Nyelvtanulási Fitnesz Program 2. edzés – Speak! Nyelviskola

Lázár Zsanett, a Speak! Nyelviskola csapatának egyik legkülönlegesebb tagja, hiszen amellett, hogy kiváló tanár, sikeres fitnesz, tánc és úszás oktató is. Jelenleg a Speak! főállású „edzője”, és teljes erőbedobással a tanításra koncentrál. A következő hetekben, hónapokban ő lesz a nyelvtanulásban a Te személyi edződ, akinek a jó tanácsaival, tippjeivel a lehető legtöbbet tudod magadból kihozni, miközben angolul tanulsz. Az 1. edzés a motivációról szólt. A mai tréning a türelem megtanulásáról és győzelemről fog, amihez sokszor fájdalmas út vezet.

A 2. edzés: a sport a legjobb tanító

Ha van valami, ami igazán megtanít becsületesen küzdeni, nyerni, és emelt fővel hibázni az a sport. Így van ez bárhol, bármilyen területen dolgozunk: versengés van vagy egy pozícióért vagy a tudásért. Belénk van kódolva a versenyszellem, és ez jó.

A versenysportok jelentik az egyik legjobb felkészülést az életre, mivel a körülöttünk lévő világ hihetetlenül erős versenyszellemét tükrözik. De a nyerni szó nem csak azt jelenti, hogy elsőnek lenni valamiben.

Nyerni, győzni legfőképp önmagunk félelmeivel szemben kell. Amikor valaki elkezd sportolni úgy, hogy még soha életében nem mozgott, az első pár hét sokkoló mind fizikailag mind lelkileg. Jönnek a kifogások, a félelem, a „nem vagyok elég jó ehhez” érzése.

Nagyon hasonló érzések kavarodnak egy kezdő nyelvtanulóban is. Ijesztő az új, az ismeretlen, és nem is könnyű, de pont ez a lényeg. Ami könnyű azért nem is olyan lelkesítő dolgozni.

Megtanulni a türelmet, és kilóról-kilóra emelni a súlyt, hétről hétre új mozdulatokat, fogásokat tanulni az edzéseken, ugyanolyan, mint lassan de biztos léptekkel új szavakat, mondatokat tanulni. Amikor már megvan az erő- főleg fejben, mert amit fejben elhiszünk, hogy képesek is vagyunk rá azt fizikailag is megtudjuk csinálni-, na akkor lehet emelni a tétet.

suly-nyelvtanulasi-fitnesz-program

Amikor megvan az alap, akkor jöhet még több szó, még több mondat. Aztán megkezdődik a látványos fejlődés. Ez általában kívülről sokkal jobban észrevehető, mint ahogy mi érzékeljük saját magunkról. Ilyenkor kell változtatni, hozzáadni az alaphoz.

Jöhet a többi új szó, nyelvtani szerkezet, az összetett mondatok, tehát minden, amitől eddig féltünk, hiszen már túl vagyunk rajta, és a félelmet lelkesedésre és izgatottságra váltottuk. Rájövünk, hogy ez nem elég: van ott még több, és többre vagyunk képesek. Nincs határ, csak amit saját magunknak szabunk. Már nem zavaró, ha hibázunk, mert tanulunk belőle. Kijavítjuk, tovább csináljuk, és újra emeljük a tétet.

A sport megtanít arra, hogy ne add fel, ha fáj. Akkor kezdődik a fejlődés, amikor fáj, amikor alig bírod, de tovább csinálod. Amikor utálod, hogy még mindig nem tudod, de tovább csinálod. Ha van erőfeszítés, akkor van fejlődés és változás.

A legtöbben akkor adják fel, amikor elkezd nehéz lenni. Amikor fáj angolul tanulni. Pedig ez a fájdalom a fejlődés jele.

futas-nyelvtanulasi-fitnesz-program

Érezted már, hogy legszívesebben összetépnéd a jegyzeted? Hogy nem bírsz leülni, hogy megírd a leckédet? Hogy már a következő óra gondolatától is „izomlázad” van?

Akkor jó.
Akkor megindult valami.
A kemény munka.
Csináld végig és nyerj.
Hadd fájjon.
Aztán élvezd az eredményt, dicsérd magad és menj tovább.

Mindig van mit tanulni és most már azt is tudod, hogy képes vagy rá 🙂

Ha Te is szeretnél egy tudatosan felépített edzéstervvel, jó edzőkkel angolul tanulni, hogy folyamatosan emelhesd a tétet, akkor jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre és oktatási tanácsadásunkra, és vágj bele:

button

 

lazar_zsanett

Lázár Zsanett, a Speak! Nyelviskola tanára, és a Nyelvtanulási Fitnesz Program edzője

 

Share This