Kép forrása: canva – canva.com

Ha beköszönt a nyár, a kertimádók végre kiélvezhetik annak a sok-sok munkának a gyümölcsét, amit abba fektettek, hogy csodálatos, virágzó környezetet alakítsanak ki maguk körül. Kertes ház híján azért a balkonkertészeket sem kell félteni, hiszen egy teraszon vagy erkélyen is gyönyörű kis oázisokat lehet kialakítani. Azt azonban kevesen tudják, hogy a mai modern kertek az angolkertek nélkül egészen máshogy festenének. De vajon honnan ered a név? Tényleg köze van az angolokhoz? Mindennek utánajártunk, amit tudni érdemes róluk!

Mi fán terem az angolkert?

Napjaink kertjeinek elődjének tekintik az angolkerteket, amik valóban a szigetországban jelentek meg az 1700-as évek elején. Ennek a kerttörténeti stílusnak a népszerűsége remekül mérhető abban, hogy közel fél évszázad alatt egész Európát meghódította. Nem meglepő, hogy miért, hiszen fő alapelve a természetközeliség és a romantika. Ez azt jelenti, hogy a parkok kialakításához az érintetlen természet nyújtotta az inspirációt, vagyis a fákat, cserjéket és virágokat úgy rendezték el, hogy ne kövessék a szabályosság és a szimmetria elveit. A virágok nem ágyásokba kerültek, hanem elszórva kaptak helyet, hogy természetesebb hatást keltsenek. Mintha csak maguktól nőttek volna oda, ahova! Persze ez nem jelent egyet azzal, hogy a kert rendezetlen, vagy elhanyagolt lenne, hiszen a szabálytalanságnak is megvannak a maga szabályai. A gondos ápolás elengedhetetlen ahhoz, hogy az idilli kert minden évszakban a legszebb arcát mutassa. Itt azonban szabályos vonalvezetésű ágyásokat, vagy ösvényeket biztosan nem fogunk találni.

Többet megtudhatsz az angolkertekről, ha megnézed ezt a videót! Sőt, kicsit gyakorolhatod a nyelvet is.

Virágok, díszcserjék, kerti tavak

Alexander Pope angol költő volt az első, aki megfogalmazta az angolkertek kialakítására vonatkozó követelményeket. Ezek alapján:

  • az angolkerteknek illeszkedniük kell a táj adta körülményekhez, szinte eggyé kell olvadniuk a természettel
  • geometriai szabályozottság nem jellemezheti őket
  • a növényeket, díszcserjéket csoportokba ültetve, vagy elszórva kell elhelyezni
  • a kerteket, parkokat nem veheti körbe kerítés
  • erős kontrasztot kell alkalmazni

Nézzük meg, hogyan is nézett ki ez a gyakorlatban, az angolkertek legnépszerűbb korszakában. A birtokon jellemzően az épület középre került, amihez főút vezetett. Ez szinte sohasem egyenes, szabályos út volt, inkább kacskaringós, S-vonalvezetésű. A lakóépületet nyílt, gyepes terület ölelte körbe, amit az idealizált táj további elemei, az erdei fák, mesterséges tavak és patakok, csoportokba ültetett kontrasztos virágkompozíciók határoltak. A telekhatárokat a ligetszerűen ültetett fák jelezték kerítés helyett, ez azt a benyomást keltette, hogy a birtok sokkal nagyobb, szinte a végtelenbe nyúlik. Okos trükkel érték el, hogy a vadállatok ne járkáljanak be a birtokra: a telekhatárok mentén árkokat ástak, amelyek a szabad kilátást nem gátolták, az állatokat viszont távol tartották a szépen rendben tartott parktól. Kezdetben az angolkertekben népszerűek voltak a különböző, kisebb építmények is, mint például a diadalív, a szökőkút, vagy a műromok és a nyári lak, de a japán kertek után szabadon a pagoda, vagy a teaház is. A főépület mögött lévő hatalmas zöldfelületen rendszerint golfpálya kapott helyet.

Ebben a videóban virtuálisan bejárhatsz egy gyönyörű birtokot, ami szemlélteti, hogyan is néz ki a gyakorlatban, ha a kertet az angolkert elvei alapján alakítjuk ki:

Angolkertek Magyarországon

Az angolkertek alapvető elvei szerint mindig olyan növényeket és virágokat választottak, amelyek az adott táj nyújtotta lehetőségekhez remekül igazodtak. Gyorsan nővő honos fákat és virágokat ültettek, de nem nyírták szabályosra őket a vadregényes hatás érdekében. Ez nagy kontrasztban állt a korábban népszerű francia és barokk stílussal, ahol a szabályszerűség és a tökéletesség volt a fő irányvonal. Magyarországon is rengeteg angolkert került kialakításra, legrégebbi és talán a legnépszerűbb az Eszterházy család által épített, természeti kincsekkel teli parkja, a tatai angolkert. Érdemes megemlíteni még a csákvári angolkertet is, ami szintén az Eszterházyak nevéhez fűződik, valamint a vácrátóti és az alcsúti botanikus kertet, amelyek szintén az angolkertek mintájára épültek.

Ha megjött a kedved a kertészkedéshez, ebben a videóban rengeteg hasznos tippet találhatsz.

Az angolkertek kétségkívül a romantikus lányregények tökéletes helyszínei, de nem lehetetlen, hogy a saját kertünkbe is csempésszünk ebből az idillből. A szorosan egymás mellé ültetett vadvirágok, illatozó fűszer- és gyógynövények, a házfalakat befutó borostyán, a kertben felbukkanó páfrányok, árnyékliliomok, díszcserjék mind-mind ezt a hangulatot sugallják, és nem is kell hozzá kertészmérnöknek lennünk, hogy megteremtsük a saját elvarázsolt kertünket.

A Speak! online angol nyelvtanfolyamait akár a saját kertedből is elvégezheted! Nem kell hozzá más, csak egy nagy adag lelkesedés, motiváció és stabil internetkapcsolat… De első lépésként töltsd ki az ingyenes szintfelmérőnket, hogy megtudjuk, milyen szinten van most a tudásod és ezáltal segíteni tudjunk! 

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This