Kép forrása: pvproductions – freepik.com

A húsvét a keresztény világ egyik legrangosabb ünnepe világszerte. Jézus feltámadásának állít emléket, de valójában még ennél is régebbi gyökerekre vezethető vissza, kollektív értelmezésben az új élet kezdetének ceremóniája. Nem véletlen az időzítése sem: a tavasz, vagyis a kikelet egyik jelentős eseménye. Mozgóünnepként minden évben eltérő napokra esik, erről a későbbiekben még ejtünk pár szót. Az összes jellegzetes előkészületével és hagyományával egyetemben minden európai országban egy picit más módon celebrálják. Egyesek tűzijátékkal, mások tánccal, és légy résen, az angol nők egy cseppet sem vennék jónéven, ha egy vödör hideg vizet öntenél a nyakukba. De vajon milyen húsvéti tradíciók élnek az angolszász nyelvterületeken, és hogy néz ki a brit Easter Bunny?

Ha már a húsvéti nyuszinál tartunk, akkor van is egy vele kapcsolatos angol babonánk. Úgy tartják ugyanis az Egyesült Királyság régióiban, hogy a Holdat szimbolizálja, merthogy a tapsifüles szeme az égitesthez hasonlatosan sosem csukódik le. Furcsa egy mendemonda, nem? Őszintén szólva soha nem értettem a nyúl és a húsvét kapcsolatát, és akkor még nem hoztuk be a képbe a tojást, de ezt most hagyjuk is. Szóval, jobban belegondolva a húsvét/nyúl/Hold zónába, a már említett újjászületés lesz a közös halmaz. A szaporasággal összefüggésben legtöbbször ezt a kis élőlényt emlegetjük. A termékenység és ez által a folyamatos megújulás másik jól ismert ikonja pedig a már szintén szóbahozott égitest a Hold. A Hold az ismert jojóeffektussal élve minduntalan lefogy, majd újra meghízik. A sor záróakkordjaként a húsvét tehát ugyanígy az újjáéledésre hajaz, és az eredetét minden bizonnyal az ősi tavaszköszöntő rítusok berkeiben kell keresgélnünk. Rengeteg antik legenda regél magvető rituálékról, ilyen többek között a kelta Ostara tavaszköszöntő ünnepe is, mely jó eséllyel a húsvét angolszász „Easter” elnevezésének origója.

Hogy is van ez a húsvétszámítás?

A húsvéti ünnepkör – a nagyböjttől a pünkösdig – átfogó értelmezésben gyakorlatilag felöleli az egész tavaszi periódust. Maga a kétnapos húsvét viszont egészen pontosan 35 különböző napra eshet évente a március 22. és április 25. közötti időszakban. De mi határozza meg, hogy konkrétan hogyan kalkulálják? Azt tudjuk, hogy húsvét kivétel nélkül mindig vasárnap és hétfő. Mégpedig minden évben a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap, és persze értelemszerűen az azutáni hétfő.

Nézzük az angol szokásokat!

A húsvét az angolszász térségben hazánkhoz hasonlóan az egyik legnagyobb keresztény ünnep. Sok örömteli, színpompás mulatságot és összejövetelt rendeznek ilyenkor, ami tökéletes jogcím a családoknak egy kedélyes kikapcsolódásra. A Londonban található Regent’s Park éveken keresztül eszményi helyszínéül szolgált egy lélegzetelállítóan izgalmas, nem mindennapi húsvéti felvonulásnak, az igáslóversenynek, ahol a patások díszes kocsikat vontatnak. 2015-től a megrendezés hatáskörét átvette a dél-angliai South of England Centre, de milyen hagyományok színesítik még a szigetország húsvéti megemlékezéseit?

Húshagyókedd / Gyóntató kedd / Shrove TuesdayA nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap. Az elnevezés is a megtisztuló diéta startjára hivatkozik, hiszen ezen a napon lehet utoljára húst enni. Az angolszász országokban Pancake Daynek, Palacsinta Napnak is nevezik. Hogy miért? Eszméletlenül egyszerű magyarázattal szolgálhatok: egészen az 1400-as évekig kell visszanyúlnunk, és azzal indokolható, hogy a böjt előtt a háztartásokban fellelhető zsír és tojás felhasználásának egyik legközkedveltebb módja a palacsintasütés volt. Így a finomsághoz társítható mókás versenyek egész tárházát nyújtja a nap. A leghíresebb pancake race-t a hagyomány szülőhelyén, Olney városkájában bonyolítják.

Hamvazószerda / Ash Wednesday – A nagyböjt első napja. Az ash = hamu titulus arra az attitűdre utal, hogy az emberek ezen a napon templomba mennek, ahol a pap hamuból keresztet rajzol a homlokukra, ezzel emlékeztetve őket a földi élet mulandóságáról. „Porból lettél, porrá leszel.”

