Kép forrása: freepik – www.freepik.com

Az informatikus 2020-ban is az egyik legmenőbb és legkeresettebb szakma Magyarországon. Hiány van a piacon, sokkal több szakemberre lenne szükség, éppen ezért a multik és a kkv-k is versenyképes fizetéssel és hosszú távú, biztos pozícióval csábítják az IT-szektor megfelelő képzettségű szereplőit. A naprakész tudás és a konstruktív hozzáállás a kulcs ahhoz, hogy kifogd az „aranyhalat”, azaz álmaid munkáját. Nyolc pontban összefoglaltuk, mire van ehhez szükséged.

1. Minél szélesebb tudásbázis

A legfontosabb a szakirányú tudás, a megfelelő ismeretanyag elsajátítása – Magyarországon minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik a felkészült IT-szakemberekre. Lehet, hogy határozott fellépéssel és egy megnyerő mosollyal enélkül is bekerülhetsz egy népszerű pozícióba, de az biztos, hogy ha csak ennyi van a tarsolyodban, a próbaidő végén búcsút vesznek tőled. A naprakész, széles spektrumú képzettséggel rendelkező kollégát azonban megbecsülik és nem utolsó sorban kiemelten megfizetik, hiszen értéket termel a cégének. Ehhez az kell, hogy rugalmas legyen az ember, és kiismerje magát a különböző programozási nyelvek között.

A Schönherz Akadémia készített erről egy felmérést, amely kimutatta, hogy hazánkban a legtöbb cég olyan kollégát keres, aki nem jön zavarba a Java EE, a .NET és a PHP közelében, emellett azonban a BI, UI/UX designer, node.js, Ruby on Rails és Python programozók tudására is hatalmas az igény. Ha egy informatikus ezek közül többel is jó barátságban van, garantáltan válogathat a jobbnál jobb ajánlatok között. Még keresgélnie sem kell: a kiemelt cégek olyan fejvadászokkal dolgoznak együtt, akik már az iskolapadban szerződésekkel kecsegtetik a legígéretesebb tehetségeket.

Egy állásinterjún biztosan szóba jön, milyen ismeretanyaggal rendelkezel, mennyire vagy bevethető a különböző feladatok megoldásában – a sokoldalúság ilyenkor igazi jolly joker a kezedben.

Tipp: ha egy specifikus területen nem ismered ki magad elsőre, az nem tragédia, hiszen holtig tanul az ember. Viszont végig úgy állj hozzá a kérdéshez, hogy akarj fejlődni, mert enélkül az IT-szektorban hamar elveszel majd.

2. Mindenképp szerezz tapasztalatot

Minden munkakörben, így az informatikusoknál is nélkülözhetetlen a tanulható tudás mellett a releváns tapasztalat – az elméleti ismeretek önmagukban nem lesznek elegendőek az elhelyezkedéshez. Sok pályakezdő hajtogatja: „ha nincs szakmai tapasztalatom, nem vesznek fel, de ha nem vesznek fel, hogyan szerezzek egyáltalán tapasztalatot?” Nekik csak részben van igazuk, hiszen igenis tehet az ember azért, hogy otthonosabban mozogjon a munkaerőpiacon. A tanulási folyamatot maximálisan ki kell használni, ami azt jelenti, hogy a képzés nem ér véget az iskolapadban. Elcsíphetsz egy ösztöndíjat, el lehet menni gyakornoki programokba, nyári munkákra, ahol ugyan nem mindig fizetik meg az embert, sőt sokszor csak ingyenes lehetőségek kínálkoznak, hosszú távon nézve azonban ez egy hatalmas befektetés a jövőbe – de csak akkor, ha a tanulmányok sem szenvednek csorbát közben. Ha az önéletrajzban ott szerepel egy-két jegyzett cég neve, az akkor is nagyot javít az esélyeiden, ha csak egy évet töltöttél el ott. Mert bár az első pontban részletezett piaci helyzet miatt munkalehetőség bőven akad ebben a szektorban, az igazán jó pozíciókért, a busásan fizető helyekért itt is hatalmas a harc, és van, ahol hároméves szakmai rutin nélkül szóba sem állnak az emberrel.

Könnyen lehet, hogy a gyakorlatok és az ingyenmunka során megszerzett tapasztalat később kétszeres fizetés jelent egy nagyvállalatnál. Emiatt pedig megéri kihagyni a suli alatt néhány bulit, nem igaz?

