A Speak! Nyelviskola tanulójának írása- A húszéveseké a világ

Amíg fiatalok vagyunk, mindenhonnan ezt halljuk: Most használd ki a lehetőségeidet, mert később nem lesz időd rá! Gyakran csak legyintünk szüleink és tanáraink e tanácsára, pedig nagyon is igazuk van. Minél fiatalabb az ember, annál szabadabb, és ahogy idősödik, a kötelezettségek észrevétlenül és egyre nőnek. Talán gyakran nem érezzük ezt teljes mértékben, de teljesen biztos, hogy kizárólag addig vagyunk a saját magunk urai teljes mértékben, amíg nem alapítottunk családot és nem kezdtünk komoly karrierbe.

angol-nyelviskola-20

Miért is ne használnánk ki rövid ideig tartó, de mégis végtelen szabadságunkat és fiatalságunkat? A mai fiatalok gyakori problémája, hogy ugyan felismerik a szabadságuk tényét, de nem tudnak mit kezdeni vele. Gyakori, hogy egy középiskolából kikerülő fiatal valamilyen oknál fogva (pl. nem vették fel az egyetemre vagy nem érdekli semmi) évekig otthon ül, hagyja, hogy szülei eltartsák, talán van valamilyen alkalmi munkája, de (tisztelet a kivételnek) gyakran az is csak azért, hogy a hétvégi bulikat finanszírozni tudja. Pedig sokkal többet lehetne kihozni ebből a tengernyi szabadidőből!

Hogy mit értünk ezalatt? Ha te is olyan diák vagy, aki az érettségi után valamilyen kedvezőtlen oknál fogva nem tudja, mit kezdjen az életével, eláruljuk: ez az időszak a lehető legideálisabb arra, hogy megpróbáld, milyen az élet valamelyik külföldi országban. Az alábbiakban megpróbálunk pár ötletet adni, ha a te fejedben is megfordult már a külföldi tanulás, utazás gondolata, de nem tudtad, hogyan vágj bele.

Mit csinálj? – Önkénteskedj!
Egyre több fiatal dönt úgy, hogy szerencsét próbál a világ valamelyik országában, és önkéntes munkát vállal. Ez elsőre merésznek hangzik, de az önkéntes munka népszerűsége egyre növekszik, tehát minden bizonnyal megéri. Az ilyen munkáknál általában valamilyen szociális tevékenységet kell végezned: gyerekekkel, idősekkel, valamilyen katasztrófa áldozataival kell foglalkoznod, szociális munkát kell végezned. Nem gyakoriak az értelmiségi munkák, itt bizony fizikai erőre van szükség, de a komoly munka mindig meghozza a gyümölcsét: örökké tartó emlékeket szerezhetsz itt, és még az is lehet, hogy rájössz, miben vagy igazán jó.

Hogyan kezdj hozzá? – Vedd fel a kapcsolatot valamelyik önkéntes szolgálattal vagy egyesülettel. Ők ismertetni fogják a lehetőségeidet: melyik országba utazhatsz és mennyi időre, milyen kritériumok szükségesek az utazáshoz, milyen ellátásban részesülsz. (Vannak olyan programok, amelyek az egész utazást és ellátásodat, szállásodat) Ilyen egyesületekkel gyakran találkozhatsz iskolák hirdetőtábláin, de alapos keresgélés után az internet is segítséget nyújthat.

nyelviskola-rebeka

Kiknek való? – Mindenkinek, aki a saját bőrén szeretné megtapasztalni az adott külföldi ország legfőképpen társadalmi problémáit. Olyanoknak, akik szeretnének náluk nehezebb helyzetben lévő embertársaikon segíteni, és az anyagi javaknál fontosabb nekik mások hálája és szeretete, és természetesen a váratlan helyzetekre is mindig fel vannak készülve. Vigyázz! Az önkéntes munkák elvállalása előtt mindig alaposan informálódj az adott egyesület megbízhatóságáról, és a szerződési feltételeket is alaposan olvasd át, nehogy átverés áldozata legyél.

