Tény, hogy az embereknek számít az ár, ha angoltanulásról van szó. Az olcsóságért viszont borsos árat fizethetünk a végelszámolásnál.

Legyünk őszinték, az olcsónál már csak az ingyenes nyelvtanulásért rajongunk jobban.

Dan Ariely híres csokitesztje igazolta, hogy egy ugyanolyan terméket sokkal jobbnak is tartunk, ha ingyen kapjuk, mintha fizetnünk kellene érte. Tehát nemcsak olcsóbbnak, hanem hatékonyabbnak, finomabbnak, szebbnek, kényelmesebbnek stb.

Ezért brutálisan népszerűek az ingyenes nyelvtanulási lehetőségek, amikkel tele van a net és ezért az egyik leggyakrabban hallott kifogás az ügyfélszolgálatunkon, hogy „túl drága” a tanfolyam.

A probléma csak az, hogy ingyenes online leckékből még soha senki nem tanult meg angolul (ha működne ez a megoldás, nem lennének nyelviskolák és a több ezer magántanár is új munka után nézhetne) és ugyanezért nem működnek az ingyenes, államilag támogatott tanfolyamok sem.

Most talán azt gondolod, hogy nem fair az ingyenes és az olcsóbb nyelvtanulási lehetőségek közé egyenlőségjelet tenni, az ár pedig nagyon is számít, és igazad is van.

Az árérzékenység nem mindig rossz dolog, hiszen megóv minket a pénztárcagyilkos döntésektől. Egy bizonyos pont után viszont, amikor az árcédula kizárólagos döntési szemponttá válik, nettó „öngyilkosság”.

Ezért tudom, hogy nem csak az ár alapján döntesz

Mindenki szeretné a legokosabban elkölteni a pénzét, amiért megdolgozott. Ez természetes.

Mégis jó okom van azt feltételezni, hogy az élet más területein te sem kizárólag ez alapján döntesz.

Egyrészt ott van az impulzusvásárlás jelensége, amikor egy boltba belépve kiszúrsz egy terméket és elfog az érzés, hogy „ez kell nekem”. Nem tervezted, hogy veszel valamit, de megláttad, megszeretted, megvetted. (Erre építenek a marketingesek vagy a boltokat okosan berendező dekoratőrök).

Lefogadom, hogy az életed során legalább egyszer veled is megesett már, miközben úgy gondolsz magadra, mint akire nem hatnak a reklámok. (Szeretnélek megnyugtatni, így vagy úgy, de mindenkire hatnak.)

Másrészt, ha kizárólag az ár alapján vásárolnánk, akkor mindenki egyforma lakásban lakna, egyforma kínai cipőben járna, egyforma autóval menne munkába, ugyanott nyaralna és ugyanannyiért ebédelne a strandon. Mivel nem ez a helyzet, lennie kell itt még valaminek.

Talán közelebb léphetünk az igazsághoz, ha azt mondjuk, nem kizárólag az ár, hanem az ár-érték arány alapján vásárolunk.

A mérlegelés során az ár mellett szerepet játszanak olyan tényezők is, mint a minőség, a kényelem, a megbízhatóság, a hosszútávú előnyök, az önkifejezés, az ízlés vagy a státuszszimbólumokhoz való viszonyunk (és még ezer más dolog).

Vagyis már nem az a kérdés, hogy olcsó vagy drága az adott termék vagy szolgáltatás, hanem az, hogy mennyit ér meg nekünk.

Ez ugyanúgy igaz a nyelvtanulásra, mint az autó- vagy ingatlanvásárlásra (erre mindjárt visszatérünk egy példa erejéig).

A lényeg, hogy ha kizárólag az árcédulát lesed és minden más tényezőt kizársz a döntéshozatali mechanizmusból, amikor nyelvtanfolyamot keresel magadnak, könnyen belefuthatsz láthatatlan csapdákba, amik hosszú évekre vethetik vissza a fejlődésedet.

Már csak azért is, mert hiába szeretnéd megspórolni, a nyelvtudásnak „egységára” van.

A nyelvtudásnak ára van (csak az a kérdés, mikor fizeted meg)

Képzeld magad egy lakásvásárló helyzetébe.

Összegyűjtötted a pénzt, a fejedben már nagyjából körvonalazódott, hogy milyen ingatlan lenne számodra megfelelő, kinézted a környéket, a fejedben pedig összeállt a tökéles lakás alaprajza.

