Kép forrása: jcstudio – freepik.com

Mi is a kultúra? Talán legegyszerűbben úgy lehetne megfogalmazni, hogy mindaz, ami egy adott személy viselkedését, illetve a környezetébe történő beilleszkedését meghatározza. Amit mindenki tud egy konkrét közösségi csoporton belül. A társadalmi intézmények és normák, a tradíciók, az értékek, a hiedelmek rendszere. Az a komplex egész, amely magába foglalja a tudást, a társadalmi magatartást, a hitet, a művészetet, a jogot, a nyelvet, az erkölcsi szokásokat. A különböző kultúrákat általában a földrajzi határok különítik el. Ez azért kulcsfontosságú, mert előirányozza az evolúciós identitásunkat, egyedülállóvá tesz minket a nagyvilágban. Az adott régióba történő születés hajszálpontosan meghatározza a regionális kultúránkat, ami az alfája és omegája annak, amilyenné válunk. Vajon mi az angolszászok kulturális öröksége? Mik a lehengerlően jellegzetes brit szokások, amiktől imádnivalók?

Biztos vagyok benne, hogy a rezzenéstelen pókerarc és a tea iránti, kvázi öröklődő érzelmi kötelék most mindenkiben bevillant, ugye? Mondhatjuk, hogy nemes egyszerűséggel az a tudat tesz angollá egy angolt, hogy egy csésze tea minden helyzetben és bármilyen problémát orvosol. Így nincs is szükség másra, csak jöjjön az 5 órai „teatime”, és „it’s fine, everything is fine”. A világon dobogós teafogyasztó országként a britek évente hatvanmillió csésze teát fogyasztanak, ez egy emberre vetítve csaknem kilencszáz bögre Earl Grey. És hogy hogyan isszák? Naná, hogy erősen, egy csipet tejjel és cukor nélkül. Ha kíváncsi vagy az angolszász kultúra kicsit komolyabb nézőpontjára is, akkor átirányítunk a Wikipedia az Egyesült Királyság kultúrájáról szóló bejegyzésére, mert mi az elkövetkezőkben kicsit könnyedebb vizekre evezünk.

Az angol humor

Ha ismered a Monty Pythont, Mr. Beant, Jeeves és Woostert vagy Punch és Judyt, akkor tudod, milyen az angol humor. Zseniális! És megosztó. Mondhatjuk, hogy kétféle embertípus létezik: aki szereti, és aki nem. Megszeretni az idő múlásával is meg lehet, de kiszeretni belőle sosem, mert aki egyszer ráérez az ízére, az örökké a rabja marad. Jellemzői a fanyarság, a teljes abszurditás és az áttételes utalások tömkelege, ami egyértelműen az angol nyelv bőséges árnyaltságából ered. Tény, hogy a brit humort száz százalékosan csak egy ízig-vérig angol értheti, hiszen más nyelvek szóviccein, valóban nem teljesen magától értetődő nevetni. Viszont nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy végtelenül kifinomult módja a nyelvtanulásnak, amikor a rekeszizmaidat is bevetve okulsz. „Why did the motorcycle stop? It was two tired.” Hogy is van ez: Miért állt meg a motor? Két kereke volt. Haha, ultra vicces, ja, nem… De nézzük csak: az angolok a two-t too-nak ejtik, ami annyit tesz: túlságosan. A tired, azaz a kerék pedig pontosan ugyanúgy hangzik, mint a fáradt jelentéssel bíró tired. A szóvicc másodjára tehát: a motor azért állt le, mert túl fáradt volt. Soooo funny, isn’t it? A másik irigylésre méltó tulajdonságuk, hogy tudnak és szeretnek nevetni önmagukon. Nagy érzelmi intelligenciára vall az öniróniaszintjük. Hiszik, hogy aki képes kacagni a saját baján, az biztos, hogy mentálisan egészséges. Szerinted lehet rájuk azt mondani, hogy sótlanok?

Az angol modor

Ha már jártál Angliában, bizonyára szembesültél azzal, hogy a britek rendkívül udvariasak. A legtöbb mondatuk kötelező és elhagyhatatlan eleme a kérem és a köszönöm. Illetve rendre elnézést kérnek mindenért, még azért is, aminek kimeneteléhez nem sok közük van. Anglia nem egyszerű társadalom, hisz a britek mélységesen hagyománytisztelők, még a liberálisabb rétegekben is. A híres angol modor és kiállás pedig nem csupán elsajátíthatatlan egy külföldi számára, de eszméletlenül nehéz úgymond lekódolni, értelmezni a stílusukat. Az angolos távolságtartás és merevség szinte minden pillanatban érezhető a levegőben. Minden áldott nap szívélyesen megkérdezik, hogy érzed magad, de a válaszodra nem igazán kíváncsiak. Csak az illem és előzékenység mindenekelőtt! Persze utána át is térnek az időjárás elemzésére, és csodák csodájára az esetek többségében esik az eső. Kimondottan tabu téma náluk a fizetés témája, valamint a vagyontárgyak értéke, így ha jót akarsz, eszedbe ne jusson felhozni ezeket! A modern társadalmi kritériumok manapság egyre inkább háttérbe szorítják a true gentleman style-t, mert sarkalatos kérdéskörnek tekintik a hölgyek egyenrangú félként történő kezelését.

