5 ingyenes e-nyelvtanulási lehetőség

Tedd el a pénztárcádat. Miután végeztél ezzel a cikkel két választásod lesz: vagy tovább hajtogatod a vesztesek mantráját („nincs pénzem angolul tanulni”), vagy megragadod a lehetőséget és belevágsz a nyelvtanulásba.

„Nincs pénzem angolul tanulni”

Ha minden ilyen üres kifogásként bedobott mondat után kaptam volna 100 Ft-ot attól, akivel éppen telefonon, vagy személyesen beszéltem, ezt a blogbejegyzést most valaki más írná helyettem, mert 28 évesen a nyugdíjas milliomosok gondtalan életét élném.

[Miért üres? Mert 10-ből 9 esetben jól öltözött, saját autóval érkező, vagy felsőkategóriás okostelefont szorongató ember szájából estek ki ezek a szavak. Lehet, hogy tényleg felvetem Józsinak és Péternek, hogy vezessük be ezt a „kamu kifogás = 100 Ft büntetés”-dolgot a Speak!-ben. Ki tudja, talán belemennek, és jövő ilyenkor küldhetek nektek egy üdvözlőlapot a saját karibi szigetemről.]

Tény, hogy a tanulásnak ára van. 2017-ben viszont bosszantóan szűklátókörűnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ne ismerje fel azokat az ingyenes nyelvtanulási lehetőségeket, amik ott vannak az orra előtt.

Feltéve, ha tényleg a pénz az egyetlen akadály. Mert amikor azt mondtam, hogy a tanulásnak ára van, akkor én elsősorban nem a pénzről beszéltem.

Sokkal inkább az időről, amit egy kemény munkanap után is bele kell rakni a tanulásba, vagy azokról a kellemes időtöltésekről, amiket piros tollal húzhatsz ki a naptáradból a szótanulás, vagy házi feladat-írás oltárán áldozva.

Ezért a mai bejegyzés nem a kifogás-királyoknak és királynőknek szól.

Hanem azoknak, akik tényleg nem engedhetnek meg maguknak egy 70-90 ezer forintos tanfolyamot, viszont valóban meg akarnak tanulni angolul.

Nektek mutatok 5 olyan ingyenes online „angol tanfolyamot”, amivel elkezdhetitek fejleszteni a nyelvtudásotokat, hogy amikor összegyűlik a pénz egy offline kurzusra, ne a legelejéről kelljen kezdenetek a tanulást.

Vágjunk is bele.

1) BBC Languages

http://www.bbc.co.uk/languages/

A BBC 40 különböző nyelven kínál ingyenes és professzionális nyelvtanulási lehetőséget a gyorstalpaló tanfolyamoktól (quick courses) kezdve a teljes körű, több tíz, akár százórás modulokból álló kurzusokig.

A gyerekek éppúgy otthonosan mozoghatnak ebben a „nyelvtanulási édességboltban”, mint azok a felnőttek, akik alternatív, vagy éppen hagyományosabb módszerekkel szeretnének tanulni.

Hírek, cikkek, könnyített olvasmányok, podcastek, videók, nyelvtani tesztek és válogatott szólisták (szinte) végtelen tárháza ez az oldal, amelyet itthon leginkább a nyelvtanárok használnak órai felkészüléshez. De ki mondta, hogy neked tilos a belépés?

Bár az oldalt egy ideje már nem frissítik, még így is évekig tarthat mire totálisan kiaknázod ezt a kincsesbányát.

2) Effective Language Learning

http://www.effectivelanguagelearning.com/

Miért került fel egy olyan oldal a mai listánkra, amely csak kínai, francia, spanyol, olasz és német tanfolyamokat tartalmaz?

Mert egyrészt az idegen-nyelvtanulás nem áll meg az angolnál, másrészt középfokú angoltudás környékén ez az oldal lesz a csodafegyvered.

Kezdd a „Language Guide” szekcióval, amely a célnyelvek hátterét, az angollal való kapcsolatuk erősségét, a közös kulturális pontokat tárja fel, és nehézség alapján rangsorolja neked a megtanulni vágyott nyelveket.

Ha a „Language Learning Tips” menüpontra kattintasz, akkor 17 módszert ismerhetsz meg, amivel a legtöbbet hozhatod ki az online tanórákból. Ezeket a technikákat (pl. immerzió, a popkultúra felhasználása a nyelvtudás elmélyítésére, gyakori hibák kikerülése, a tananyagok fogyasztható méretre darabolása stb.) pedig más (ingyenes) online tanulási rendszerek használata során is alkalmazhatod.