Indul a vadászat. Felmész valamelyik ingatlanos oldalra, beírod a paramétereket és elkezded görgetni a szinte végtelen mennyiségű találatot.

Találsz olcsót és drágát, régit és újat, erősen felújítandót és újépítésűt, teljesen felszereltet és olyat, ahol csak a falak állnak.

Melyiket választod?

Egy ideális világban nyilván a kulcsrakész mellett döntesz, ami azonnal költözhető és tökéletes.

Ha viszont nincs meg a szükséges tőkéd, két lehetőséged van: kompromisszumot kötsz és egy olcsóbb, de rosszabb állapotú ingatlant veszel, amire később még tutira költened kell, vagy kölcsönkérsz a banktól (szerencsésebbek aputól, anyutól, kanadai nagybácsitól) és kicsit tovább nyújtózkodsz, ameddig a takaród ér azzal, hogy hosszabb időre elnyújtod a fizetést.

A nyelvtanulás szerencsére sokkal kevésbé tőkeigényes befektetés, mint az ingatlanvásárlás, ezért ritkán fordul elő, hogy ilyen döntési helyzet elé kerülj, a szituáció mégis ismerős lehet, ha a megfelelő angol tanfolyam kiválasztásáról van szó.

A magasabb árkategóriájú tanfolyam ideális esetben kulcsarakész.

Nem kell „felújítanod” és később sem kell „hozzányúlnod”, vagyis minden szükséges eszközt megkapsz ahhoz, ami a sikeres tanulási folyamathoz kell.

Logikusan felépített, gyakorlatias, beszédcentrikus tantervet, hatékony módszert, felkészült, képzett tanárokat, a haladásodat támogató extrákat, odafigyelést és törődést.

Neked mindössze tollra, papírra, nyitott fülre és kitartásra van szükséged.

Ezzel szemben az „akciós tanfolyam”, bár első ránézésre olcsóbbnak tűnik, telis-tele van rejtett költségekkel.

Vedd meg hozzá ezt a könyvet és munkafüzetet. (Milyen szerencse, hogy a nyelviskola ügyfélszolgálatán azonnal beszerezheted).

Szükséged lesz szótárakra és hanganyagokra. (Ismét csörög a kassza a recepciós pultnál.)

Mivel a tanfolyami alkalmak jelentős része házi feladat javítással, listening gyakorlatokkal, nyelvtani magyarázatokkal telik és nem jut idő a szóbeli gyakorlásra, ezért különórákat vagy Skype leckéket is veszel, ahol végre beszélhetsz is. (Megint vékonyabb lett a pénztárcád.)

Mire minden „kiegészítőt” megvettél az alaptermékhez (angol tanfolyam), nagyjából ugyanott vagy, mintha eleve a jobb ár-érték arányú nyelvtanfolyam és nem a „kuponos megoldás” mellett döntöttél volna. Van egy „régi ingatlanod”, amire annyit költöttél, mintha eleve az „újépítésűt” vetted volna meg.

Nem is beszélve arról, hogy milyen további veszteségeket kell leírnod, ha „akciós tanfolyamot” választasz.

Milyen extra árat fizetsz az olcsó nyelvtanfolyamokért?

Nemcsak a pénzedet égetheti el fölöslegesen egy akciós nyelvtanfolyam.

Az olcsó árral kéz a kézben járó silány minőség évekre, évtizedekre veheti el a kedvedet a tanulástól.

A rosszul fizetett tanárok lélökölő órái, a közoktatásból importált hatástalan módszerek és a megfelelő szakmai háttér (továbbképzések, konzultációk, minőségbiztosítás stb.) hiánya miatt a hagyományos nyelviskolák híresen gyengén teljesítenek az eredményességi „teszteken”.

Jó példa erre, hogy amíg a Speak! Nyelviskolában a tanfolyamot kezdő diákok több mint 90%-a sikeresen befejezi a megkezdett kurzusát (és azonnal folytatja a tanulást a következő szinten), más szolgáltatóknál majdhogynem fordított az arány: 10-ből 7-8 ember egyszerűen „eltűnik” menet közben a tanteremből.

Ami igazán szomorú, hogy az állami fejkvótákból és pályázati pénzekből élő konkurenseink tekintélyes részét – tisztelet a kivételnek – ez nem is nagyon érdekli, hiszen akkor is pénzüknél vannak, ha te lelkiismeretesen végigcsinálod a tanfolyamot és akkor is, ha nem.

Az arcipirítóan magas lemorzsolódási arány személyes szinten kudarcként fog jelentkezni.

