Kép forrása: master1305 – www.freepik.com

Kevés frusztrálóbb érzés van annál, mint amikor már egyre jobban megy az angol, de úgy érzed, hogy képtelen vagy megcsillogtatni a személyiséged és a humorod. Ne aggódj, segítek pár tippel, hogy angol nyelven is képes legyél önmagad adni.

A nyelv első számú célja a kommunikáció. Na de mi van akkor, ha ez már megy? Ilyenkor jönnek azok, amiktől igazán élménnyé válhat egy angol nyelvű beszélgetés: a jó sztorik, a humor, és az, hogy a saját stílusunkban tudjuk kifejezni magunkat. Ezek azonban még keményebb diónak tűnhetnek, mint a nyelv alapjai. Hiszen ezt nem nagyon tanítja egy nyelvkönyv sem.

Nem is csoda, hogy olyan sokan megrekednek ezen a szinten. És ugyan el tudják mondani a fontos dolgokat angolul, de úgy érzik, hogy mégsem képesek igazán jól kifejezni magukat. Nem megy az angolul gondolkodás, hosszasan kell fordítgatniuk fejben, mielőtt bármit is mondanának. Így pedig a beszélgetések és az ismerkedés nem túl felszabadult.

Na de mit lehet tenni, hogy ezen változtassunk? Hogyan érhetjük el, hogy angolul is önmagunkat adhassuk – hosszas gondolkodások és szünetek nélkül? Két tippem van:

1) Hallgass anyanyelvi beszélőket VÉGTELEN mennyiségben

A humort, a szlengeket, a stílust, és a sztorizást gyerekként is úgy tanuljuk, hogy a környezetünket figyeljük meg és hallgatunk. Majd szép lassan elkezdjük átvenni másoktól azokat a kifejezéseket és stílusjegyeket, amik tetszenek nekünk. Ebből pedig idővel kialakulhat a saját stílusunk.

Ezért az angolnál is azzal kéne kezdened, hogy rengeteg anyanyelvi beszélőt hallgatsz. Nézz filmeket, sorozatokat, videókat, és előadásokat. Nem elég, ha olvasol, vagy ha elméletből tanulod a nyelvet. Ki kell nyitnod a füled és rengeteget hallgatni, figyelni. Ez talán lerágott csontnak hangzik, de mégis fontos, hogy rászánd az időt.

2) Beszélj, mert csak a gyakorláson keresztül fogsz fejlődni

Ez a 2. lépés egy kicsit kényelmetlenebb és fájdalmasabb, de kikerülhetetlen. Ahhoz, hogy a beszéd lazán és gondolkodás nélkül menjen (és hogy közben önmagadat adhasd) rengeteget kell gyakorolnod. Nem elég, ha elvégzel 1-2 tanfolyamot. Nem elég, ha a nyaraláson elintézel pár ügyet. RENGETEGET KELL GYAKOROLNOD A BESZÉDET!

Ha bátor vagy, akkor kezdheted azzal, hogy beveted magad egy külföldiekből álló társaságba és csatlakozol a beszélgetéshez. De ha úgy érzed, hogy ez túl ijesztő, – vagy csak még nem tartasz itt – akkor is beszédközpontú tanulási lehetőséget kell keresned. Mert ez az a rész, ami nem kikerülhető.

Mi a Speak! Nyelviskolában arra építettük fel a 100% beszéd, 0% könyv módszert, hogy a beszédben segítsen. De könnyítésnek nálunk csak olyan diákok vesznek majd körül, akikkel teljesen ugyanazon a tudásszinten vagytok. Így nem fogod cikinek érezni az angolodat. Arról nem is beszélve, hogy a tanárotok is végig mellettetek áll majd. Nem magatoktól kell beszélgetni, mi dolgoztatunk majd titeket. Így hosszas kínos csendek helyett folyamatos, de mégsem erőltetett beszédgyakorlásban lesz részed.

Hidd el, ha ezt a 2 pontot követed, akkor idővel – és RENGETEG beszédgyakorlással – eljutsz odáig, hogy angolul is képes vagy kifejezni gondolataid és személyiséged.

Ha kipróbálnád a 100% beszéd, 0% könyv módszert, akkor első lépésként jelentkezz egy ingyenes szintfelmérésre:

Jelentkezem

Share This