Nyelvtanulás lépésről lépésre

A nyelvtanulás ma Magyarországon sokak számára gyötrelmes és hosszú folyamat. Akik belevágtak, de valamilyen okból elbuktak, elakadtak, úgy érzik képtelenek elérni a céljukat, „kevesek hozzá”, vagy nem elég okosak és a nyelvtudás megszerzéséhez valami „titkos” ösvény vezet, amit csak a sikeres emberek ismernek. Pedig számos kutatás bebizonyította, hogy a sikeres emberek nem azért érik el a céljaikat, amilyenek, hanem sokkal inkább azért, amit tesznek. Hogy hogyan csinálják? A recept nem is olyan bonyolult és a nyelvtanulásban is kamatoztatható. A megoldás ott van a fejünkben.

1. Nyelvtanulás: csak konkrétan!

Ha a nyelvtanulással kapcsolatos céljaidat úgy határozod meg, hogy „szeretnék végre megtanulni angolul”, akkor fogalmad sem lesz, hova kéne eljutnod, és hogy mikor fogsz odaérni. Ennél sokkal részletesebb, konkrétabb célokat kell kitűznöd! Gondold végig mit jelent személy szerint neked az angoltudás, milyen személyes célokat (utazás, tudásszerzés, szakmai előmenetel, jobb állás, magasabb fizetés, külföldi munka stb.) szolgál a nyelvtanulás és mire szeretnél képes lenni!

2. Nincs ingyenebéd: gyakorlás nélkül nem megy!

Elfoglaltak vagyunk és a nyelvtudáson kívül még sok más célt is el szeretnénk érni. De légy őszinte: veled milyen gyakran fordul elő az, hogy elmegy a nap nyelvtanulás vagy gyakorlás nélkül? A legnagyobb ellenséged a „majd holnap” gondolat! Gyakorolj minden nap egy kicsit és meglátod mennyivel gyorsabban eléred a kitűzött céljaidat.

3. Tudnod kell, hogy milyen messze van még a célvonal!

A célok elérése a haladásod gondos és őszinte ellenőrzését követeli meg! Hogyan tudnál változtatni, a nyelvtanulás technikai hibáit kijavítani, ha nem tudod, hol tartasz? Alkalmazkodnod kell a felmerülő problémákhoz, új élethelyzetekhez!

nyelvtanulás-lépések

4. Optimistán, de reálisan!

Azt már biztosan tudod, hogy amikor kitűzöl egy célt, akkor sokat segítenek a pozitív gondolatok. Főleg, ha arról gondolkodsz, hogy el fogod érni a célod, és elképzeled, milyen lesz majd a határtalan szabadság és a jóleső büszkeség, hogy te tudsz angolul! De kutatások bizonyítják azt is, hogy ha azt várod, hogy valami „történik”, vagy ha csak ímmel-ámmal dolgozol, és azt hiszed, valami egyszer csak „lesz”, akkor sokkal kisebb valószínűséggel éred el a célod. Sose becsüld alá, mennyi nehézséggel fog járni a célod felé vezető út! A nyelvtudás megszerzése verejtékkel jár, akármit is mondjanak a reklámok!

5. Ne jó akarj lenni, hanem minden nap egy picivel jobb mint tegnap!

Sokan hiszik, hogy a nyelvérzék velünk születik, és megváltoztathatatlan. Ezért hajlamosak vagyunk olyan célokért dolgozni, amelyek arról szólnak, hogy valamit bebizonyítsunk magunknak („meg tudok tanulni angolul”) ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, hogy fejlesszük önmagunkat („képes vagyok sikeres nyelvtanulóvá válni”). A nyelvérzék tulajdonképpen belülről fakadó motiváció, ügyesen fejlesztett tanulási képességek és a tanulásra szánt idő hármas képlete. És ezek egyike sem velünk született és megváltoztathatatlan! Azok a nyelvtanulók, akik azzal foglalkoznak, hogy egyre jobbak legyenek, nemcsak a célt értékelik majd, hanem az utazást is.

6. Legyen mentális állóképességed és kitartásod!

Azok az emberek, akik nem elég kitartóak sokszor azt gondolják, hogy belőlük hiányoznak azok a képességek, amelyek a sikeres embereknek megvannak.Tévedés: a kitartás fejleszthető! A siker titka az erőfeszítés, a tervezés és a jó tanulási stratégiák! Ha ezt valóban megérted, akkor nemcsak tisztább képet kapsz magadról, hanem a kitartásod és a mentális állóképességed is meghálálja! A siker tehát nem abban rejlik, amilyen vagy, hanem abban, amit teszel.
Az akaraterő ugyanolyan, mint bármely más izom: ha nem edzed, elgyengül. De ha rendszeresen használatba veszed, akkor egyre erősebb lesz. Próbáld ki!

nyelvtanulás-lépések

7. Ismerd meg önmagad!

Akármilyen erős is az akaraterőd, ismerd és tiszteld a határait! Ne kezdj bele például egyszerre két új tevékenységbe! Legyen mindig csak egyetlen fő célod, amire koncentrálsz! Ha ez most nem a nyelvtanulás, akkor se legyen lelkiismeret furdalásod! Majd annak is eljön az ideje. De ne légy túl magabiztos sem: ne kerülgesd a kísértéseket! Ha például tudod, hogy hajlamos vagy leragadni a tévé előtt, akkor még azelőtt tanulj egy kicsit, mielőtt bekapcsolod a tévét! Ha az internet a gyengéd, akkor még azelőtt ismételj át pár kifejezést, mielőtt reggel bekapcsolnád a géped, és átfutnád a híreket!

8. Koncentrálj arra, amit csinálni fogsz, és ne arra, amit nem szeretnél megtenni!

Próbáld ki ezt a gyakorlatot: mondogasd magadnak, hogy „ne gondolj a jegesmedvére!” Nos, mire gondolsz? A kutatások bebizonyították, hogy a gondolatok elkerülésére tett kísérletek csak még erősebbé, aktívabbá teszik ezeket a gondolatokat! Tervezd el, hogyan fogod a jelenlegi rossz szokásaid jobb szokásokká alakítani! Mit fogsz ezentúl a rossz beidegződések helyett csinálni? Például ha úgy érzed, nincs kedved angolt tanulni, ne ezen keseregj! Helyette inkább koncentrálj egy konkrét nyelvtanulási feladatra, amit azonnal el fogsz kezdeni, ahogy hazaérsz!

Akármi is történjék, emlékezz arra, hogy nem kell más emberré válnod ahhoz, hogy sikeresebb legyél. Sosem az számít, ami vagy, hanem az, amit teszel! Nem csak a nyelvtanulás, hanem az élet más területein is.

Share This