To be or not to be, avagy lenni vagy nem lenni?

Mindenki ismeri ezt a dilemmát. Ma segítek egy kicsit a döntéseben.

Az angolban van három nagyon fontos szó, amire az egész nyelvtan épül, és ma egy új nézőpontba szeretném helyezni őket. Nézzük:

1. TO BE – lenni, valahol ott lenni (pl.: angolórán), valaminek lenni (pl.: diáknak)

2. TO DO – csinálni dolgokat, változásokat elérni (pl.: gyakorolni, tanulópárt cserélni)

3. TO HAVE – birtokolni valamit, rendelkezni valamivel, hozzájutni valamihez
(Pl.: jól használni a nyelvtani szerkezeteket, és ezzel a képességgel új, jobb munkához jutni, vagy sikeres nyelvvizsgát tenni)

Vagyis dilemmát most már nagyon könnyen el tudjuk dönteni. A ’NOT TO BE’ arra készteti az embert, hogy 1: ne legyen ott az angolórán, 2: ne csináljon semmit, ne változzon semmi, 3: ne legyen jobb munkája, vagyis minden maradjon ugyanolyan szar, mint eddig volt.

A ’TO BE’ arra készteti az embert, hogy 1. legyen ott az angolórán, 2. csinálja a gyakorlatokat, a tudásában álljon be változás, 3. legyen nyelvvizsgája, és egy jobb élete azáltal, hogy tud kommunikálni angolul.

Vagyis, a jövő szempontjából a lehető legjobb döntés az, ha az ember mindent elkövet annak érdekében, hogy OTT LEGYEN! A NEM-OTT-LÉT nem hozott még senki életében áttörést semmiben. Az angolban sem. Lehet az a világ legrosszabb angolórája, a NEM-OTT-LÉT még annál is rosszabb, mint OTT LENNI.

Ha OTT VAGY angolórán, megnöveled az esélyeidet a HAVE-re (a jó angol kommunikációs képességre). Ha NEM VAGY OTT, lemondasz minden lehetséges jövőbeli HAVE-ről.

Szóval:

BE – legyél ott

DO – csináld

HAVE – legyen a tiéd

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy legyél jelen, mert mindenki szempontjából az konstruktív. Tedd meg ezt a szívességet a közvetlen környezetednek, hogy jelen vagy, mert nincs
senki, aki ezzel rosszul járna.

Koncentrálj erre – mindent megtenni azért, hogy OTT LÉGY!

A többit közösen megoldjuk.  Első lépésként gyere el egy ingyenes szintfelmérőre:

banner_button

Dunay Péter
alapító, szakmai vezető
Speak! Nyelviskola

Share This