A fizetős e-learning iránt érdeklődőknek létrehozott felületen (Language Course Reviews) pedig egy kifogástalan összefoglalást fogsz látni a piacon jelenleg elérhető összes szoftverről és platformról.

3) LanguageGuide.org

http://www.languageguide.org/

Ezen az oldalon 25 nyelven találsz ingyenes szókincsfejlesztő leckéket, amelyekhez szabadon elérhető hanganyagok is tartoznak.

A mini-podcastek remek lehetőséget adnak arra, hogy ne csak a szókészletedet bővítsd, hanem a kiejtésedet is fejleszd, ami nélkülözhetetlen a sikeres és magabiztos kommunikációhoz.

A hangfájlok mellett a szólistákhoz csatolt képek is segítik a tanultak „beégetését” (vizuális típusok, szevasztok), a tananyagokat pedig tudásszintre bontva érheted el, amit saját magadnak állíthatsz be.

A gyakorlófeladatokkal időről időre tesztelheted, hogy mi ragadt meg, és min kell még dolgoznod. Jó hír, hogy angol és a francia nyelvtanfolyamok a szókincslisták mellett ’grammar’ és’ reading’ leckéket is tartalmaznak.

Összességében ez az oldal egy olyan feltáratlan olajmező, amelyre örökös kitermelési jogot kaptál, és még az eszközökért sem kell fizetned.

4) MyLanguages

http://www.mylanguages.org/

Jiddis, urdi, walesi, izlandi, vagy magyar? Ez az oldal a „kis nyelvek” paradicsoma, ahol persze nem csak a különleges, hanem a világnyelvek (angol, kínai, spanyol, japán, francia stb.) tanulására is sok lehetőség kínálkozik.

Ezen a felhasználóbarát, átlátható, könnyen navigálható oldalon a baloldali menüsáv a legértékesebb erőforrásod.

Itt szinte mindent megtalálsz az adott célnyelvről, legyen szó számokról, napokról, ételekről, állatokról, leggyakrabban használt kifejezésekről, vagy akár az adott nyelven szóló online rádióról.

Ha csak most kezded az angoltanulást, akkor bátran használd az oldalt, és ne felejtsd el kipróbálni a játékos teszteket és a letölthető hanganyagokat is mentsd le a telefonodra.

5) Open Culture

http://www.openculture.com/freelanguagelessons

Ez az oldal gyakorlatilag egy linkgyűjtemény, amely több különböző weboldalon, Youtube-csatornán, iTunes-os audiofájlon és alkalmazásokon keresztül, 48 különböző nyelven nyújt leckéket.

Itt aztán tényleg nem számít, hogy milyen tanulási technika iránt érzel vonzalmat, biztosan megtalálod a számításodat.

Az angol a jobban preferált nyelvek között van, a kurzusokat ABC sorrendbe rendezi a platform, és kimeríthetetlen tudásanyagot szívhatsz magadba, hiszen az oldalon koplett magazinok, e-book-ok, hangoskönyvek, tankönyvek, filmek, előadások, képek, videók és zenék érhetők el.

Ha nem csak a nyelv, hanem a nyelv mögött meghúzódó kultúra, vagy történelmi háttér is érdekel (és kellene, hogy érdekeljen), akkor ezt az oldalt mentsd el a kedvencek közé.

Végezetül két dolog

Az első, hogy most megajándékozunk „31 szó, ami öt éve még nem szerepelt a szótárban” c. exkluzív anyagunkkal, mert elolvastad ezt a cikket. (Klikk a címre, és töltsd le gyorsan.)

A második, hogy kizárólag online nem fogod elérni az angoltanulással kapcsolatos célodat. 

Ha komolyan gondolod a nyelvtanulást, komoly cél vezérel, akkor van egy ajánlatom számodra. Oszd meg velünk, hogy mi motivál a tanulásra, iratkozz be hozzánk 2017. szeptember 1. és december 1. között, majd számolj be róla, hogy a 100% beszéd, 0% könyv módszerünkkel mennyivel jutottál közelebb a céljaid eléréséhez.

Miért? Mert, ha tényleg nem pénzkérdés a tanulás és ezt megteszed, akkor megnyerheted a kihívásunk fődíját, az ajándék 60 órás tanfolyamot.

Ha készen állsz, akkor kattints a gombra, jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és nyerd meg a fődíjat:

banner_button

Share This