A Black Friday azaz a Fekete Péntek a bolti leárazások nagy napja. Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít, mégis kevesen tudják honnan is ered és miért pont ezen a napon találkozhatunk az akciókkal.

A szokás Amerikából ered, ahol egészen az 1960-as évek óta használják rá a Black Friday megnevezést. De ez a név eredetileg nem a hatalmas, csábító kedvezményekkel és a kecsegtető ajánlatokkal fonódott össze. Hanem egy sokkal idegesítőbb jelenséggel. Így nem is csoda, hogy a fekete szóval jellemezték!

De mielőtt erre kitérünk nézzük meg honnan ered:

Mikor van Black Friday és miért ekkor?

A amerikaiak egyik legnagyobb ünnepe a Hálaadás, ami szorosan összefügg a Black Friday-el. A Hálaadást minden évben november negyedik csütörtökén ünneplik. Ez az USA-ban munkaszüneti nap, amikor szokás szerint összejön a család. Érthetően az utána következő pénteki napot is rengetegen kiveszik szabadságnak.

A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a kereskedelemben ilyenkor indul be a karácsonyi vásárlások szezonja. Ezen a napon tömegek indulnak meg, hogy beszerezzék az ajándékokat.

Az üzletek ezt a vásárlási hullámot szerették volna meglovagolni azzal, hogy elkezdtek november negyedik péntekén (Háladás napja után) óriási kedvezményeket osztogatni. Ez lett a Black Friday azaz a Fekete Péntek.

De miért fekete?

A Wikipédia szerint a „fekete” jelzőt a Philadelphiai Rendőrség aggatta rá erre a napra.

Ezt a nevet nem kedveskedésből kapta, hanem azért, mert a beinduló karácsonyi bevásárlási szezon mindig hatalmas dugókkal, és a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal járt.

A Black Friday név tehát Philadelphiából és a sűrű forgalomból ered. De napjainkban a kereskedők és a média inkább arra utal a kifejezéssel, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

Miért fekete a Black Friday?

Nem mindig éri meg a kedvezmény

Sajnos egyre több olyan esetről hallani, ahol a kedvezmények csak látszólagosak. 🙁 Egyes boltok trükközéssel érik el, hogy a Black Friday ár sokkal alacsonyabbnak tűnjön. Így azért érdemes észnél lenni.

De nyelviskolaként ennél is fontosabbnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb!

Egy angoltanfolyam esetében például semmit nem ér az alacsony ár, hogyha a tanfolyam nem elég hatékony és nem beszédközpontú. Mert így lehet, hogy kedvezményes az óradíj, de évek alatt sem fogunk eljutni a magabiztos nyelvtudásig és a folyékony beszédig.

Így hosszú távon sokkal többe fog kerülni, mintha egy drágább, de valóban működő, a beszédkészségünket fejlesztő tanfolyamra fizettünk volna be. Amivel sokkal rövidebb idő alatt érhetünk el látványos fejlődést.

Mi pont ezért nem szoktunk csilivili Black Friday akciókkal készülni. Tudjuk, hogy a sokkal alacsonyabb áron nem tudnánk ugyanazt a minőséget és hatékonyságot nyújtani. Márpedig ezekből nem vagyunk hajlandóak engedni!

Ha szeretnél megismerni egy valóban eredményes módszert, akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert! Ismerj meg minket egy ingyenes szintfelmérő kitöltése közben:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

 

Share This