3. Fontos a friss és kreatív önéletrajz

Sokan felesleges dolognak érzik az önéletrajz készítését, csak összecsapják azt egy állásinterjú előtt, ehelyett a tudásukban bíznak. Persze, utóbbi a legfontosabb, de ahhoz, hogy az ember számot adhasson a képességeiről, valahogyan el kell jutni az állásinterjúra, ahhoz pedig sok esetben egy ötletes önéletrajz jelenti a belépőt. Egy CV már sokkal több annál, mint a fehér papíron felsorolt képességek halmaza, ehelyett az önkifejezés eszközévé vált ez a néha már csak digitális megoldás. Ha informatikus vagy, az önéletrajzod tükrözze a precízségedet, ne maradjon benne egyetlen hiba sem. Emeld ki az erősségeidet, de semmiképp ne állíts valótlant, az úgyis hamar kiderül az interjú során. Nézz utána az adott cég stílusának, színeinek, dizájnelemeinek, és alkalmazd a CV megalkotásakor. Az sem baj, ha az elküldés előtt megmutatod néhány barátodnak, korábbi kollégádnak – lehet, hogy lesz egy nyerő ötletük. Az egyik tanítványunk például a Google Magyarországhoz adta be pár éve a jelentkezését, az önéletrajzánál pedig egy Google-keresés arculati elemeibe illesztette be a róla szóló legfontosabb információkat. Fel is vették. Az ötletességet, a kreativitást mindenhol értékelik, ezért kár lenne kihagyni a CV-nél adódó ziccert ennek megmutatására.

4. Legyél határozott az állásinterjún

Ha az IT-szektorban szeretnél elhelyezkedni, egyrészt meg kell felelned az elvárásoknak, másrészt viszont tudnod kell, hogy szükség van rád: a hazai informatikusok nemzetközi összevetésben is versenyképesek, ráadásul közel 25 ezer betöltetlen pozíciót tartanak számon itthon. Ha jó vagy abban, amit csinálsz, a cégek számára kiemelten értékes a tudásod, ezt pedig az állásinterjún is a fejedben kell tartanod. El kell adnod magadat, meg kell mutatnod, hogy olyan értékeid vannak, amelyekkel jelentős hasznot termelsz majd a cégnek, így megéri téged alkalmazni. Ez csak úgy sikerül, ha alaposan felkészülsz, és nem csak beesel a tárgyalásra.

A soft skillek, azaz a szociális készségek legalább olyan fontosak, mint a szaktudás: a Harvard Egyetem egyik kutatása szerint akár 85 százalékban is ezek határozhatják meg a sikerességet, így nem kérdés, hogy minden jelentős pozícióban vannak ezekre vonatkozó kérdések, elvárások. Éppen ezért ezekre is „edzeni” kell. A kiállásod, a kommunikációd egyaránt olyan készség, amely tanulható és fejleszthető, és amelyen rengeteg múlik egy interjú, valamint az ahhoz tartozó személyiségtesztek során.

Ne gyere zavarba, ha előkerül a gyengéidre vonatkozó kérdés, a legtöbb helyen ugyanis biztosan szóbahozzák ezt a területet. Ez is egy teszt, hogy lássák, mennyire talpraesett a jelentkező, hogyan képes kommunikálni. A kérdésre adott válasszal előnyt tudsz szerezni, ha azokat a gyengeségeidet sorolod fel, amelyek valójában előnyök: ilyen lehet a maximalizmus, a munkamánia, a mindig többre való törekvés. Ha pedig van saját projekted, amin például a tanulmányaid alatt dolgoztál, mindenképpen mutasd azt be: nem kell, hogy tökéletes legyen, a kreativitást, a szenvedélyt és az elhivatottságot enélkül is értéleik majd.

Tipp: az IT-szektorban jellemző, hogy egy állásinterjún ugyanúgy néznek ki a jelentkezők. Férfiaknál fehér ing, fekete zakó, egyszínű nyakkendő, nőknél kiskosztüm. Bár az a legjobb, ha a szakmai anyagod alapján emlékeznek rád, nem árt, ha a megjelenésedet is tudják kötni valamihez. Egy ötletes kiegészítőről vagy vicces zokniról biztosan megjegyeznek.

