Nyelviskolai angoltanárként nagyon sokféle típusú diákkal találkoztam. És nagyon sokszor kérdeztem meg a diákjaimtól az elmúlt két évben, hogy mi a célod az angollal, mi az, ami miatt beiratkoztál ebbe a nyelvsuliba.

És ekkor jöttek a jobbnál jobb válaszok.

  • Mert a munkahelyemen elvárás az angol.
  • Mert magasabb fizetést ígértek, ha kommunikáció képes angol nyelvtudásra teszek szert.
  • Mert az egyetemen benn ragadt a diplomám.
  • Mert a szüleim szerint így nagyobb esélyem van bekerülni az egyetemre.
  • Mert munkát szeretnék váltani, és a nyelvvizsga nagyot dob az önéletrajzomon.

Ezek mind nemes és alapvetően tök jó célok, és nem is szeretném egyiket sem leértékelni, mert mindenkinek kell valami „konkrét”, akár külső erő, vagy elvárás, ami motiválja.

Az elején NEM gond, ha van külső motivációd

Nem gond, mert valami rá kell, hogy vegyen, hogy egyáltalán elkezdd a tanulást.

De ha ez a külső motiváció nem alakul át idővel belső motivációvá, ha nem lesznek saját céljaid az angollal, akkor a büdös életben nem fogod tudni ténylegesen elsajátítani a nyelvet, és sosem fogod azt érezni, hogy valóban elérted a célodat.

Mivel nagyon sok emberrel találkoztam így bizton állíthatom, hogy nagyon sok diákom, aki nem tette magáévá a környezete által megszabott célokat, nem tartott ki, és a cél elérése előtt feladta a küzdelmet.

Megtanulni angolul nem könnyű. Nem két hónap és nem séta galopp.

Néha nehéz, néha a franc sem akar 8-10 óra munka után beülni az iskolapadba, és megpróbálni elsajátítani egy olyan nyelvet, ami lehet, hogy nem is „szimpatikus” neki, vagy nem is igazán érdekli.

Viszont úgy gondolom, hogy egy jó módszer ebben is segíthet. Mi pl. nem toljuk le az emberek torkán a nyelvtant. Nem száraz az anyag és nem is nehéz feldolgozni.

Profikkal dolgozunk. A tanáraink lelkiismeretesek, és tényleg sokat készülnek az órákra azért, hogy a diákok minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy el tudják érni a céljukat és, megkockáztatom, hogy meg is szeressék az angol nyelvet.

A külső motiváció nem elhanyagolható, de többre lesz szükséged

Gondolj egy kisgyerekre, akit a korai évek során szinte mindenre motiválni kell. Motiválni kell arra, hogy fogat mosson, hogy megegye a zöldséget, hogy megtanulja bekötni a cipőjét, és egyedül is képes legyen felöltözni.

Később motiválni kell arra, hogy leüljön házi feladatot írni, hogy kimenjen a szabadba egy kicsit, ahelyett, hogy a képernyőt bámulja naphosszat, elkezdjen sportolni, esetleg játsszon egy hangszeren.

Később motiválni kell arra, hogy továbbtanuljon, válasszon olyan szakmát, amit szeret, de ami megélhetést is biztosít számára.

Ezekhez mind kell a külső motiváció. Legyen az a szülő, szélesebb családi kör, vagy esetleg egy jó tanár, aki hatással tud rá lenni.

De ezek a célok, ezek a motivációk előbb, vagy utóbb az első, vagy talán a tizedik elmondás után beépülnek. Saját célokká válnak. Azért mert megértjük, hogy ez a hasznunkra fog válni.

Soha nem tanultam volna meg egyedül megkötni a cipőfűzőmet, ha egy idő után nem akartam volna egyedül megcsinálni. Sosem kezdtem volna el táncra járni, ha egy idő után nem láttam volna a változást és az eredményeket. Soha nem mentem volna egyetemre, ha egy idő után nem láttam volna be, hogy ez a biztosíték arra, hogy felnőtt koromban ne legyek egy csődtömeg, és a családom ne nélkülözzön majd.

Ne külső motivációra várj ahhoz, hogy elkezdj valamit. Angolul megtanulni meg főleg ne, mert akkor nagyon hamar koppanni fogsz, és nagyon hamar el fogod veszíteni a lendületed.

Tudd azt, hogy ez a TE érdeked. Itt, csakúgy, mint bármely más területén az életednek, TE vagy a fontos, és TE vagy az, akiért ezt az egészet be kell vállalnod.

Nem a tanárodért.

Nem a szüleidért.

És biztosan nem a főnökért.

Saját magadért.

Elképesztő lehetőségeid vannak. Viszont ezekhez az angol elengedhetetlen.

Ezért tanulj meg angolul magad miatt. Azért, hogy te azt érezhesd, hogy megcsináltad. Azért, hogy magadnak bizonyíts. Azért tanulj meg angolul, hogy a te vágyaidat teljesíteni tudd. Mert a világ csak egy burok. Benne élünk, de saját magunk számára mi vagyunk a világ.

Ez nem egy egoista nézőpont.

Gondolj arra, hogy egy repülőn ülsz. Hirtelen bonyodalmak lépnek fel, és leesik az oxigénmaszk. Az első dolog, amit a repülőn megtanítanak neked az az, hogy saját magad maszkját kell előbb feltenned. És utána, csak utána segíthetsz a melletted ülőnek is.

De te vagy magad számára az első számú prioritás. És ez így van az életed minden területén.

Így azt mondom neked, hogy magad miatt tanulj meg angolul. Mert te vagy a prioritás.

Ha nem csak angolul szeretnél megtanulni, hanem magát az angol nyelvet is megszeretnéd, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszert, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Rusz Tímea, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This