Kép forrása: yanalya – freepik.com

Több Speak!-es angol nyelvtanfolyammal a hátam mögött bátran állíthatom, hogy rengeteg mélységet és magasságot megéltem már az online angol óráimon. Szerencsére az utóbbiból jóval több jutott, de fontosnak tartom, hogy arról is beszéljünk, hogy mi van akkor, ha nem vagyunk formában, mi több, az egész világból elegünk van, de van egy angolóránk, amin mindezek ellenére aktívan részt kell vennünk.

Ki kell mondanunk: lesznek olyan napjaid, amelyek nem lesznek alkalmasak az angoltanulásra. Ilyenkor teljesen mindegy, mennyire tudatosan osztod be az idődet és a teendőidet, olykor kicsúszik az ember kezéből a kontroll, hiszen az életünket, és ezáltal a hangulatunkat befolyásoló eseményekre nem sok ráhatásunk van. Ilyenkor a kapott új információk nehezebben rögzülnek, hiába akarsz memorizálni valamit, a rövid távú memóriád olykor bedobja a törülközőt, így még az illúziója se marad a hatékony tanulásnak.

És ez teljesen rendben van így.

Mindannyian különbözőek vagyunk, így az is változó, kinél milyen gyakran fordul elő ez a jelenség. Akadnak, akik heti többször érzékelik, de vannak olyan szerencsések is, akik a váratlan körülmények vagy hangulatváltozások ellenére is képesek fókuszálni. Ha egyedül tanulunk, ezt könnyen orvosolhatjuk a “majd holnap folytatom” módszerrel, de ha egy élő online angol órába kell bekapcsolódnunk, már nem olyan egyszerű átlendülni ezen a holtponton. Néhány jótanács formájában azokat a módszereket szedtem össze, amelyek talán neked is segítséget nyújthatnak, hogy átvészeld a nehezebb napokat úgy, hogy végül ne azt érezd, hogy teljesen felesleges volt végigülni a nyelvórát.

1. Fogadd el, hogy van ilyen

Bármi is álljon a levertséged hátterében, jogosak az érzelmeid, és normális, hogy hatással vannak a hangulatodra és a koncentrációs képességedre. Ahogy feljebb már említettem, attól, hogy kevesen beszélnek róla, rengeteg emberrel megtörténik, ezért légy magaddal türelmesebb és elfogadóbb, hidd el, így hamarabb átlendülhetsz a legnehezebb részén. Bátorság, és csatlakozz az online angol órához, még akkor is, ha legszívesebben kihagynád!

2. Ne fojtsd magadba

Semmi gond nincs azzal, ha az óra elején lévő beszélgetés során megemlíted, hogy nem vagy túl jó formában, de megpróbálsz a lehető legjobban teljesíteni. Hidd el, minden csoporttársad és a Speak!-es tanárod is tud majd azonosulni a helyzettel! Talán ez alkalommal több időre lesz szükséged a gyakorláshoz, és a beszéd sem lesz olyan gördülékeny, mint korábban, de ez még nem jelenti azt, hogy a saját fejlődésedet szabotálod. 

3. Ha nem megy, kérj segítséget

Ha kicsit is hasonlítunk, akkor talán nálad is előfordul, hogy kérdés esetén jellemzően inkább addig bajlódsz, amíg te magad rá nem jössz a megfejtésre. Fogadd meg a tanácsomat, és könnyítsd meg a dolgod, ellenkező esetben csak még inkább felhergeled magad azon, hogy nem jössz rá a helyes megoldásra. Próbáld ki, és meglátod, hogy így is hatékonyan rögzül a tanulnivaló.

4. Adj időt a dolgoknak

Velem az ilyen rosszabb napokon még az is előfordul, hogy teljesen alap, egyszerű szavak nem jutnak eszembe. Minden ott van a nyelvem hegyén, de valahogy az utolsó agysejtjeim nem hajlandóak arra, hogy értelmes mondatba foglalják a kusza gondolataimat. Nagy levegő, ne kapkodj! Gondold át a mondanivalódat, ne érezd kínosnak, hogy most a szokásosnál több időbe telnek ezek a dolgok. Ne feledd egy rossz nap nem jelenti azt, hogy ez mostantól mindig így lesz.

5. Figyelj magadra, és másokra is

Ha a teljesítményed a megszokottól eltérő, azt a diáktársaid is észlelhetik. Biztos előfordult már, hogy te is észrevetted máson, hogy nehezebben koncentrál, többször elkalandozik. Ebben az esetben az egyetlen helyes reakció a türelem és a segítőkészség! Ha te is ilyen figyelemmel vagy mások iránt, hidd el, ők is viszonozzák majd a szívességet, ha te szorulsz rá egy kicsit több odafigyelésre. És persze mindig könnyebb egy jót nevetni a bakizáson, mint véresen komolyan venni azokat, ehhez pedig biztosan partnerre akadsz a már jól összeszokott csapatban.

+1 Vedd át újra az órai anyagot

Ha úgy érzed, sikerült átlendülnöd ezen az időszakon, akkor vedd elő a füzeted, és ismételd át az órai anyagot! Ha maradtak kérdéseid, írd össze őket, hogy a következő alkalommal tisztázhasd őket a tanároddal, így biztosan nem fogsz semmiről lemaradni, és felkészülten folytathatod a tanulást.

Megértjük, ha nehézségekbe ütközöl. Azért vagyunk, hogy átsegítsünk rajtuk! Támogató tanárokkal, izgalmas tananyaggal és a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel garantáljuk, hogy a lehető leghamarabb elérd az angollal kapcsolatos céljaidat! Már csak az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése van hátra, hogy csatlakozz hozzánk.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This