Kép forrása: jcomp – freepik.com

Vajon lehet eredményesen nyelvet tanulni online? Hát persze, hogy lehet! Nincs szükség másra, mint egy alaposan kidolgozott módszerre, a megfelelő körülményekre és eszközökre, valamint a kellő mennyiségű befektetett energiára. Előbbiről a Speak! Nyelviskola gondoskodik, utóbbi kettőt a tanulónak kell összehoznia. Dunay Pétert, a Speak!-nél alkalmazott 100 % beszéd 0 % könyv módszer megalkotóját kérdeztük arról, hogy néz ki egy hatékony online angol nyelvtanfolyam.

Körülbelül egy éve költözött be életünkbe az online angol oktatás valósága, amihez a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett korlátozások miatt kellett a vártnál gyorsabban alkalmazkodnia a magyarok többségének. Az iskolai kereteken belül a szülők és a diákok, a felnőttképzésben pedig ugyancsak tízezrek tapasztalták meg, milyen egy webkamerán keresztül, internetes kapcsolat segítségével tanulni. A folyamat nem váratlan, hiszen a digitalizációról szól az egész életünk, viszont gyorsabban jött a vártnál. Az elmúlt időszak azonban bebizonyította, hogy kellő szakmai alázattal lehet alkalmazkodni a megváltozott élethelyzetekhez.

Egy éve alakult át az életünk

Az online oktatás a Speak! Nyelviskola mindennapjaiba egy esztendeje költözött be, addig kizárólag offline angol nyelvtanfolyamokat, főleg csoportos órákat tartottunk. Váltanunk kellett, amelyhez tökéletes alapanyagot jelentett a 100 % beszéd 0 % könyv módszerünk. Miért? Mert abban hiszünk, hogy a legeredményesebben, leggyorsabban és leghatékonyabban beszéd közben lehet megtanulni angolul, ennek pedig megfelelő helyet adhat az online tér. Ezt részben láttuk előre, mert már 2017-ben írtunk az online tanulás előnyeiről a blogunkban.

Igenis lehet hatékony az online oktatás

Már akkor látszott, mennyire kényelmes megoldás lehet, ha valakinek ki sem kell mozdulnia az otthonából ahhoz, hogy megtanuljon angolul. A megfelelő módszerrel az online térben is megszerezhető a tudás, ehhez azonban kitartásra van szükség. És hogy milyen ez a technika? Erről faggattuk ki Dunay Pétert, a Dunay-féle beszédközpontú módszer megalkotóját! Először is arra voltunk kíváncsiak, mennyire lehet hatékony az online angoltanulás a hagyományos tanfolyamhoz képest.

„Az elmúlt év bebizonyította, hogy tud ugyanolyan hatékony lenni. Ehhez elsősorban olyan módszer kellett, amelynek alkalmazásával (azok a diákok, akik örülnek, hogy nem kell utazniuk a tanuláshoz) tudnak haladni és fejlődni az angollal” – fogalmazott.

Megőriztünk mindent, ami eredményes

A Speak! Nyelviskolánál az online angol oktatás nem azt jelenti, hogy a tanuló kap egy tananyagot, majd magára marad annak megoldásában. Épp ellenkezőleg: mindent megőriztünk, ami hatékonnyá tette az offline tanítást. Mindez azt jelenti, hogy a tananyag nem változott, csak átalakult, annak megismerése során pedig a tanár ugyanúgy segít az órán, gyakorlás közben, valamint órán kívül, a házi kijavításával, mint eddig. Az egyetlen változást abban vezettük be, hogy az anyagot, azaz a szavakat és nyelvtani szerkezeteket a diákok előre bemásolják a füzetükbe, ezzel biztosítjuk, hogy maximalizálni lehessen a szóbeli gyakorlásra szánt időt.

„A módszerünk 2013-ban már adott volt, arra épült az egész iskola. Ehhez építettük hozzá a marketinget, az értékesítést, az adminisztratív eszközöket, ez alapján kerestünk tanárokat is. Egyértelmű, hogy online platformot is a módszer mentén kerestünk és találtunk, csak így tudtunk hűek maradni magunkhoz. Ahhoz az elvhez, hogy az emberek továbbra is olyan tevékenységet végezzenek az órán, amit otthon, egyedül nem tudnak véghezvinni, vagy soha nem tennének meg. Számomra egyértelmű: bármilyen órán teljesen felesleges olyan dolgokat csináltatni emberekkel, amiket egyedül is meg tudnak tenni” – fogalmazott Dunay.

Kevés elmélet, rengeteg gyakorlás

És hogy hogyan kell elképzelni egy eredményes online angolórát a Speak! Nyelviskolánál? A lehető legegyszerűbben, legéletszerűbben.

