Ezért szavaz a pénztárcád arra, hogy megtanulj angolul

A nyelvtudás örömforrás. Egy nemzetközi felmérésből az derült ki, hogy a magyarok számára a nyelvtudásnak ez az oldala szinte ismeretlen, vagy legalábbis a többség nem endorfin utánpótlást, sokkal inkább egy véres verejtékkel végigvitt folyamatot lát benne.

Tény, hogy egy nyelv elsajátítása (az angolé is) hosszú, türelmet és kitartás igénylő munkafolyamat, de ha megfelelő segítséggel, ideális körülmények között történik, nagyon korai fázistól rengeteg örömet is tartogat számunkra.

Ezek közül számos dologról volt már szó ezen a blogon, de azt az oldalát még kevésbé feszegettük, hogy vajon miért is éri meg számunkra, ha megtanulunk angolul.

Persze a miért jó és a miért rentábilis között számos átfedést találhatunk, de a nap kérdése ma így hangzik: miért éri meg anyagilag megtanulni angolul?

A diploma előfeltétele

2011 óta a felsőoktatási oklevél kiadásának feltétele a „C” típusú középfokú nyelvvizsga, 2016 óta pedig már a felvételinél is előírják különféle mértékű nyelvtudás meglétét.

Az egyetemet/főiskolát ugyan be lehet fejezni, de diplomát addig nem kaphatunk kézhez, amíg az előírt dokumentumokkal nem rendelkezünk.

Érdekesség, hogy bár a törvény több mint öt éve írja ezt elő, nyelvtudásban még mindig nem sikerült felzárkóznunk, nagyon sokan vannak, akik hónapokkal vagy akár évekkel később kapják meg hiányosságuk miatt a diplomájukat.

Egy 2015-ös felmérés szerint, felsőoktatási intézménytől függően 5 és 60% között változott azoknak a diákoknak az aránya, akiknek a diplomáját vissza kellett tartani.

Ezek a számok különösen abból a szemszögből tűnnek magasnak, hogy az állam ún. diplomamentő program keretében ingyenes nyelvtanfolyamot és nyelvvizsga-lehetőséget biztosított az elmaradásban levő végzősök számára. (A program buktatóiról és a közelgő nyelvvizsga-katasztrófáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Ha még azt is számításba vesszük, hogy azoktól pedig kérhetik az egész felsőoktatási tandíjuk visszafizetését, akik az oktatási idő kétszerese alatt sem tudják megszerezni a diplomájukat, még húsba vágóbbnak tűnik a dolog…

Sok (jó) állás alapfeltétele az angoltudás

Ha álláshirdetés alapján próbálsz munkahelyet találni, már te is szembesülhettél vele, hogy bizonyos munkakörökben előírás a nyelvtudás, egy vagy több nyelvvizsga birtoklása, sőt egyes esetekben szakmai, nemzetközi vagy egyéb speciális papírt is kérhetnek.

Manapság nem ritka – talán a gazdasági válság és az éveken át magas szinten pörgő munkanélküliség és az ebből fakadó bőséges munkavállalói kínálat miatt –, hogy olyan munkakörökben is nyelvvizsgát kérnek, ahol nem is része a feladatkörnek annak használata.

Mindenesetre készülj fel, hogy a marketing, kereskedelem, ipar, szállítmányozás, sőt egészségügy és művészet legtöbb területén az elméleti munkakörökben elvárnak valamilyen papírral tanúsított nyelvtudást.

Ha pedig olyan nemzetközi hátterű céghez pályázol, ahol a munka nyelve az angol, akkor a nyelvvizsga csak a „belépő”: használható és aktív nyelvtudás nélkül labdába sem fogsz rúgni.

Új szakmai világokat nyit meg számodra

Nem írunk arról külön bekezdésben, hogy ha már elnyertél egy állást, elméletben kaphatsz nyelvi pótlékot. Azért nem érezzük úgy, hogy túl nagy hangsúlyt kellene fektetni rá, mert egyrészt ettől „nem fogsz a falnak menni”, másrészt a munkáltatónak lehetősége van eldönteni, hogy megadja-e vagy sem.

Ennél sokkal fontosabb, hogy ha kitanultál egy szakmát, és beszélsz egy vagy több nyelvet, az behozhatatlan karrierelőnyt jelent a számodra.

A külföldi szakmai lapok, weboldalak, online webináriumok, konferenciák, szakmai videók, workshopok révén olyan kidolgozott és speciális szakmai tudásra tehetsz szert, amely a szakma élvonalába repíthet.

A külföldi tapasztalatok, a külhonban elért innovációk vagy éppen átélt kudarcok hordozta tudás – ha elég szorgalmasan böngészed – gyorsabban léptet felfelé a ranglétrán.

Miért? Mert ehetőséget ad, hogy különféle előnyökben részesülj (pl. kiküldetések vagy a külföldi vendégek fogadására, velük való tárgyalásra szakosodás), és ennek eredményét már sokkal inkább érezni fogod a fizetéseden is, mint a nyelvi pótlékot.

Nem is beszélve a sokoldalúbb munkakörrel járó szakmai és személyes élményekről, vagy a networking (kapcsolatépítés) lehetőségeiről.

Egyéni vállalkozóként

Ha saját vállalkozásodat szeretnéd beindítani, érdemes meggondolni, hogy nyelvtudás nélkül milyen kiszolgáltatott leszel.

Akármilyen területen kívánsz is működni, a külföldi, úttörő példák, szakmai és érdekvédelmi szervezetek munkájának nyomon követése, nélkülözhetetlen a piaci sikerhez.

Arról nem is beszélve, hogy a magyar piac nagyon kicsi, így bizonyos méretnél tovább fejlődve óhatatlanul külföldi piacokban kell majd gondolkodnod.

Külföldi tőke bevonzása se történhet meg idegen nyelv ismerete nélkül, sőt Európai Uniós pályázatok esetében is jóval szélesebb körben válogathatsz (és naprakészebb lehetsz), ha birtokában vagy valamilyen nyelvtudásnak.

Egy szó mint száz: a pénztárcád is arra szavaz, hogy tanulj meg angolul. Szerezd meg, de ne állj meg a közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgánál, szerezz használható, magabiztos nyelvtudást, és lépj a következő karrierlépcsőfokra.

Próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, hogy ne csak elméletben tudj angolul, hanem meg merj, tudj és akarj is szólalni angolul. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre itt:

banner_button

Share This