„Szeretnék angolul olvasni! Mit ajánlasz?” 10-ből 8 diákom felteszi ezt a kérdést, és mindig nagyon óvatosan teszek ajánlatokat.

Miért? Mert egy rosszul megválasztott könyv többet árt, mint használ. A szépirodalom nem blog, vagy netes tartalom: komolyabb műfaj, és komolyabb meló. Most 3+1 tippet adok arra, hogy milyen könyvet olvass angolul kezdőként, és haladóként.

1) Válassz a szintednek megfelelő olvasmányt

Ezt úgy hívjuk, hogy „graded reading”, vagyis tudásszinthez igazított olvasmány.

Több kiadó (pl. Penguin, Oxford, Cambridge, Macmillan) foglalkozik azzal, hogy klasszikus irodalmi műveket egyszerűsít le, és sorol szintekre. Általában 0 és 6, vagy 0 és 7 között mozog a skála, kiadótól függően.

A 0 az abszolút kezdőknek készült. Innentől nagyjából kettesével haladva, az általunk is használt szinteknek (pl. A2-2, B1-1, B2-3 stb.) feleltethetők meg az olvasmányok nehézségi fokozatai.

A számodra ideális olvasmány vagy egy szinten van veled (vagy max. eggyel fölötte).

Mindkettőnek van előnye.

Ha a tudásszinteddel azonos nehézségű az olvasmány, akkor:

  • gyorsan tudsz vele haladni,
  • és instant sikerélményt ad.

Ha sok ilyet olvasol, mindegyikben találsz majd új szavakat, amivel tovább színesítheted a szókincsedet, majd a nyelvtan elsajátításával léphetsz a következőre.

Az se baj ha egy szinttel feletted van a könyv.

Ilyenkor előfordulhat, hogy megakadsz egy nyelvtani szerkezeten, de az olvasás során nem kell mindig, minden egyes szót és kifejezést megérteni.

A „lényeg” úgyis kiderül a kontextusból, nem kell izgulni (és segít, ha mindig van kéznél egy szótár).

[Hozzáteszem, találkoztam már olyan tanulóval is aki örömmel olvasott az ő tudásától két-három szinttel lejjebb található olvasmány, de a többségre elmondható, hogy a gyenge olvasmány nem különösebben izgalmas számára. Ismétlésnek minden esetre tökéletes.- a szerző]

milyen-konyvet-olvass-angolul

2) Érdekeljen a téma

Ez a legfontosabb, amikor könyvet választasz. Enélkül szerintem nem is tudsz érdemben elmerülni egy adott könyvben.

A választék tényleg szinte végtelen: vannak romantikus könyvek, gyerekkönyvek, krimik, üzleti könyvek is, különböző szintekre belőve, tehát a sikeredben nem jelenthet gátat, hogy nincs mit olvasni.

Én azt javaslom, hogy akár olyan könyvbe is érdemes belefognod, amit magyarul már olvastál (akár többször is), és az is segít, ha szereted a szerzőt.

Ha egy már ismert könyvet olvasol, akkor van időd a szavakra, kifejezésekre, nyelvi fordulatokra fókuszálni, hiszen nem veszel el a cselekményben. (Ami nyelvtanulási szempontból kifejezetten hasznos.)

+ akár érdekes különbségeket is felfedezhetsz az általad ismert verzió, és a ’graded reading’ változat között.

3) Kezdd novellákkal

Az utolsó tanácsom hasznossága attól is függ, hogy mik az olvasási szokásaid magyarul, de tapasztalataim szerint szerencsés, ha nyelvtanulóként az angolul olvasást rövidebb történetekkel kezded.

Ennek lélektani okai vannak. Legtöbbször hétvégén, vagy este van időnk olvasni pár órácskát. Ennyi időt tudunk szánni egy könyvre.

Ha ennyi idő alatt befejezel egy novellát, akkor egy picit úgy érzed, mintha egy egész történetet kapnál, vagyis hamarabb kapsz az olvasástól sikerélményt.

„Igen, megértettem, király vagyok, jöhet a következő.”

A ’graded readingek’ nagy részét általában fejezetekre bontják, így egy regény esetében is lehetőséged van arra, hogy fejezetről fejezetre haladj.

Ilyenkor a teljes katarzis ugyan elmarad a könyv letétele után, egy jól megírt könyvnél viszont izgatottan várhatod a következő részt, és minden este megkapod a folytatáshoz szükséges önbizalmat, és sikerélményt.

milyen-konyvet-olvass-angolul-2

+1 Olvass kortársakat

Eddig a graded readingekről írtam, elsősorban azért, mert diákjaim nagy része azt kérdezi, hogy mikor fog ő Jane Austent vagy Shakespearet olvasni.

A válaszom az, hogy ha hozzánk jársz, akkor még türelem.

Ezeket a szerzőket nem azért nem érted meg, mert nem tudsz angolul, hanem mert más nyelvezetet használnak.

Üss fel bármilyen Jókai kötetet és nézd meg a nyelvezetét. Ugye, hogy neked anyanyelvűként is okoz némi nehézséget az olvasása? Jane Austen ugyanez a kategória.

Ezért azt javaslom, hogy kezdd kortárs írókkal, mert itt ilyen nehézséggel nem kell szembenézned.

Ha mégis nekiesel egy eredeti klasszikusnak, akkor pedig számolj azzal, hogy nehézségekbe fogsz ütközni, de ez nem NEM azért lesz, mert nem tudsz angolul.

És eljön az idő (sok száz órányi szóbeli, írásbeli, és olvasási gyakorlat után), amikor már egy Shakespeare drámát is kisujjból fogsz kirázni.

A lényeg: nyomás olvasni, mert nem csak szórakoztató, hanem borzasztóan hasznos is. Ha pedig kedvet kaptál a tanuláshoz, jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és mi néhány hét alatt felhúzzuk azokat a nyelvtani alapokat, amikre bátran építhetsz olvasás közben is:

banner_button

 

Share This