Mit csinálj? – Legyél cserediák!
Erre sajnos nem mindenkinek van lehetősége, mert a cserediákság feltétele az, hogy felsőoktatásban tanulj, és aktív hallgatói jogviszonyod legyen nappali tagozaton, valamint, hogy iskolád részt vegyen valamilyen csereprogramban (a legismertebb az Erasmus). A csere általában egy szemeszterre szól, amit egy általad választott, csereprogramban szintén részt vevő ország valamelyik egyetemén tölthetsz el. A külföldi egyetemen szakodnak megfelelően folytathatod tanulmányaidat valamilyen idegen nyelven, és közben megismerkedhetsz az ottani kultúrával, amiben az iskola rengeteg programmal támogat téged. Sajnos, cserediáknak lenni nem feltétlenül olcsó mulatság, de az iskola jelentős összeggel támogatja utazásodat.

Hogyan kezdj hozzá? – Az Erasmus-programra, ha iskolád lehetőséget nyújt rá, egy jelentkezési lap kitöltésével kell jelentkezni. Ha a jegyeid rendben vannak és az országot is kiválasztottad, már csak a legközelebbi program indulásának idejét kell megvárnod.

Kiknek való? – Olyan egyetemistáknak, akik nem elég bátrak ahhoz, hogy teljesen önállóan és egyedül kezdjenek bele valamibe, de mégis kalandvágyóak, és nem riadnak meg attól, ha tanulmányaikat legalább egy szemeszteren át idegen nyelven kell folytatniuk.

nyelviskola-20

Mit csinálj? – Legyél Aupair!
Az ’au pair’ kifejezés francia eredetű, jelentése: egyenlő. Ez annyit tesz, hogy egy külföldi (nem csak francia) család téged teljes jogú családtagként kezel, náluk lakhatsz, teljes ellátásban részesülsz, és még zsebpénzt is kapsz. Szállásodért és ellátásodért cserébe azonban meg kell dolgoznod, és feladatod nem lesz más, mint egy vagy több kisgyerekre odaadóan és felelősségteljesen vigyázni, amikor a szüleik nem érnek rá munkájuk miatt.

Hogyan kezdj hozzá? – A jelentkezés menete hasonló, mint az önkénteskedésé, egy AuPair egyesület közvetítésével juthatsz el a családokhoz.

Kiknek való? – Mindazoknak, akik szeretik a gyerekeket és képesnek érzik magukat arra, hogy egy adott esetben teljesen más kultúrához alkalmazkodjanak, egy szülővel szemben felelősségteljesen és tisztelettel viselkedjenek. 

Vigyázz! Ugyanúgy, ahogy az önkéntes munkáknál, itt is nagy a lehetőség arra, hogy az aupair egyesület nem teljesen megbízható. Nagyon ajánlott a jelentkezés előtt a témához kapcsolódó fórumokon informálódni, a szerződésben foglalt legapróbb betűs részt is átolvasni.

Mindezek persze csak ötletek, és ezeken kívül számos lehetőség létezik még a külföldi tapasztalatok szerzésére. Vannak, akiket a szerencse egy kedves külföldi rokon révén Magyarországon túlra sodor, és vannak olyanok is, akik egy kis pénzt összespórolva, hátizsákkal, önerejükből vágnak neki a nagyvilágnak.

És hogy jön a képbe egy nyelviskola? Ha úgy érzed, minden motivációd megvan az utazáshoz, a Speak!-nél keresve sem találhatsz jobbat. A Speak! Nyelviskolában elsajátíthatod azt, amire a hivatalos ügyintézésen és a motiváción kívül szükséged van: az aktív, kommunikációképes angol nyelvtudást.

Remélem, kedvet kaptál a külföldi utazáshoz, és te is benézel a nyelviskolába céljaid elérésének érdekében. Mindenképpen azt tanácsolom, hogy jól gondold meg, mivel töltöd a fiatalságod, mert nagy eséllyel ezek az évek lesznek azok, amelyek meghatározzák majd felnőtt- és időskorodat!

Rebeka

Share This