„Mint egy fociedzést vagy éppen egy gitárórát. Kevés elmélet, sok gyakorlás. Kizárólag az edzésjelleg tudja hozni a várt technikai tudást, a megfelelő rutint és az ideális reakcióidőt egy kommunikációs helyzetben. Ami a platformot illeti, mi a Zoomot választottuk. Ez passzolt leginkább a módszerhez, és nyugodtan mondhatom, tökéletesen be is vált.”

Nem kell félni a Zoomtól

Arról, hogy miért hatékony eszköz online angoltanulásra a Zoom, szintén írtunk korábban. A felületen keresztül ugyanúgy része az óráknak a szavak szóbeli begyakorlása, a jelentés és a kiejtés megismerése, a nyelvtani szerkezetek megtanulása. Emellett legalább annyi párbeszéd van az oktatáson, akár a diáktársakkal a csoportban, akár a tanárral a magánórán, amennyit az offline angol nyelvtanfolyamainkon eddig is megszokhattak. Ami eredményes, azon miért változtatnánk, nem igaz?

Hogy az online felület, vagy a Zoom túl bonyolult lenne? Nem, cseppet sem az. Persze kell hozzá egy számítógép, egy tablet vagy egy okostelefon, de azokon keresztül gyakorlatilag három kattintással be lehet lépni az órákra. Jó hír, hogy minden új diák részt vesz egy bemutatóórán, mielőtt elkezd nálunk tanulni, azaz még ez alatt megismeri a teljes folyamatot. Kipróbálhatja, tetszik-e neki a rendszer, így semmit nem kockáztat. A Zoommal kapcsolatban kiküldünk egy egyszerű tájékoztatót, amelyben minden érthetően lett megfogalmazva. Ha valami mégsem stimmel, a technikai segítségnyújtással foglalkozó munkatársunk azonnal megmondja, hol a probléma, és segít azt orvosolni. Olyan nincs, hogy valaki lemaradjon az óránkról a technika ördöge miatt!

Még több akarat, még több befektetett energia

Azt persze nem állítjuk, hogy nem lett más a körítés. Aki nálunk szeretne angolul tanulni, annak rendelkeznie kell a megfelelő kamerával, mikrofonnal, gyors netkapcsolattal, valamint egy nyugodt környezettel, ahol csak az órára figyelhet. Egy zajos kávézó, egy családtagokkal megtöltött szoba nem tökéletes erre. Emellett a koronavírus-járvány által meghatározott esztendő tapasztalatai még egy fontos szempontra felhívták a figyelmünket.

„Méghozzá arra, hogy sokkal nagyobb energiákat kell mindenkinek belefektetnie abba, hogy fejlődjön. Ez igaz a diákokra, de persze nekünk is van feladatunk: azért dolgozunk nap, mint nap, hogy továbbra is megbízzanak bennünk” – felelte Dunay Péter.

Az online marad, az offline visszatér

Hogy mit hoz a jövő, azt senki nem látja előre. Az biztos, hogy az átoltottság növekedésével folyamatosan nyitnak a szolgáltatások, lassan visszaáll a megszokott életünk, így a lehetőség ismét adott lesz, hogy offline tanfolyamokat tartsunk. Viszont az is egyértelmű, hogy a sokkal mobilabb, elérhetőbb online lehetőségek sem tűnnek majd el.

„Az online marad! Főleg azért, mert a legtöbb új ügyfelünk nem járna hozzánk, ha az online-t megszüntetnénk. Nagyon örülünk neki, hogy egyre több a vidéken és külföldön élő tanulónk. Többek között Angliából, Skóciából, Németországból, Ausztráliából, Olaszországból, az Egyesült Államokból és Szlovákiából jelentkeznek be hoznánk rendszeresen az angolul tanulni vágyók. Nem akarjuk őket elveszíteni” – fogalmazott Dunay.

Még tovább akarunk fejlődni

Szeretünk előre nézni, tervezni, dinamikusan fejlődni. A körülményekhez való alkalmazkodás az, amelynek köszönhetően a Speak! Nyelviskola a 2013-as alapítás óta közel ötezer embert indított el a magabiztos nyelvtudás felé vezető úton.

„Jelenleg is együttműködünk egy magyar startuppal, amely egy online oktatási platformot fejleszt. Közösen találtunk egy rést, ami egyszerre segít abban, hogy mi még hatékonyabban tudjunk online szolgáltatni, a startup pedig nemzetközileg is egyedi tudjon lenni az online oktatási platformok piacán. Többet egyelőre nem árulhatok el” – tette hozzá titokzatosan Dunay Péter.

Ha kipróbálnád az online angol tanulást, akkor először töltsd ki az ingyenes szintfelmérőnket, majd vegyél részt az online bemutatóóránkon és ha tetszett, akkor vágj bele. Ragadd meg a digitalizáció előnyeit!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This