A királyi család

A királyi család tagjai iránti rögeszméjük és kultikus rajongásuk is meghatározó eleme annak a listának, ami hűen visszatükrözi, mitől brit egy brit. Imádják a hazájukat, megszállottan büszkék mindenre, ami Nagy-Britanniával vagy a Buckingham-palotával összefüggésbe hozható. Fontos számukra a szigetország kulturális vonzereje, illetve az ott élők irigylésre méltó életmódját demonstráló összkép. Az Egyesült Királyság a világ legrégebbi demokráciája és egyben alkotmányos monarchiája, amin soha és semmilyen körülmények között nem eshet csorba.

Brit akcentus

„If I had a British accent, I’d never shut up.” Azaz ha brit akcentusom lenne, sosem fognám be a számat! Csodaszép nyelv, magával ragadó akcentus. Bizonyára nem vagyok egyedül azzal, hogy imádom Sir David Attenborough természetfilmjeit, és nem pusztán a látvány miatt. A jól ismert, puha hang, a szofisztikált brit akcentus minden alkalommal rabul ejt, lebilincsel és elvarázsol. Gyakorolnád egy kicsit ezt a kiejtést? Gareth Jameson színész és beszédtechnikai szakértő megmutatja, hogyan kell brit akcentussal beszélni.

Történelem és irodalom

A szigetország jelentős etnikai és kulturális központ, amely gazdag történelemre tekinthet vissza. Anglia jó néhány épülete jóval régebbi, mint az Egyesült Államok alkotmánya, sőt olyan régóta létezik, hogy története legendává vált. Említsük meg Arthur királyt, Robin Hoodot, Hasfelmetsző Jacket, valamint a töménytelen tündért, sárkányt és driadát, akik brit földön leltek otthonra. És persze nem maradhatnak ki az ír kocsmák, a kimondhatatlan nevű és csodaszép walesi tájak és a skót várak. Továbbá az irodalmi óriás, William Shakespeare és az őt imádó Jane Austen ikonikus alakjai is az angolszász kultúrát erősítik.

A mindennapi élet

Persze, hogy a hétköznapi létben is egy halom szokatlan és bizarr dolgot produkálnak, de mik is ezek? Baloldali közlekedés, keverő csaptelep hiánya (merthogy náluk külön csapból folyik a meleg és a hideg víz), és akkor a fura konnektorokat még nem említettük. Persze a villanykapcsoló is pont fordítva működik, és a mértékegységek terén is simán problémákba ütközhetünk náluk. Szerintük a mi tízes számrendszerre épülő mérési technikánk is egy óriási balgaság. Imádnak esőben grillezni. Simán belefér egy ital ebéd előtt. A kerítés feletti, szomszédokkal vívott óriási pletykapartik szerelmesei. Rokonszenveznek a dolgok utolsó pillantig történő halogatásával, és csúnyán elhíresültek a lerészegedési szokásaik kapcsán. Ja, és nem fáznak. Egyszerűen, sztereotípiák nélkül, nem érzik a hideget. 5 fokban flip-flop papucs? Rövidnadrág kabáttal? Ki érti ezt? Őrületes vásárlási lázban égnek. All the time. Adakoznak és adománygyűjtéseket szerveznek profikat meghazudtoló módon, szeretik felkarolni a hátrányos helyzetű embereket. Favorizálják a sorozatokat és a sütis gasztronómiai műsorokat. Szerények és a végtelenségig megszállottak az otthonaik rendezettsége kapcsán. És apropó! Tengerpart, süt a nap. Megvan a sápadt brit, aki szinte tetőtől-talpig beöltözött? No comment. Könnyűszerrel szerethetőek, és a zenéik szenzációsak. A brit invázió megadta nekünk a The Rolling Stonest, a The Beatlest, és a The Whot. Az Egyesült Királyság megosztotta velünk Sting, a U2, Amy Winehouse, Leona Lewis és a Coldplay zenéit. És a sport? Istenítik a focit, élnek-halnak érte, de megvesznek a rögbiért és a krikettért is. És nem beszéltünk az élénkpiros telefonfülkékről, James Bondról, a Miniről, az Aston Martinról, a Bentleyről és még a végtelenségig sorolhatnám.

Kedvet kaptál egy kis angolozáshoz? Nem csodáljuk! A Speak! Nyelviskola által képviselt 100 % beszéd, 0 % könyv megközelítés utat enged a beszédkészséged gyors fejlődésének, mivel ez a módszer egy végtelenül egyszerű alapelvre épít: angolul beszélni kizárólag beszéd közben lehet megtanulni! Egyetértesz? Akkor, nincs is más dolgod, mint becsekkolni hozzánk egy ingyenes online angol szintfelmérőre, ami után felhívunk, átbeszéljük és adunk pár ötletet az angolod fejlesztéséhez.

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This