5. Tanulj meg angolul, anélkül esélyed sincs

A legjobb informatikus is elkallódhat a munkahelyszerzés útvesztőjében, ha nem rendelkezik megfelelő és magabiztos angolnyelv-tudással. Talán mondani sem kell, de az IT-világban az angol a hivatalos nyelv, legtöbbször ezen készülnek a szakmai anyagok, a prezentációk, a fejlesztési leírások. Stabil angoltudás nélkül mindig lépéshátrányban leszel, bármennyire is kiemelkedő vagy a szakterületen. Az európai és a globális piacon jelen lévő cégeknél ráadásul rendszeresen nemzetközi csapatokba osztják az embert, így könnyen lehet, hogy a világ másik végén, másik kultúrában élő kollégát sodor melléd a szél. Alapvetés, hogy ilyenkor az angol a közös nyelv, ha pedig ez számodra probléma, elesel a legjobb lehetőségektől. Nem elsősorban az anyanyelvi szintre kell gondolni, bár az sem baj, ha valaki ennyire magabiztos tudással dolgozik. A szakmai munkához szükséges ismereteket, specifikus kifejezéseket azonban mindenképpen ismerni kell. A Speak! Nyelviskolánál mi abban hiszünk, hogy az angol nyelv beszéd közben sajátítható el a leggyorsabban és a legjobban. A könyvek nélküli módszerünk lényege, hogy a diákjaink minél hamarabb merjenek angolul beszélni, az IT-szektorban pedig pontosan erre az ismeretanyagra lesz szükséged. Mert hiába vagy helyesírási bajnok, ha nem mersz vagy nem tudsz beszélgetni a kollégákkal, képtelen vagy bekapcsolódni egy telefonos meetingbe. A kommunikáció a kulcs, ehhez pedig a beszédkészség fejlesztésére van szükség – nálunk pontosan ez történik.

Tipp: ha nem vagy biztos a nyelvtudásodban, töltsd ki az ingyenes online szintfelmérőnket ide kattintva. Ezt egy kollégánk kiértékeli a számodra, hogy lásd, miben kell fejlődnöd, majd kapsz egy ingyenes telefonos nyelvtanulási tanácsadást. Ezek után ha szeretnél részt vehetsz egy online bemutatóórán is, hogy megnézhesd, hogyan működik a módszerünk.

6. Fejlődj minden nap, különben eltaposnak

Hiába van itthon is jelentős munkaerőhiány az informatikában, ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan ülhet a babérjain, akinek van állása. Ha szeretnél előrelépni, jobb pozícióba kerülni, nevesebb, többet fizető céghez kerülni, minden nap fejlődnöd kell. A ma ismert tudás csak ideig-óráig elegendő, hiszen folyamatosan érkeznek a fejlesztések, az újítások, a trendek, a cégeknél pedig elvárják, hogy up to date legyen a munkatársuk, az önképzés és az önállóság alapérték. Ezeket követni kell, alkalmazkodni hozzájuk, különben elszalad melletted a világ. Ne lepődj meg, ha elvárásként fogalmazzák meg feléd a szakirányú fejlődést, enélkül ugyanis ezen a területen hamar kiesel a körforgásból. Ha beragadsz egy pozícióba, és csak arra koncentrálsz, hiába vagy megbízható azon a szakterületen, sehol máshol nem lesz rád szükség. Amint kilépsz a munkaerőpiacra, találkozhatsz a valósággal, hogy a beszűkült, elavult tudásod máshol mégsem annyira kelendő. Ráadásul a különböző szakképzések minden évben ontják a fiatalokat, akik minél hamarabb szeretnének ígéretes pozícióban elhelyezkedni, emellett átképzéssel más szakmákból is tömegével érkeznek a kiemelkedő bérezésre vágyó riválisok. Velük kell versengened azért, hogy ha szeretnéd, hosszabb távon is megtarthasd az állásodat. Ehhez azonban az kell, hogy nyitottan állj az újdonságokhoz, ragadj meg minden fejlődési lehetőséget, így pedig megőrizd az előnyödet, amely most megvan velük szemben.

Szerencsés esetben a céged küld el továbbképzésekre, támogatja a fejlődésedet, de az sem kirívó eset, hogy megéri saját magadnak megfinanszíroznod egy értékes oktatást. Hidd el: ahogyan a szakmai gyakorlat megszerzése, ez is kifizetővé válik hosszabb távon. Ha ez anyagilag nem fér bele számodra, szánd rá az időt, és ismerkedj meg az ingyenesen elérhető online szakirodalommal – egészen biztos, hogy ezek között is találsz olyat, amellyel többé, értékesebb munkaerővé válhatsz.