Tapasztalataink szerint azok a diákok, akik korábban más, hagyományos módszerekkel tanító nyelviskolákban „tanultak”, 5-6 év után szánják rá magukat újra a tanulásra (és akkor is tele vannak bizalmatlansággal, ami teljesen érthető).

A rossz minőségű, hatástalan, akciós nyelvtanfolyamok felerősítik benned az angoltanulással kapcsolatban korábban szerzett negatív élményeidet, rossz tapasztalataidat és nem visznek közelebb a megszólalástól való félelmed legyőzéséhez. Megoldást ígérnek, mégis (újabb) bukást hoznak.

Pedig a piaci alapon működő nyelviskoláknak éppen a kudarc körforgásának megtörése lenne a feladata, nem az, hogy a közoktatás nyelvtanulási hajótöröttjeit kitegyék egy újabb lakatlan szigetre.

A futószalagon érkező kudarc mellett a pocsék nyelvtanfolyamok hatalmas időveszteséget jelentenek számodra, hiszen a célod (aktív, magabiztos, kommunikációképes nyelvtudás) szempontjából fölöslegesen ülöd végig ezeket a 60-100-120 órás tanfolyamokat.

Nem csoda, hogy az embernek szinte már az az érzése, hogy képtelenség jó nyelviskolát találni Magyarországon.

Ahol a pénzed, ott a figyelmed

Végül nézzük meg, miért hatékonyabbak a reális piaci árú (1300-2000 Ft-os óradíjjal) tanfolyamok az akciós kurzusoknál pusztán a magasabb ár miatt.

Belegondoltál már abba, hogy az európai összevetésben is magasnak számító kötelező óraszámok ellenére miért teljesítenek a gyerekeink gyalázatosan a nyelvtanulási felméréseken?

Nyilván a 20. században ragadt tanárképzés, a módszertani elmaradottság, a beszéd hiánya és a rendkívül heterogén csoportok (egy osztályban akár 6-8 különböző tudásszintű diák tanul együtt) jelenti az egyik logikus magyarázatot.

De csak részben. Talán még ennél is súlyosabb faktor a diákok motivációjának teljes hiánya.

A legfrissebb felmérések tanúsága szerint a fiatalok nem csak nem tudnak, már nem is akarnak megtanulni angolul. A 15 és 30 év közöttiek 38%-ának esze ágába sincs idegen nyelvet tanulni, ami Európában a legmagasabb arányú elutasítottság a nyelvtanulással szemben.

Ennek az az oka, hogy egyrészt a közoktatás egyszerűen képtelen átadni az üzenetet, hogy az angol nem egy sima tantárgy, hanem a karrierépítés, az álmok megvalósításának eszköze.

Másrészt iskolai környezetben értelemszerűen hiányzik az anyagi érdekeltség is, hiszen a diákok, szülők közvetlenül nem fizetnek a nyelvtanulásért.

A magántanárokkal vagy nyelviskolákkal szemben viszont ugyanezek a diákok és szülők már teljes joggal komoly elvárásokat támasztanak, hiszen anyagi érdekük (is) fűződik a sikerhez.

A magasabb ár tehát nemcsak azt garantálja, hogy hatékony módszerrel, homogén környezetben és profi edzők segítségével tanulhatod a nyelvet.

A magasabb ár a garancia arra, hogy te is jobban akarod majd a sikert, motiváltabb leszel a tanulásra, hiszen saját jól felfogott érdeked az, hogy ne dobd ki az ablakon a kurzus díját.

Minél magasabb egy nyelvtanfolyam ára (nyilván ésszerű felső határig), annál magasabb elvárásokat fogalmazhatsz meg a szolgáltatással szemben és annál nagyobb felelősséget vállalsz majd te magad is a tanulásodért.

Ezért nem érdemes akciós nyelvtanfolyamokkal kísérletezni

Egy akciós angol nyelvtanfolyammal sokat kockáztatsz és nagyon keveset nyerhetsz.

A nyelvtanulásban a siker képlete ez: jó minőségű, reális áron kínált szolgáltatás (jó módszer, jó tanár) + motivált, a haladásáért felelősséget vállaló diák = angolul beszélő ember.

Minden más csak duma és lehúzás.

Ha kíváncsi vagy rá, hol tartasz az angollal (és milyen lépéssorozattal juthatsz el a magabiztos nyelvtudásig), akkor jelentkezz be ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérőnkre:  

button

Share This