Kép forrása: jcomp – freepik.com

Lélegzetelállítóan vérpezsdítő kaland megismerni új kultúrákat, bebarangolni a világot és utazni. Viszont van olyan élethelyzet, amikor nem pusztán a szórakozás és az ismeretszerzés motivál egy szülőhazán kívüli kihívásban. Szeretnél külföldön élni, vállalkozni, munkát vállalni, esetleg határokon túlra szólít a szerelem, a kötelesség? Ezekben a szituációkban bizony nem lesz elég az útlevél, a bőrönd és a bankkártya. Még akkor sem, ha van védettségi igazolványod vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszted. Ha úgy döntöttél, hogy kipróbálnád magad egy új országban, mindenképp egy részletesen kidolgozott tervre lesz szükséged. Fontos a rendszerben gondolkodás, hiszen egy külföldre költözésnél számtalan dologra kell egyszerre összpontosítani. Azt tudnod kell, hogy ha valaki felkészülten megy egy új országba, akkor a legtöbb próbatétellel könnyebben és gyorsabban megküzd, hiszen tisztában lesz vele, mire számítson. Nézzük, mi kell ahhoz, hogy bátran külföldre költözhess!

Hidd el, csak az első lépés nehéz, a többi már jön magától!

Tájékozódj!

Ha kényelmes tempóban szeretnél haladni a szervezéssel, akkor érdemes a tervezett költözés előtt 6-12 hónappal korábban elkezdeni az információgyűjtést. Ezzel az esetleges kellemetlen meglepetéseket is gondosan elkerülheted. Hasznosak lehetnek az online fórumok, blogok, de a legjobb mégis, ha hiteles forrásokból tájékozódsz. Ilyenek lehetnek a hivatalok oldalai és ügyfélszolgálatai, szakértők, tanácsadók portáljai, illetve a formális tájékoztató szájtok.

Érdemes puhatolózni a célország adórendszeréről, oktatási és egészségügyi szisztémájáról, és ne hagyd ki a szociális támogatási vonal kérdéskörét se. Okvetlenül nézz utána, hogy milyen papírokra lesz szükséged! Ha pedig vállalkozni készülsz, egy kinti könyvelővel sem árt kapcsolatba lépni, majd előre átbeszélni a lehetőségeket.

Csatlakozz szakmai és érdeklődési kör szerinti csoportokhoz! Kapcsolatépítés szempontjából praktikus lehet a LinkedIn vagy a Xing is. A lényeg, hogy kommunikálj, és bátran mutasd meg magad – sosem tudhatod, milyen szuper lehetőség talál meg éppen ezeken a szakmai fórumokon. Használj nyugodtan külföldi állásportálokat, vedd fel a kapcsolatot kinti fejvadászokkal, építsd a kapcsolati hálód, és legyenek online kommunikációs csatornáid! Nagyon megkönnyíti a kapcsolattartást a TollFreeForwarding oldal, ahol egy rendszerbe történő szimpla regisztrációval SIM-kártya nélküli, helyi telefonszámhoz juthatsz. Ez akkor nagyon hasznos, ha már a kiköltözés előtt pályázol állásokra. A cégek egyértelműen szívesebben hívnak helyi számokat, és a bizalomépítésben is segít.

Ne feledkezz meg a lakhatási ügymenet előzetes egyeztetéséről sem! Kerüld el az örök, látszólagos paradoxon jelenséget, miszerint a lakásbérlethez általában szükséges egy helyi banknál kiváltott bankkártya vagy folyószámla, utóbbihoz viszont elengedhetetlen egy igazolt kinti lakcím. Egy AirBnB tökéletes opciót kínál egy ilyen szituációra – vésd jól az agyadba, hogy nem kötelező itthonról megtalálnod a végleges lakóhelyedet!

Nyilvánvalóan mindenkinél eltérő, hogy milyen aktuális élethelyzetet hagy maga mögött, rendelkezik-e fizetési kötelezettségekkel, egyéb hivatalos formulákkal, családdal, kutyával, macskával. Viszont van egy mindenki számára kötelező művelet, amire ezúton a te figyelmedet is szeretném felhívni! A NAV és az OEP felé elengedhetetlen jelezni a külföldre költözést, mert ha ezt elmulasztod, később büntetésre is számíthatsz, akár több évre visszamenőleg is.

Figyelj a rejtett költségekre!

