladatot és mennyiért kell majd végeznünk, vagy, hogy magunknak kell lakást bérelnünk vagy a cég biztosítja a szállást.

6. Védd a személyes adataidat és tájékozódj!
Személyes adataidat kezeld óvatosan, az útleveledet soha ne add ki a kezedből. Nézz utána az adott ország magyar nagykövetségének, konzulátusának elérhetőségeinek, hogy vészhelyzetben azonnal legyen kihez fordulnod. Tanácsos már a kiutazás előtt információkat gyűjteni a célország bevett viselkedésformáiról, gasztronómiájáról, kulturális és társadalmi szokásairól, hogy az első pár hét tapasztalati se érjenek sokkhatásként. Mérd fel, hogy mennyibe kerül külföldön az élet és a beígért kereset mennyire fedezi a szükséges kiadásokat.

külföldi-munka-money

7. Tartalékolj az első hetekre!
Ha komolyan gondolod a külföldi munkát, akkor anyagi tartalékkal is készülnöd kell az első néhány hét átvészelésére! Különösen akkor, ha magánszervezésben, még konkrét állásajánlat hiányában utazol ki.

Ne félj, útba igazítunk! Töltsd le INGYEN az „Azonnal használható mondatok” című anyagunkat itt: http://speaknyelviskola.hu/beiratkozas/

Share This