Royal Maundy / Maundy Money / Holy ThursdayNagycsütörtök, azaz az utolsó vacsora emlékképe. Talán az egyik legnevezetesebb brit húsvéti tradíció, ami abban merül ki, hogy a királynő pénzt adományoz. A szertartás évszázadokkal ezelőttre datálható, amikor is az éppen trónon lévő uralkodó megtisztította pont annyi nincstelen koldus lábát, ahány éves volt az adott esztendőben. A 18. században, II. Károly dominanciája alatt ezt a hagyományt váltotta fel a nagycsütörtöki pénzosztás, amikor a király vagy királynő puha bőr pénztárcában ezüst pennyt ajándékoz pár kiválasztott hölgynek és úrnak. A gála minden második évben a Westminster Abbeyben kerül megrendezésre, Londonban. A kimaradt esztendőkben az ország katedrálisai kapják a támogatást.

Hot Cross Bun Ceremony / Good FridayKifejezetten a nagypéntekhez fűződő esemény. A népi mítosz szerint valamikor régen egy özvegyasszony egyetlen fia vakmerően nekivágott a világnak azzal az ígérettel, hogy nagypéntekre visszaérkezik. Kérte az anyját, hogy süssön neki Hot Cross Bunt, vagyis fűszeres húsvéti zsemlét, amit ő meg is tett minden nagypénteken, sőt iránymutatásul ki is akasztotta a ház gerendájára. A fiú sosem tért vissza. Az anya halála után a házuk helyén egy pub nyílt, „The Widow’s Son” névvel, ahol az élesztős, kicsi, enyhén édes mazsolás vagy kandírozott gyümölccsel készült zsemlék a mai napig kaphatóak. A legenda iránti tisztelet jeléül sütés előtt keresztet rajzolnak a péksüteményekre, amit a sütés után citromos cukormázzal töltenek meg.

Easter Bonnet / Easter Sunday Húsvétvasárnap reggelén a britek előszeretettel látogatnak el a húsvéti virágdíszben pompázó templomokba. Az ünnepi outfit része a gyerekek és nők részéről az úgynevezett húsvéti kalap, vagyis easter bonnet, ami dekorációjában szintén a tavaszi rügyfakadást idézi.

Húsvéti tojásvadászat / Egg hunt – A kicsik kedvelt húsvéti szertartása. A szülők kora reggel festett és csokoládétojásokat, apró ajándékokat, csokinyuszikat rejtenek el a ház és a kert különböző pontjain, amit a gyerkőcök ébredéskor megkeresnek. Persze a legenda szerint a finomságokat a nyuszi hozza. Kollektív módon, a szomszédokkal összefonódva tojáskereső versenyekké fejleszthető az esemény, ami akár már kisebb partiként is funkcionálhat.

Tojásgurító verseny / Easter egg roll / Easter Monday – Húsvéthétfőhöz kapcsolódó banzáj, regionálisan különböző szabályokkal. Az összecsapás lényege, hogy a lurkók színes, festett, kemény tojásokat gurítanak le egy lejtőn, amiknek töretlenül célba kell érkezniük. 

Morris Dance / Morris Tánc – Egyértelműen az angol húsvéti ünnepkör leglátványosabb eleme. Évszázados tradíció, a középkorból eredeztethető. Díszes jelmezbe öltözött hivatásos férfi tánccsoportok adják elő, kifejezetten a tél gonosz szellemének elijesztésére irányozva.

Általánosságban elmondható, hogy a brit szigetlakók zöme családlátogatós, relaxációs, kisebb utazásokkal összekötött pihenésként éli meg a húsvét időszakát. A menü körében konvencionális a reggeli tojás–sonka kombináció. Főétkezésként megszokott a sült bárány mentaszósszal, burgonya- és zöldségkörettel. A desszertsorból pedig elmaradhatatlan a simnel cake, ami egy marcipános gyümölcskenyér. Te ünnepelted már angolokkal a húsvétot? Esetleg tervezed? A húsvéti kulturális szokásaikkal már tisztában vagy. Jó lenne, ha szabadon dumcsizhatnál is velük bármiről? Hm, ehhez is van egy tuti tippünk.

A Speak! Nyelviskola által képviselt 100 % beszéd 0 % könyv megközelítés azokat a nyelvi készségeidet fejleszti, amivel a legkönnyebben és leggyorsabban be tudsz illeszkedni egy angolul beszélő környezetbe. Amivel szabadon kommunikálhatsz bármiről. Akár a húsvétról is. Ehhez az első lépésed, hogy töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és már indulhat is az English Easter Adventure! Utána felhívunk, közösen értékeljük és adni fogunk pár használható tanácsot az angolod fejlesztéséhez.

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This