Kép forrása: canva – canva.com

Az év utolsó napja a világ számos pontján különleges ünnep. Minden nemzetnek megvannak a sajátos szokásai, egy dologban azonban hasonlóan gondolkodnak: az emberek többsége igyekszik társaságban, a barátai, szerettei körében búcsúztatni az óévet, és köszönteni az újesztendőt. Egyesek szűk körben otthon, de a legtöbben valamilyen szilveszteri bulit vagy bált részesítenek előnyben. Sőt vannak olyanok is, akik az utcán ünnepelnek, néha több százezres tömegbe összeverődve. Ha az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes időben beiratkoznunk egy angol nyelvtanfolyamra, a világ egyik legnagyobb szilveszteri bulija ugyanis az Egyesült Államokban, pontosabban New Yorkban kerül megrendezésre minden évben.

Az év utolsó napján persze minden országban más hagyományokat követnek. Egymástól eltérő dolgokat csinálnak, különböző ételeket esznek. A hasonlóság azonban ezekben is fellelhető. Minden esetben számot vethetünk az elmúlt esztendővel, valamint terveket szövögethetünk az újévre. Mindezek mellett a jellemzően nem kevés alkoholnak köszönhetően jókedvűen búcsúztathatjuk a régit. Az alábbiakban kicsit körüljárjuk, hogy az amerikaiak hogyan, milyen szokásokat követve ünneplik a szilvesztert.

Családi körben vagy idegenekkel?

A legtöbb jeles nap a tengerentúlon élőknél, legyen az születésnap, diplomaosztó vagy éppen a karácsony, általában szűk családi körben eltöltött ünnepléssel telik. Ezzel ellentétben a szilveszter éjjel éppen a nagy tömegek, az egymásnak idegen emberek nagy közös bulija is lehet. Amikor épp nem tombol egy világjárvány, akkor egyre inkább jellemző, hogy az ünneplők az utcára vonulnak, ott dudákkal, tűzijátékkal, petárdákkal hangoskodva köszöntik az újévet. Mindezt felismerve, manapság a legtöbb helyen koncertekkel, étellel és itallal várják a szórakozni vágyókat a települések nagyobb terein. A mulatság legtöbbször december 31-én délután öt-hat óra körül veszi kezdetét, és sokszor egészen január 1-én délig is eltarthat. Amerika legnagyobb bulijának helyszíne pedig mi más lehetne, mint New York, pontosabban az ikonikus Times Square.

„Időlabda” a Time Square-en

Kicsit időzzünk is el itt. Amellett, hogy több százezres, akár milliós tömeg is összeverődhet a téren a világ minden tájáról, a nagy amerikai tévécsatornák is innen közvetítik a szilveszteri műsorukat. A műsorvezetők többször, élőben bejelentkeznek. Az Egyesült Államokban híres vagy elismert közéleti személyiségekkel való beszélgetésekkel vezetik fel az éjfélt, ezáltal eljuttatva a Time Square hangulatát az egész országba. Egy perccel az év vége előtt kezdődik a visszaszámlálás a tér nagy digitális óráján, valamint elindul a hagyományos „labdaejtés”. Ez utóbbi az úgynevezett Time Square Ball Drop. A New York Times Tower épületének tetején felállított óriási rúd csúcsán elhelyezett hatalmas világító gömb lassan ereszkedni kezd, amely pontban éjfélkor éri el a rúd alját. Ezután következik a tűzijáték, valamint a háromezer font súlyú, azaz több mint 1350 kilogramm konfetti levegőbe röpítése. Az emberek csókkal köszöntik az újévet, majd közös tánc és éneklés veszi kezdetét a téren.

