Kép forrása: www.freepik.com

Gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy valaki évekig tanul angolul, de a nyelvtudása mégis teljesen „halott”. És ebben az a legdurvább, hogy az illető sokszor nem is tud róla! Pedig árulkodó jelei vannak.

Ha tudásos elhalt, akkor nagy gondban leszel minden éles helyzetben, ahol az angolodra kéne támaszkodnod. De mégis hogyan lehet a nyelvtudás „halott”? Kétféleképpen is. Elmagyarázom, lehet Te is magadra ismersz (de ne aggódj, mert a végén a megoldást is elárulom).

1) Nem megy a beszéd

Ha egyszerűen nem mersz megszólalni angolul, vagy ha hosszú perceket kell gondolkodnod egy mondat összerakásán, akkor van egy rossz hírem. Ebben az esetben ugyanis az angolod teljesen halott. Hiszen a nyelvtudás valódi célja pont az, hogy képesek legyünk kommunikálni.

Aktív, „élő” tudással a beszédnek is mennie kéne. Ezzel pedig komoly előnybe kerülhetnél és rengeteg új lehetőség nyílhatna ki előtted. Szóval most kemény leszek, de azt mondom, hogy ha nem mersz megszólalni angolul, akkor nincs használható nyelvtudásod. Csak haszontalan, elhalt.

2) Nem érted a szlenget

Az élő nyelv tele van szlenggel, rövidítésekkel, idiómákkal és poénokkal. Ha pont ezeket nem érted, akkor kimaradsz a lényegből. Hiszen az anyanyelvi beszélők ezeket használják. Ezekkel fogsz találkozni a filmekben és könyvekben is, és ezekkel van tele az internet.

Ha csak az iskolában megtanult száraz és hivatalos kifejezések mennek, akkor a tudásod „halott” és kimaradsz a nyelv igazán szórakoztató „élő” részéből. Rengeteg dolgot nem fogsz érteni és képtelen leszel igazán átadni személyiséged és humorod.

Mi a megoldás a halott angoltudásra?

Mindkét fenti problémát az okozza, hogyha nem beszélgetsz eleget angolul.

A beszédgyakorlás hiánya a megszólalástól való félelem gyökere. És a túlzott elmélet az oka annak is, ha nem ismered az élő nyelvet, a szlenget és a rövidítéseket. Ezért a megoldást azt jelenti, hogyha elkezdesz rágyúrni beszédképességed fejlesztésére.

Mi ebben tudunk segíteni a 100% beszéd, 0% könyv módszerre épülő online angol óráinkkal. Próbáld ki:

Jelentkezem
Share This