Külföldön új életet kezdeni nem olcsó mulatság, figyelni kell rá, hogy rengeteg olyan extra és rejtett tarifa felmerülhet, amivel bizony nem számoltál. Okvetlenül szerezz információt az első időszak várható költségeiről! Írd össze még itthon a mindennapi tevékenységeidet, és az ezekhez tartozó díjtételeket! Nézz utána, hogy vajon ezek mennyibe kerülnek kint! Gondold végig, hogy a külhoni léted alatt, hogy fogod kezelni az otthoni helyzeteidet! Úgymond családtag betegsége, otthoni lakás, autós ügyletek, egyéb költségek. Minimalizáld a kockázati lehetőségeidet, ne feledkezz meg a kauciók és az okiratok hitelesítési procedúrájáról se! Kalkulálj egy váratlan hazaút kiadásával, betegség esetén egy orvosi ellátás ráfordításaival és a hivatalos dokumentumok beszerzési díjszabásaival is! Figyelj rá, hogy minimum 3 hónapra elegendő pénzzel érkezz!

Készülj tudatosan a kulturális sokkra!

A kulturális sokk egy teljesen normális krízis, ami idegen országba történő beilleszkedéskor jelentkezhet, különféle testi és lelki tünetekkel járhat. Lehangoltság, indokolatlan feszültség, állandó aggodalom, enerváltság, energiahiány, stb. Ha szeretnéd elkerülni a súlyosabb formák kialakulását, nem árt, ha már a költözés előtt belevágsz a helyi kultúra tanulmányozásába. Ennek nyilvánvalóan az első és legfontosabb területe a nyelvi kérdés, de ennek szenteljünk egy teljesen külön fejezetet! Gyűjts minél több infót az adott országról, tartsd észben, hogy ezt a helyi nyelven a legcélszerűbb megtenni. Így biztosan ömleni fognak a tudnivalók. Kérdezgess itt élő magyarokat, de szedd össze a bátorságodat, és Facebook– vagy Meetup-csoportokban interjúvolj meg kint élő külföldieket és helyieket is. Ápold az itthoni kapcsolataidat, de építsd tudatosan a kintieket is. Az érdeklődési körödnek megfelelően nézz körül a helyi programok között, ha már kint élsz! Ezzel három legyet is üthetsz egy csapásra, hiszen segít megismerni a kultúrát, gyakorolni a nyelvet és megismerni új embereket. Ne szigeteld el magad, irigylésre méltó lehetőségeid vannak!

Tanuld az angolt – always & forever!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, és elég nagy betűkkel leírni a kötelezően kötelezőt! Ha az adott ország nyelvét nem is beszéled, ANGOLUL AKKOR IS TUDNOD KELL, mert magyarul lehetetlen egy idegen országban kommunikálni. Márpedig ez elengedhetetlen. És jó, ha szoktatod magad a gondolathoz, hogy az adott ország nyelvét igenis el kell sajátítanod, ha hosszabb távra tervezel. Rengeteg külföldön élő magyartól hallottam, hogy hiába tanulnak évek óta egy nyelvet, amikor kint a helyiekkel próbálnak kommunikálni, akkor úgy érzik, hogy az akcentus miatt egy kukkot sem értenek. Pontosan úgy érzik, mintha egyszerűen elfelejtették volna a nyelvet. Valamelyest ez is normális, de amúgy direkt előre készülhetsz ennek kiküszöbölésére is. Hogy mivel?

Regionális TV- és rádióadások, YouTube-videók segíthetnek hozzászokni a helyi kiejtés szépségeihez.

Keress egy anyanyelvi gyakorló partnert, beszélgess vele rendszeresen! Ne írjatok, a lényeg a szóbeli kommunikáció, hogy szokd az akcentust.

Iratkozz be egy nyelviskolába, kérj személyre szabott segítséget, koncentráljatok a beszédre.

Kiköltözés után pedig beszélgess mindenkivel, mindenhol, mindig! Szomszédokkal, munkatársakkal, bankossal, boltossal, postással, bárkivel. Emlékeztesd magad folyamatosan: ők arra kíváncsiak, hogy mit mondasz, nem pedig arra, ahogy. Hidd el, néhány hét alatt simán megszokod a helyi akcentust, feltéve, ha ezt a pár hetet emberekkel töltöd, és nem a négy fal között.

Vetted a lapot, hogy a leglényegesebb a nyelv kérdése? Érzed, hogy a beszédgyakorlás a legjobb barátod? Tudod, hogy van egy 100 % beszéd, 0 % könyv módszerrel működő nyelviskola? Nem hiszed el, de még a neve is hozzád beszél, hiszen Speak! Nyelviskola. Nem véletlen egybeesés! Csekkolj be most, és nem lesz problémád a külföldre költözéssel! Ne feledd: Only words that have been told can be understood… (Szóból ért az ember…) Ehhez viszont kulcsfontosságú, hogy beszélj!Az angolod fejlesztésének első lépése, hogy töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This