Oposszum és őszibarack

A New York-i labdaejtésen felbuzdulva bizonyos helyeken a térségre jellemző dolgokat eresztenek le a magasból, várva a szilveszter éjjelt. Így alakulhatott ki a Virginia államban található Fredericksburgben a „körteejtés”, vagy a georgia-i Atlantában honos őszibarack leengedése. Ezeknél is érdekesebb az észak-karolinai Brasstownban kialakult szokás. Itt ugyanis csavartak egyet a történeten, és nem egy tárgyat vagy egy gyümölcsöt „pottyantanak le”, hanem egy kisállatot. Pontosabban többet: egy egész ketrecnyi oposszum ereszkedik alá minden szilveszter estén. Ezeket a környéken fogják be az ünnep előtt, majd annak elmúltával ugyanott engedik vissza őket a természetbe. Az állatvédők szerint azonban a szilveszteri zsongás és a hangzavar árt ezeknek az élőlényeknek, így azon vannak, hogy ez a szokás örökre megszűnjön. Erről a helyiek másként gondolkodnak.

Szilveszteri ételek

Nincs ünnep kiadós étkezés nélkül. Érvényes ez az újévi mulatságok közepette is. Míg Magyarországon a virsli, a malacsült, a kocsonya és a lencse kerül az asztalra, addig Amerikában teljesen más ételek közül választhatunk. Egy dologban azonban hasonlítanak: valamilyen babona, szokás fűződik hozzájuk. A malac nálunk szerencsét hoz, egészen pontosan kitúrja a szerencsét, a lencse fogyasztása pedig sok pénzhez segít minket a hiedelem szerint. Utóbbi nézet miatt esznek a tengerentúlon sok babot. A leginkább kedvelt étel, főleg a déli államokban pedig a „Hoppin’ John”, amely rizs, hagyma és bacon mellett természetesen tartalmazza a babot is. A sok apró összetevő a pénzt szimbolizálja, ezért ha sokat eszünk belőle, sok pénzhez is juthatunk az újévben, legalábbis a hagyomány szerint. A többi, szilveszter estén tálalt étel esetében is a pénz megjelenése dominál. Az amerikai fizetőeszköz, a dollár színe a zöld, ezért az ételek színe is jellemzően az, ebből következik, hogy a spenót vagy a káposzta gyakran előkerül. A közkedvelt, sajttal és fűszeres darált hússal töltött káposztalevél igencsak hasonlíthat a tíz- vagy a húszdolláros bankjegyre, de a babbal, borsóval, lencsével kevert zöldsaláta is biztosíthatja a gazdagságot az újesztendőre.

Az év első napja az Egyesült Államokban

Január elseje az amerikaiaknál nemzeti ünnep, ezért amellett, hogy van idő kipihenni az éjszaka fáradalmait, mindenki felkeresheti a család vagy a barátok azon részét, akivel nem sikerült egy helyen tölteni a szilveszter estét. A közös program pedig adott, az egész országban legnépszerűbb sportesemények ilyenkor nagyüzemben mennek a tévében. Az általunk csak amerikai focinak nevezett, általuk egyszerűen csak footballnak hívott sport nem keverendő össze az Európában közkedvelt labdarúgással. A tojáslabdával megvívott ütközet maximum annyiban hasonlít a mi focinkra, hogy egyszerre itt is, ott is tizenegy játékos van a pályán egy csapatból. Ilyenkor előkerül a chips, a mogyoró, a pizza, valamint a cukros üdítők és a sör, így a család apraja-nagyja együtt szurkol a kedvenc csapatának. Ez alól csak a hölgyek egy része kivétel: aki nem kedvelte meg az amerikai focit, az ilyenkor kihasználja az alkalmat, és kellemes vásárolgatással üti el a napját, amely közben természetesen időt tud szakítani egy kávéra a hasonló sorsú barátnőkkel.

A szilveszteri ünneplés az Egyesült Államokban is rendkívül szórakoztató tud lenni, ezért ha megtehetjük, egyszer próbáljuk ki személyesen. Fokozza az élményt, ha szóba tudunk elegyedni a helyiekkel. Ebben segíthetünk mi, a Speak! Nyelviskola, ahol nagyon szórakoztatóan, hatékonyan és főleg beszédközpontúan fejlesztheted az angol nyelv tudásod.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This