Online angol? Miért is ne?!

A netről tájékozódunk. Emaileket írunk a barátainknak, az ügyfeleinknek, a tanulmányi osztálynak, a közös képviselőnek. Naponta osztunk meg magunkról valamilyen információt a Facebookon, a Twitteren, vagy az Instagramon az ismerőseinkkel. Skype-on tartjuk a kapcsolatot az Angliába áttelepült családtagjainkkal. A világhálón diktáljuk be a vízóra állását és a csekkjeinket is a Díjneten, vagy mobilalkalmazáson keresztül fizetjük be. Online foglalunk szállást és repülőjegyet a családi nyaraláshoz, és netbankolunk, amikor karácsonyi ajándékot, könyvet, vagy múzeumi belépőt veszünk. A nap 24 órájából egyre több időt töltünk online és egyre több mindenre használjuk a netet. Jogos a kérdés: a 21. században miért ne tanulhatnánk meg online angolul? Ma arra keressük a választ, hogy vajon tényleg az online angol tanulásé-e a jövő.

shopping-online-angol

Egyre több olyan érdeklődő keres minket, aki online szeretne szintfelmérőt kitölteni, letölthető tesztek, nyelvkönyvek, segédanyagok után érdeklődik, online tanfolyamot venne, vagy Skype-óráka szeretne járni. Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy mi nem foglalkozunk online angol oktatással, mert nem ez a profilunk.

De miért nem? Ha technológiai fejlődés révén egyre több napi feladatot tudunk a cybertérben elvégezni, elintézni, akkor miért pont a nyelvtanulás a kivétel?

Mert vannak dolgok, amik csak „offline” működnek. 20 éve vagyok a pályán tanárként, az elmúlt 2,5 évet ebből egy angol nyelviskola vezetőjeként töltöttem, és ez idő alatt több ezer nyelvtanulóval kerültem kapcsolatba.

Mégsem találkoztam akár egy olyan emberrel, aki kizárólag online megtanult volna angolul. Ez a személyes tapasztalat legalább olyan fontos, mint azok a szakmai szempontok, amik az online angol kizárólagos alkalmazása ellen szólnak.

Meggyőződésem, hogy az online angol tanulási rendszerek jelentős része jó szándékú, fontos és hasznos KIEGÉSZÍTŐ ESZKÖZE lehet a nyelvtanulásnak.

A Quizlet, a Word Search, vagy más interaktív szótanuló alkalmazások remek lehetőséget teremtenek a megtanult kifejezések gyakorlásához, de önmagukban nem vezetnek eredményre. Azok az online angol tanulási rendszerek, amik leckéről leckére vezetik a diákokat, hasznos segítséget nyújthatnak az írásbeli nyelvhasználat, vagy a tanult szerkezetek beégetésében, de alkalmatlanok arra, hogy a nyelvhasználat teljes spektrumát lefedjék. Hiszen hiányzik belőlük a nyelvtudás szíve, a kommunikáció.

A Speak!-ben azért nem foglalkozunk online angol tanítással, mert kommunikálni akarjuk megtanítani a diákokat. Azt látjuk, hogy a nyelvtanulók 85-90%-ának fizikai fájdalmat, vagy legalábbis komoly nehézséget okoz a beszéd, az angolul való megszólalás. Angolul kommunikálni, beszélni pedig csak beszéd közben lehet megtanulni.

Kitölthetsz ezeregy online angol tesztet, vagy lejátszhatsz több száz kört valamelyik alkalmazással, de a javító sablonok és a szoftverek mögötti programnyelvek nem fognak hozzád szólni. Nem fogsz tőlük eltérő akcentusokat, kiejtéseket hallani és a legjobb szándékaik ellenére sem tudnak veled emberi kommunikációt kezdeményezni.

online-angol

A Speak!-ben nem a haladás ellenségei, hanem a hatékonyság barátai vagyunk. Arra a meggyőződésre és szakmai alapra építettük fel a módszerünket, hogy a nyelvtanulás leghatékonyabb formája az ember és ember közötti kommunikáció. Nem gondoljuk, hogy ez kizárólag a nyelvtanulás, vagy az angol oktatás világára igaz (nyilván sok más területet is felsorolhatnánk még), de itt megkerülhetetlen. Ezzel a megközelítéssel tudjuk garantálni azt, hogy amikor szembejön az utcán a nagybetűs Éles Helyzet, akkor nem fogsz lefagyni, mint egy régóta nem frissített szoftver, vagy alkalmazás a telódon.

Lehet, hogy a közeljövő technikai fejlesztései áttörést hoznak majd az online angol tanulásban is és talán eljön a beszélő robotok, vagy élőbeszédben kommunikáló appok korszak. Addig is, mi maradunk a kaptafánál és megtanítunk angolul beszélni.

Share This