7. Koncentrálj a hiányszakmákra

Az álláskeresésre és a helyes munkaerő kiválasztására specializálódott tanácsadó, a Randstad Magyarország megvizsgálta a hazai informatikai szektort, és megtalálta a hiányszakmákat. Természetesen az alapokkal tisztában kell lenni, ahogyan az első pontban is írtuk, a Java Platform, a .NET-keretrendszer, a PHP, a Ruby on Rails és a Python nem okozhat gondot egy kiemelt pozícióba vágyó szoftverfejlesztőnek. Érdemes azonban ennél is mélyebbre ásni a tanulási és gyakorlatszerzési időszak alatt. Egyre több lesz a big data komplex technológiai környezethez kapcsolódó feladat, a hatalmas mennyiségű adat feldolgozásához szükséges ismeretek (data engineer, data scientist, data analyst) így már most értékesek a piacon, ez a jövőben pedig hatványozottan igazzá válik.

Magyarországon kevés a szakképzett és elérhető cloud-mérnök, így aki behatóan megismerkedik a Microsofthoz tartozó Azure, valamint az Amazon Web Services felhőalapú szolgáltatásaival, előnyt szerez, és nyerő helyzetből indulhat a munkahelykeresésben. Ugyanez igaz a jövőnket szinte biztosan meghatározó robotizációhoz (RPA) és automatizációhoz kapcsolódó technológiák ismeretére is. A vállalatirányítási információs rendszerek (ERP) és az ügyfélkapcsolat-kezeléssel foglalkozó szoftverek (CRM) szintén gombamód szaporodnak már a nagyvállalatok mellett a kkv-szektorban helyet foglaló cégeknél is, ehhez köthetően pedig jelentős szakemberhiány alakult ki. Aki ismeri ezek fejlesztői, üzemeltetői oldalát, átlátja az összefüggéseket, kapós lesz a piacon, és nagyon hamar egy értékes pozícióban találhatja magát.

8. A megszállottság ebben a szektorban előny

Az informatikai területen dolgozó, keresett szakemberek általában nem csupán napi nyolc órában foglalkoznak a munkájukkal, és ennek két oka van. Az egyik, hogy sok esetben elvárják a rugalmasságot a munkaadók, hiszen nem ritka, hogy össze kell egyeztetni egy meetinget a másik időzónákban élő kollégákkal, és ez bizony késő délutánra, de estére is elcsúszhat. Az alkalmazkodóképesség ebben a helyzetben kritikus: nem szabad hagynod, hogy kihasználják a türelmedet, de a rugalmasságra biztosan szükséged lesz, ha szeretnél értékes munkaerővé válni, szakmailag előrébb lépni. Az is előfordul, hogy egy projekten addig kell dolgozni, amíg kész nem lesz, mert szorít a határidő, ilyenkor nem illik és nem is lehet kicsekkolni a munkából délután ötkor. Cserébe viszont olyan kedvezményeket kap az ember, mint a home office rendszeres lehetősége, vagy a túlóráért járó teljes szabadnapok.

A másik ok, amely a munkaidőn túli IT-s elfoglaltságokat indokolja, az a megszállottság, ami ebben a szektorban hatalmas előnyt jelent. Ha a szabadidődben is szereted az informatikát, elolvasod a szakmai oldalakon megtalálható legfrissebb cikkeket, piaci kutatásokat, megismerkedsz a legújabb trendekkel, ezzel felülemelkedsz a kollégáidon, amit a jobb helyeken hamar észrevesznek a feletteseid. Ha nem csupán munkaként tekintesz az állásodra, hanem a hobbid egy részévé válik, sokkal nagyobb örömödet leled benne, ráadásul hosszú távon sem égsz ki a folyamatosan változó, alkalmazkodásra kényszerítő környezetben.

Tipp: a NetAcademia Oktatóközpont kutatása szerint az informatikusoknál a legfontosabb elvárás a megfelelő munkahelyi légkör, amihez a legtöbben a játszószobákat és a céges csapatépítőket is társítják, a második pozícióban a fizetés és egyéb juttatások állnak, míg a kihívásokkal teli, izgalmas projektek csak az ötödik helyet foglalják el. Ha a saját esetedben ezt megcseréled, és a feladatod izgalmas részét helyezed előtérbe, jobban érzed majd magadat a munkában, így alkotni is könnyebben, eredményesebben tudsz.

 

Ha pedig szeretnél aktívan tenni a fejlődésedért, hogy ezáltal jobb lehetőségeid legyenek a munkaerőpiacon, akkor azt javaslom vágj bele az angoltanulásba. Mi a 100% beszéd, 0% könyv módszerben hiszünk, és abban, hogy a nyelvtanulás igenis lehet élmény mind személyes, mind pedig online órákon. Próbáld ki módszerünket! Első lépésként töltsd ki az ingyenes szintfelmérésünket, ami után egy telefonos tanulási tanácsadást is kapsz tőlünk.

Kattints ide a szintfelmérőért!

 

 

 

 

 

 

 

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This